Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021

4 styczeń 2021

FAO właśnie ogłosiło Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw.W ciągu 2021 r. Na całym świecie zostanie zorganizowanych kilka działań i wydarzeń w celu podniesienia świadomości na temat kluczowej roli owoców i warzyw w zdrowym odżywianiu i bezpieczeństwie żywnościowym, a także znaczenie ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności oraz promowania zrównoważonej produkcji owoców i warzyw. Dążenie do zdrowszej diety przy jednoczesnym zwiększeniu zrównoważonej produkcji żywności jest celem, do którego już się przyczynia rozwijający się sektor mediów. Coraz więcej owoców i warzyw jest uprawianych w podłożach uprawowych, ponieważ pomaga to osiągnąć ten cel i kilka innych:

 Rosnące media przyczyniają się do zaspokojenia rosnącego światowego zapotrzebowania na owoce i warzywa, gwarantując bezpieczeństwo żywnościowe oraz ograniczając straty i marnotrawstwo żywności.

 Gdy podłoża uprawowe są używane w chronionych systemach uprawy, warunki pogodowe mają mniejszy wpływ.

 Niezbędny nakład nawozów, środków ochrony roślin i wody na ilość zebranych produktów jest znacznie niższy niż w rolnictwie polowym. Podłoża uprawowe mogą często omijać niebezpieczeństwa wielu chorób przenoszonych przez glebę, zwykle rozwijających się pod wpływem metod uprawy pod wysokim ciśnieniem na otwartym polu.

 Zmniejszony ślad użytkowania gruntów to kolejna zaleta uprawy bezglebowej.

 Warunki pracy są korzystniejsze, potrzeba mniej pracy w porównaniu z uprawą tych samych roślin w ziemi.

 Zastosowanie podłoży uprawowych umożliwia również ogrodnictwo na obszarach, na których konwencjonalna uprawa na otwartym polu jest niemożliwa z punktu widzenia klimatu lub ekonomicznie nieopłacalna.

Growing Media Europe AISBL

Przeczytaj również:

Partnerzy