Owoce jagodowe pod lupą

30 czerwiec 2017
Polacy mają coraz większą wiedzę na temat owoców jagodowych. Nasza świadomość o zawartych w tych owocach witaminach i mikroelementach ciągle wzrasta. Z roku na rok o zasadach zdrowego odżywiania wiemy więcej i chętniej poszukujemy informacji na ten temat. Z badań przeprowadzonych w 2017 roku w ramach kampanii „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” wynika, iż 4 na 5 badanych zna korzyści płynące ze spożywania owoców jagodowych.
Ile kosztują, jak wpływają na nasze zdrowie, gdzie i kiedy możemy je kupić? Dzięki odpowiedziom respondentów między innymi na te pytania obliczony został wskaźnik świadomości na temat owoców jagodowych. W Polsce jest on bardzo wysoki i wynosi aż 82,8%. W ciągu 3 lat wzrósł o 6,8%. Jednym z elementów wpływających na wzrost tej świadomości są działania informacyjne prowadzone od 2015 roku w ramach kampanii pn. „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” realizowanej przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej. Akcje odbywają się na rynkach pięciu europejskich państw: Polski, Finlandii, Szwecji, Austrii i Czech. W ramach kampanii prowadzony jest portal www.power-fruits.eu oraz profile na Facebooku, z których można w łatwy i przystępny sposób dowiedzieć się więcej o walorach odżywczych owoców jagodowych, a także poznać ciekawe przepisy na jagodowe dania. W kampanię zaangażowani są także eksperci zajmujący się zdrowym żywieniem, produkcją owoców oraz dziennikarze. Od 3 lat uczestniczą oni w organizowanych przez Związek Sadowników RP w Warszawie, Helsinkach, Sztokholmie, Wiedniu i Pradze spotkaniach informacyjnych.
Popularność europejskich owoców jagodowych rośnie również dlatego, że są one po prostu coraz powszechniej dostępne.

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy