Kolorowo i zdrowo na targach WorldFood

15 październik 2018

Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy. Uprawa oraz przetwórstwo jest bardzo ważnym segmentem w branży rolno – spożywczej.
Znajdujemy się na zaszczytnym szóstym miejscu, jako jeden z największych producentów owoców i warzyw w UE oraz zajmujemy czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo – warzywnych.

Łączna produkcja soków pitnych, nektarów, napojów owocowych i owocowo-warzywnych w sezonie 2016/17 wyniosła 1,87 mln ton. Polska jest największym w UE eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego i owoców. W ciągu ostatnich lat zdecydowanie wzrosła też świadomość Polaków dotycząca ich wartości odżywczych. Obecnie 18,3 proc. Polaków ma świadomość, że do soków nie dodaje się cukru (to prawie dwukrotnie wyższy odsetek niż w 2015 roku) a 36,2 proc. konsumentów wie, że sok właśnie może zastąpić jedną z zalecanych przez ekspertów pięciu dziennych porcji owoców i warzyw.

Zarówno w Europie, jak i na całym świecie coraz większą uwagę konsumentów przyciąga zdrowe odżywianie i porady dietetyków. Na rzecz poprawienia nawyków żywieniowych globalnego społeczeństwa powstała inicjatywa „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, która zachęca do spożywania rekomendowanych przez lekarzy 5 warzywno-owocowych porcji dziennie. Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób.
Warto wspomnieć, że trendy konsumenckie zmieniły także oblicze rynku bakalii, których znaczną częścią są suszone owoce (morele, żurawina i wiele innych). Obecnie traktuje się je jak zdrową przekąskę, która jest alternatywą dla słodyczy. Według oceny firmy Nielsen wartość tego segmentu w roku 2016 przekroczyła 1,2 mld zł.
Coraz chętniej sięga się również po tak zwane „zdrowe chipsy”. Jest to nic innego, jak zdrowa przekąska z suszonych warzyw lub owoców.
Jakość handlowa i konsumpcyjna polskich owoców i warzyw powoduje, że cieszą się one coraz większym zainteresowaniem partnerów handlowych na rynkach europejskich, a kolejnym celem dla krajowych producentów warzyw i owoców jest dalsza ekspansja na światowe rynki. „Wychodząc naprzeciw potrzebom wystawców, rynku i firm logistycznych, po raz drugi oferujemy Targi Chłodniczych Łańcuchów Dostaw COLDCHAIN. Jest po temu świetna okazja, czyli VI Targi WorldFood, organizowane, jak co roku wiosną w Warszawie „ – podkreśla Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów.
Jak widać, sektor owocowo- warzywny jest to dość rozległy i  kryją się przed nim duże perspektywy i nowe możliwości. Chcesz spotkać się z producentami z tego sektora? Nawiązać kontakty biznesowe i wymienić się doświadczeniami?. Dlatego, już dziś zapraszamy wszystkich zainteresowanych branżą owocowo- warzywną i rozwojem tego rynku do udziału w panelach tematycznych, dyskusji, ale  przede wszystkim rozmów B2B, profesjonalnie zorganizowanych. Patronat nad tą edycją Targów objęli Zarząd Unii Owocowej Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw i  Krajowa Unia Producentów Soków KUPS.

Zapraszamy na  Targi Żywności i Napojów WorldFood Poland w dniach 7-9 marca 2019.
Więcej informacji na www.worldfood.pl

Przeczytaj również:

POLECO 2024 – biznesowe wydarzenie dla zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska

6 listopad 2024
Targi POLECO 2024 potwierdziły swój status kluczowego wydarzenia biznesowego w branży ochrony środowiska i gospodarki komunalnej, przyciągając ponad 5000 uczestników gotowych nawiązać wartościowe kontakty handlowe oraz wymienić się wiedzą o najnowszych trendach i technologiach w tej dynamicznie rozwijającej się branży. Wystawcy z 10 krajów zaprezentowali innowacyjne rozwiązania – od zaawansowanych maszyn do segregacji i recyklingu »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID

5 listopad 2024
Przeprowadzone testy na terenie zakładu wyrobów spożywczych potwierdziły, że technologia RFID sprawdzi się w optymalizacji procesu inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi we wszystkich wskazanych lokalizacjach. Szacunki wskazują, iż przy liczbie 10 tys. środków trwałych do zinwentaryzowania metodą tradycyjną potrzeba 30 pełnych dni, a za pomocą RFID 2 dni, natomiast samo tworzenie raportu zajmie 5 min przy 5 dniach metodą ręczną. »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID na przykładzie producenta spożywczego

5 listopad 2024
Wiodący producent wyrobów spożywczych powierzył firmie ISS RFID przeprowadzenie testów systemu RFID w obszarze produkcyjnym, magazynowym i biurowym. Ich celem było zbadanie środowiska dla funkcjonowania technologii RFID i sprawdzenie możliwości optymalizacji obszaru inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi. Testy, których wyniki przedstawiono w 3. kwartale br., potwierdziły zasadność wdrożenia technologii radiowej. »
Partnerzy