Carrefour promotorem innowacji

26 luty 2016
Carrefour we współpracy z Instytutem Francuskim zorganizował w Warszawie warsztaty kuchni molekularnej z udziałem francuskiego profesora i szefa kuchni Hervé Thisa - jednego z twórców tego nowatorskiego gatunku sztuki kulinarnej. To pierwsze z cyklu wydarzeń, w których Carrefour będzie promował w Polsce innowacyjność
oraz korzyści z bliskiej współpracy świata nauki i biznesu.
Kuchnia molekularna to rodzaj sztuki kulinarnej, w której wykorzystywana jest wiedza naukowa z takich dziedzin, jak chemia czy fizyka. Przy zastosowaniu zaskakujących metod i nieprzewidywalnych połączeń składników, mistrzowie w tej dziedzinie potrafią stworzyć wyjątkowe dania prezentujące unikalne doznania smakowe. Carrefour Polska wspólnie
z Instytutem Francuskim postanowili przybliżyć ten innowacyjny rodzaj gotowania, organizując w Polsce specjalne warsztaty kulinarne, których głównym gościem jest Hervé This, jeden z prekursorów światowej kuchni molekularnej.
Spotkanie przeprowadzone w Centrum Smak Kariery w Warszawie zostało zatytułowane „Kuchnia molekularna i jej zastosowania: kuchnia molekularna a kuchnia note a note (składnik do składnika)”. W jego trakcie odbyła się prezentacja doświadczeń naukowych połączona z pokazem gotowania na żywo, poprowadzonym wspólnie przez prof. Hervé Thisa oraz jednego z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia, francusko-polskiego szefa kuchni Davida Gaboriaud. W efektownych warsztatach wykorzystano takie substancje jak, m.in. alginian sodu, mleczan sodu czy ciekły azot, które pozwalają podać, np. sok jabłkowy
w postaci pianki, stworzyć makaron z zielonej herbaty czy majonez z owoców cytrusowych. W pokazie wzięli udział m.in. doktoranci Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego
oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, a także przedstawiciele lokalnej szkoły gastronomicznej.
- Carrefour to jedna z najbardziej innowacyjnych firm handlowych w Polsce oraz na świecie. Dzięki naszemu bogatemu międzynarodowemu doświadczeniu, możemy zaoferować polskim klientom wiele nowatorskich rozwiązań handlowych, zarówno w zakresie oferty produktów, jak również wygody i przyjemności z dokonywanych zakupów, digitalizacji, obsługi klienta czy komunikacji – mówi Guillaume de Colonges, Prezes Carrefour Polska. – Dzisiaj zrobiliśmy jednak krok dalej zabierając naszych gości daleko w przyszłość. Kuchnia molekularna to innowacyjne doświadczenie, które poszerza horyzonty kulinarne i otwiera uczestników na zupełnie nowe doznania. Pokazuje ona również, że bliska współpraca nauki
i biznesu nie jest tylko chwilowym trendem, lecz przyszłością handlu i gastronomii
na świecie. Carrefour zamierza aktywnie uczestniczyć w tych przemianach, aby oferować klientom najlepsze zakupy na rynku – dodaje Guillaume de Colonges.
- Tak jak kompozytor, tworzący utwór nuta po nucie, ma ogromne możliwości łączenia różnych dźwięków, tak kucharz posługujący się najbardziej podstawowymi związkami chemicznymi ma nieograniczone pole manewru w przygotowywaniu nowych i zaskakujących potraw. Stąd też pochodzi jedna z nazw nurtu kuchni molekularnej, czyli „note a note” (fr. nuta do nuty, czyli składnik do składnika) – tłumaczy profesor Hervé This. Korzystając z zaproszenia Instytutu Francuskiego oraz Carrefour, mogę zaprezentować moim gościom w Polsce kilka doskonałych symfonii smaków, które daje niezwykłe połączenie kuchni i nauki - dodaje Hervé This.
Spotkanie poświęcone kuchni molekularnej jest elementem partnerstwa sieci Carrefour Polska oraz Instytutu Francuskiego w 2016 roku. W ramach współpracy partnerzy zrealizują szereg nowatorskich wydarzeń, mających na celu promocję francuskiej kultury i sztuki, innowacyjności oraz współpracy nauki i biznesu na polskim rynku.

Na podst. mat. prasowych: Biuro Prasowe Carrefour Polska

Przeczytaj również:

POLAGRA+TAROPAK = kompleksowe spojrzenie na sektor spożywczy

25 czerwiec 2025
W odpowiedzi na potrzeby rynku, Targi POLAGRA 2025 zostaną połączone z Targami TAROPAK – wydarzeniem w pełni dedykowanym rozwiązaniom opakowaniowym, etykietowaniu oraz logistyce. To wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu zapoznać się z kompleksową ofertą dla całego łańcucha produkcyjnego – od surowców i technologii, przez przetwórstwo, aż po pakowanie i dystrybucję gotowego produktu. Dzięki tej synergii, producenci z różnych segmentów branży spożywczej będą mogli: znaleźć innowacyjne rozwiązania »

Świeże inicjatywy napędzają globalny wzrost na targach ASIA FRUIT LOGISTICA 2025

24 czerwiec 2025
ASIA FRUIT LOGISTICA zwiększa globalny handel dzięki nowym funkcjom i silniejszemu udziałowi międzynarodowemu. Targi ASIA FRUIT LOGISTICA 2025 szykują się do dynamicznej edycji AsiaWorld-Expo w Hongkongu w dniach 3–5 września, a globalny biznes świeżych produktów reaguje z impetem. Wystawcy z 41 krajów i regionów, 25 pawilonów narodowych. Tegoroczne wydarzenie wprowadza dwa zupełnie nowe fora: Frozen Fruit and Vegetables Forum pierwszego dnia oraz Nuts and Dried Fruit Forum drugiego dnia. »

Wyczekiwane targi branży spożywczej i napojów SIGEP Asia powracają

24 czerwiec 2025
SIGEP Asia, Speciality Food & Drinks Asia i Speciality Coffee & Tea Asia 2025, odbywające się w tym samym czasie co 6. edycja Restaurant Asia, zgromadzą i zainspirują najlepszych graczy branżowych i decydentów z całego łańcucha dostaw F&B i gastronomii. Priorytetowo traktując programowanie o dużym wpływie, wydarzenie wykracza poza tradycyjne stoiska handlowe, oferując dziesiątki dodatkowych wydarzeń, takich jak tematyczne salony, przejęcia barów, pokazy na żywo i kursy mistrzowskie. »
Partnerzy