
Punkt widzenia - Eksperci FoodTech
28 maj 2020
Nasz sposób odżywiania się ciągle ewoluuje. Misją FoodTech jest gromadzenie wszystkich inicjatyw cyfrowych, technologicznych oferowanych przez przedsiębiorców związanych z żywnością.
Jak wyjaśnia Xavier Boidevézi, dyrektor ds. cyfrowych Grupy SEB i sekretarz generalny sieci FoodTech, « sektor FoodTech ciągle się zmienia, zaś kryzys przyspieszy tylko ten proces. Na tym etapie, trudno przewidzieć jak potoczą się sprawy ». Jest jednak przekonany, że wiele firm z branży jest w trakcie przemian oraz tworzenia nowych produktów i usług, które na trwałe zmienią nasz codzienny sposób odżywiania się.
Boidevézi twierdzi ponadto, że « już istniejące inicjatywy, jak np. sieć bezpośrednich zakupów u lokalnych producentów (“La ruche qui dit oui”) są w pełnym rozkwicie, odnotowując wzrost sprzedaży i ilości dostawców na poziomie 30% od początku kryzysu”. Stąd wzrost znaczenia platform ułatwiających zdobycie nowych kontaktów, gdyż konsumenci będą chcieli kupować lokalne produkty w supermarkecie. Via Terroirs jest idealnym przykładem solidarności w czasie kryzysu. W obliczu sytuacji związanej z koronawirusem Via Terroirs zmobilizowała się, aby pomóc producentom sprzedawać ich produkty. Udostępniła swoją platformę sklepom spożywczym, które pozostały otwarte, w tym dużym sieciom handlowym, umożliwiając lokalnym producentom upłynnienie ich zapasów.
Innym przykładem innowacyjnego działania jest rozwiązanie wprowadzone przez sieć Monoprix, mające na celu ułatwić rozdzielenie zamówień i zapewnić płynność dostaw. 5 paryskich sklepów zamkniętych z powodu kryzysu, znajdujących się np. w dzielnicy biznesowej, zostało przekształconych w punkty przygotowujące zamówienia internetowe.
Agathe Mathey, przedstawicielka FoodTech Dijon BFC, wyjaśnia, że "Po zakończeniu ograniczeń konsument odnajdzie na nowo przyjemność w robieniu zakupów, ale zakupy z dostawą do domu i skrócenie łańcucha dostaw od producenta do klienta pozostaną z nami na dłużej"
FoodTech zauważa, że konsument chce jeść zdrowo i lokalnie, dlatego decyduje się samodzielnie przygotowywać posiłki. Na stronie marmiton.org odnotowano wzrost o 300% zainteresowania przepisem „jak samemu upiec chleb”.
Przeczytaj również:

Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025
10 lipiec 2025
Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025. Odwiedzający z całego świata zapisują się na rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny. Dołącz do Wizyty studyjnej i Programu Premium Buyer, dopóki są wolne miejsca. Targi CHINA MEET UP 2025, oficjalne rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny kontynentalne, powracają do Kantonu w dniach 8–9 września 2025 r. z dużym rozmachem i szerszym globalnym udziałem. WIZYTA STUDYJNA PO CHINACH oraz pierwszy w historii Puchar Golfa AFL Fresh Produce Reemoon. »

Pozostało tylko trzy tygodnie na rejestrację wystawcy na targi FRUIT LOGISTICA 2026
10 lipiec 2025
Targi FRUIT LOGISTICA, które odbędą się w Berlinie w dniach 4-6 lutego 2026 r., to wiodące targi branży świeżych produktów. Dzięki nowym formatom, możliwościom nawiązywania kontaktów na wysokim poziomie i globalnemu zasięgowi, jest to wydarzenie, którego nie można przegapić dla profesjonalistów z branży. Rejestracja trwa do 31 lipca 2025 r. Dzięki nowym formatom wydarzeń, edycja zapowiada się jako najbardziej wartościowa jak dotąd dla firm z całego świata. »

Emmeci świętuje 50 lat rzemiosła w zakresie opakowań premium
10 lipiec 2025
„Szczęście nie puka do drzwi, ono przychodzi w pięknym pudełku” – to hasło nadało ton imprezie Emmeci, która świętowała swoje 50-lecie, prezentując wyjątkowe, sztywne pudełko z suchym tłoczeniem, zaprojektowane przez artystę Pietro Terziniego, łączące włoski design, doskonałość inżynierską i artystyczną kreatywność. Czerwiec 2025 roku był punktem kulminacyjnym obchodów 50-lecia Emmeci. Florencki producent, spółka Coesia i światowy lider w sektorze maszyn pakujących premium, otworzył drzwi swojej siedziby w Cerreto Guidi dla klientów i partnerów na ekskluzywny Dzień Otwarty. »