Freshfel Europe releases COVID-19 Impact Assessment for the European fresh fruit and vegetable sector

6 maj 2020
Today Freshfel Europe has released its Impact Assessment of the implications of the COVID-19 pandemic for the European fresh fruit and vegetable sector, including recommendations for policymakers. In conjunction with its members, Freshfel Europe compiled the 88-page COVID-19 Impact Assessment to accurately outline the effect the pandemic has had on the sector over the last few months and what implications this may have in the short, medium and long-term for the supply of fresh produce to consumers.

2020-05-06-ff.jpg

Przeczytaj również:

Straty sektora warzywno-owocowego w obliczu koronawirusa

29 maj 2020
W obliczu koronawirusa i pojawiających się barier w handlu związanych z przemieszczaniem się samochodów po Europie oraz kontrolami granicznymi, branża rolnicza staje przed wyzwaniem zwiększonych kosztów pracy i transportu. By zapewnić bezpieczeństwo wszystkim pracownikom, wprowadzone zostały specjalne procedury, które również generują dodatkowe koszty. W trudnej sytuacji są również polscy eksporterzy wysyłający żywność m. in. do Egiptu. »

Bariery w sektorze warzywno – owocowym

29 maj 2020
Polska w sektorze sadowniczym w Europie, łącznie z Hiszpanią oraz Włochami, należy do trzech krajów, w których skoncentrowane jest 2/3 całkowitej powierzchni plantacji owoców w UE. Jest również jednym z czterech największych producentów jabłek w Europie. Mimo to blisko 30% polskich sadowników twierdzi, że sytuacja sadownictwa w naszym kraju jest zła. Polskie sadownictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, tym bardziej w obliczu obecnej pandemii koronawirusa i suszy, które generują straty. »

Innowacja w centrum targów SIAL

28 maj 2020
Poprzez sektor SIAL Innovation targi odgrywają rolę prekursora trendów, prezentując odwiedzającym opinie ekspertów i bieżące informacje z dziedziny innowacji oraz zmiany zachodzące na światowych rynkach. W tym miejscu można zapoznać się z wynalazkami, zmianami i perspektywami, co pozwala odkrywać nowości i trendy konsumenckie branży spożywczej na świecie. To międzynarodowe obserwatorium innowacji jest organizowane we współpracy z ProtéinesXTC i prezentuje 700 produktów wybranych spośród 3000 zgłoszonych propozycji. »
Partnerzy