Kolorowo i zdrowo na targach WorldFood

15 październik 2018

Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy. Uprawa oraz przetwórstwo jest bardzo ważnym segmentem w branży rolno – spożywczej.
Znajdujemy się na zaszczytnym szóstym miejscu, jako jeden z największych producentów owoców i warzyw w UE oraz zajmujemy czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo – warzywnych.

Łączna produkcja soków pitnych, nektarów, napojów owocowych i owocowo-warzywnych w sezonie 2016/17 wyniosła 1,87 mln ton. Polska jest największym w UE eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego i owoców. W ciągu ostatnich lat zdecydowanie wzrosła też świadomość Polaków dotycząca ich wartości odżywczych. Obecnie 18,3 proc. Polaków ma świadomość, że do soków nie dodaje się cukru (to prawie dwukrotnie wyższy odsetek niż w 2015 roku) a 36,2 proc. konsumentów wie, że sok właśnie może zastąpić jedną z zalecanych przez ekspertów pięciu dziennych porcji owoców i warzyw.

Zarówno w Europie, jak i na całym świecie coraz większą uwagę konsumentów przyciąga zdrowe odżywianie i porady dietetyków. Na rzecz poprawienia nawyków żywieniowych globalnego społeczeństwa powstała inicjatywa „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, która zachęca do spożywania rekomendowanych przez lekarzy 5 warzywno-owocowych porcji dziennie. Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób.
Warto wspomnieć, że trendy konsumenckie zmieniły także oblicze rynku bakalii, których znaczną częścią są suszone owoce (morele, żurawina i wiele innych). Obecnie traktuje się je jak zdrową przekąskę, która jest alternatywą dla słodyczy. Według oceny firmy Nielsen wartość tego segmentu w roku 2016 przekroczyła 1,2 mld zł.
Coraz chętniej sięga się również po tak zwane „zdrowe chipsy”. Jest to nic innego, jak zdrowa przekąska z suszonych warzyw lub owoców.
Jakość handlowa i konsumpcyjna polskich owoców i warzyw powoduje, że cieszą się one coraz większym zainteresowaniem partnerów handlowych na rynkach europejskich, a kolejnym celem dla krajowych producentów warzyw i owoców jest dalsza ekspansja na światowe rynki. „Wychodząc naprzeciw potrzebom wystawców, rynku i firm logistycznych, po raz drugi oferujemy Targi Chłodniczych Łańcuchów Dostaw COLDCHAIN. Jest po temu świetna okazja, czyli VI Targi WorldFood, organizowane, jak co roku wiosną w Warszawie „ – podkreśla Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów.
Jak widać, sektor owocowo- warzywny jest to dość rozległy i  kryją się przed nim duże perspektywy i nowe możliwości. Chcesz spotkać się z producentami z tego sektora? Nawiązać kontakty biznesowe i wymienić się doświadczeniami?. Dlatego, już dziś zapraszamy wszystkich zainteresowanych branżą owocowo- warzywną i rozwojem tego rynku do udziału w panelach tematycznych, dyskusji, ale  przede wszystkim rozmów B2B, profesjonalnie zorganizowanych. Patronat nad tą edycją Targów objęli Zarząd Unii Owocowej Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw i  Krajowa Unia Producentów Soków KUPS.

Zapraszamy na  Targi Żywności i Napojów WorldFood Poland w dniach 7-9 marca 2019.
Więcej informacji na www.worldfood.pl

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy