
Cydr produktem z potencjałem
16 wrzesień 2016
Lubelskie Święto Młodego Cydru odbędzie się już w najbliższą sobotę 17 września w Lublinie. Podczas tegorocznej edycji będziemy też rozmawiać o potencjale cydru w kontekście produktów regionalnych. Dyskusja połączona z degustacją komentowaną odbędzie się w Restauracji Trybunalska o godz. 13.00, przy ul. Rynek 4. Gospodarzem wydarzenia jest Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru. Obowiązują wcześniejsze zapisy.
Spotkanie branżowe odbędzie się w formie panelu dyskusyjnego. Wezmą w nim udział producenci cydru, sadownicy, naukowcy, sommelierzy i eksperci rynkowi. Tematem przewodnim będzie potencjał cydru, jako produktu regionalnego. Dyskusję poprowadzi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino. To kolejna z atrakcji towarzyszących tegorocznej edycji Lubelskiego Święta Młodego Cydru.
- Tak jak Toskania nie mówi o winogronach, tylko o kulturze wina, my również nie chcemy już tylko dyskutować o polskich jabłkach, ale także o bogactwie polskich cydrów. Konsumenci oczekują od nas różnorodności. Święto będzie pierwszą okazją do pełnego rozsmakowania się w tej różnorodności, zapowiedzią zmian, które czekają cały rynek cydru - mówił Robert Ogór, prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego podczas konferencji prasowej zapowiadającej tegoroczne Lubelskie Święto Młodego Cydru.
W sobotę poznamy kolejne opinie na ten temat. Wśród zagadnień spotkania są m.in. warunki produkcji i sprzedaży cydru, narzędzia i możliwości promocji produktu, szanse oraz zagrożenia rozwoju branży cydrów rzemieślniczych.
Dyskusji towarzyszyć będzie degustacja komentowana cydrów.
Swój udział w spotkaniu potwierdzili:
- Tomasz Porowski - Stowarzyszenia Polskie Cydry Autorskie oraz Cydr Ignaców
- Tomasz Solis - Stowarzyszenie Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru
- Artur Dubaj - Główny Technolog AMBRA S.A.
- Dr Agata Czyżowska oraz dr inż. Agnieszka Nowak - Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauki Żywności.
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy mailowe: wwilkos@interia.pl
Materiały prasowe: Kuźnia PR
Przeczytaj również:

Food Africa i pacprocess MEA 2025: Napędzając rozwój regionalnego handlu i przemysłu
11 lipiec 2025
W swoich jubileuszowych 10. i 6. edycjach, targi Food Africa oraz pacprocess MEA odbędą się w dniach 9–12 grudnia 2025 r. w Egypt International Exhibition Center (EIEC). Te międzynarodowo cenione wydarzenia stały się wiodącymi platformami dla przedstawicieli sektora spożywczego, przetwórczego i opakowaniowego, oferując wyjątkowe możliwości rozwoju biznesu na rynkach Afryki i Bliskiego Wschodu. Food Africa umocniła swoją pozycję jako główna brama do dynamicznie rozwijającego się sektora spożywczego w Afryce. »

Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025
10 lipiec 2025
Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025. Odwiedzający z całego świata zapisują się na rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny. Dołącz do Wizyty studyjnej i Programu Premium Buyer, dopóki są wolne miejsca. Targi CHINA MEET UP 2025, oficjalne rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny kontynentalne, powracają do Kantonu w dniach 8–9 września 2025 r. z dużym rozmachem i szerszym globalnym udziałem. WIZYTA STUDYJNA PO CHINACH oraz pierwszy w historii Puchar Golfa AFL Fresh Produce Reemoon. »

Pozostało tylko trzy tygodnie na rejestrację wystawcy na targi FRUIT LOGISTICA 2026
10 lipiec 2025
Targi FRUIT LOGISTICA, które odbędą się w Berlinie w dniach 4-6 lutego 2026 r., to wiodące targi branży świeżych produktów. Dzięki nowym formatom, możliwościom nawiązywania kontaktów na wysokim poziomie i globalnemu zasięgowi, jest to wydarzenie, którego nie można przegapić dla profesjonalistów z branży. Rejestracja trwa do 31 lipca 2025 r. Dzięki nowym formatom wydarzeń, edycja zapowiada się jako najbardziej wartościowa jak dotąd dla firm z całego świata. »