Research at WUR: ASPERELLO® leads the field in biological control of Pythium in cucumber crops

18 maj 2020

The biological fungicide ASPERELLO® T34 Biocontrol® is an effective control for Pythium, as shown by new research performed by Dr Marta Streminska, from the Wageningen University & Research Greenhouse Horticulture & Flower Bulbs Business Unit. In this study, which compared the effectiveness of eight different biological products and treatments against Pythium in cucumber crops, ASPERELLO® came out on top.

The study is part of the Green Challenge project, which aims to reduce the use of chemical protection products and to develop new control measures for natural resistance. The focal point of this particular study was the control of underground diseases.

ASPERELLO® on top
In the first trial, carried out in May 2019, Pythium symptom development was slow for all treatments, including the controls. However, in the second trial - carried out in September 2019 in a replanted cucumber crop – there were clear differences between treatments. During the tests, Dr Streminska infected the mats with Pythium spores before applying eight different treatments. She included two controls, the negative control - where the mat was not infected with Pythium (the green bar in the graph below) and an untreated + Pythium control - where the mat was infected with Pythium but did not receive any treatment (the red bar).
After week 11, the researcher evaluated above and below ground symptoms for all the treatment samples. The graph below shows the percentage of cucumbers adversely affected by Pythium. For the ASPERELLO® T34 Biocontrol® treatment it was 0%, i.e. no cucumbers showed Pythium symptoms.

2020-05-18-biobest-rys.jpg

Good experience in practice

This test confirms the positive experiences of growers around the world. Growers in both the ornamentals and the vegetable sectors in the United States, Canada, France and Belgium obtain good results using ASPERELLO® to control the fungal diseases Fusarium and Pythium.

The good news is that since January 2020, the use of ASPERELLO® is now also permitted in the Netherlands in cut flowers, potted plants, tomato, sweet peppers, aubergine, cucumber, courgette, berries, leafy vegetables, Brassica, nursery crops, perennial crops, crop breeding and seed production. Up until the end of 2019, the use of this product was permitted in just a few of these crops.

Przeczytaj również:

Straty sektora warzywno-owocowego w obliczu koronawirusa

29 maj 2020
W obliczu koronawirusa i pojawiających się barier w handlu związanych z przemieszczaniem się samochodów po Europie oraz kontrolami granicznymi, branża rolnicza staje przed wyzwaniem zwiększonych kosztów pracy i transportu. By zapewnić bezpieczeństwo wszystkim pracownikom, wprowadzone zostały specjalne procedury, które również generują dodatkowe koszty. W trudnej sytuacji są również polscy eksporterzy wysyłający żywność m. in. do Egiptu. »

Bariery w sektorze warzywno – owocowym

29 maj 2020
Polska w sektorze sadowniczym w Europie, łącznie z Hiszpanią oraz Włochami, należy do trzech krajów, w których skoncentrowane jest 2/3 całkowitej powierzchni plantacji owoców w UE. Jest również jednym z czterech największych producentów jabłek w Europie. Mimo to blisko 30% polskich sadowników twierdzi, że sytuacja sadownictwa w naszym kraju jest zła. Polskie sadownictwo stoi przed wieloma wyzwaniami, tym bardziej w obliczu obecnej pandemii koronawirusa i suszy, które generują straty. »

Innowacja w centrum targów SIAL

28 maj 2020
Poprzez sektor SIAL Innovation targi odgrywają rolę prekursora trendów, prezentując odwiedzającym opinie ekspertów i bieżące informacje z dziedziny innowacji oraz zmiany zachodzące na światowych rynkach. W tym miejscu można zapoznać się z wynalazkami, zmianami i perspektywami, co pozwala odkrywać nowości i trendy konsumenckie branży spożywczej na świecie. To międzynarodowe obserwatorium innowacji jest organizowane we współpracy z ProtéinesXTC i prezentuje 700 produktów wybranych spośród 3000 zgłoszonych propozycji. »
Partnerzy