Punkt widzenia - Eksperci FoodTech

28 maj 2020
Nasz sposób odżywiania się ciągle ewoluuje. Misją FoodTech jest gromadzenie wszystkich inicjatyw cyfrowych, technologicznych oferowanych przez przedsiębiorców związanych z żywnością.   

Jak wyjaśnia Xavier Boidevézi, dyrektor ds. cyfrowych Grupy SEB i sekretarz generalny sieci FoodTech, « sektor FoodTech ciągle się zmienia, zaś kryzys przyspieszy tylko ten proces. Na tym etapie, trudno przewidzieć jak potoczą się sprawy ». Jest jednak przekonany, że wiele firm z branży jest w trakcie przemian oraz tworzenia nowych produktów i usług, które na trwałe zmienią nasz codzienny sposób odżywiania się. 

Boidevézi twierdzi ponadto, że « już istniejące inicjatywy, jak np. sieć bezpośrednich zakupów u lokalnych producentów (“La ruche qui dit oui”) są w pełnym rozkwicie, odnotowując wzrost sprzedaży i ilości dostawców na poziomie 30% od początku kryzysu”. Stąd wzrost znaczenia platform ułatwiających zdobycie nowych kontaktów, gdyż konsumenci będą chcieli kupować lokalne produkty w supermarkecie. Via Terroirs jest idealnym przykładem solidarności w czasie kryzysu. W obliczu sytuacji związanej z koronawirusem Via Terroirs  zmobilizowała się, aby pomóc producentom sprzedawać ich produkty. Udostępniła swoją platformę sklepom spożywczym, które pozostały otwarte, w tym dużym sieciom handlowym, umożliwiając lokalnym producentom upłynnienie ich zapasów. 

Innym przykładem innowacyjnego działania jest rozwiązanie wprowadzone przez sieć Monoprix, mające na celu ułatwić rozdzielenie zamówień i zapewnić płynność dostaw. 5 paryskich sklepów zamkniętych z powodu kryzysu, znajdujących się np. w dzielnicy biznesowej, zostało przekształconych w punkty przygotowujące zamówienia internetowe. 

Agathe Mathey, przedstawicielka FoodTech Dijon BFC, wyjaśnia, że "Po zakończeniu ograniczeń konsument odnajdzie na nowo przyjemność w robieniu zakupów, ale zakupy z dostawą do domu i skrócenie łańcucha dostaw od producenta do klienta pozostaną z nami na dłużej" 

FoodTech zauważa, że konsument chce jeść zdrowo i lokalnie, dlatego decyduje się samodzielnie przygotowywać posiłki. Na stronie marmiton.org odnotowano wzrost o 300% zainteresowania przepisem „jak samemu upiec chleb”.

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy