Robert Makłowicz gościem specjalnym Festiwalu Wódki i Zakąski

17 maj 2017
Robert Makłowicz, czołowy polski krytyk kulinarny i podróżnik, będzie gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal Wódki i Zakąski. To pierwsze tego typu wydarzenie, zarówno w Polsce, jak i na świecie, które odbędzie się w dniach 19-20 maja 2017 r. na terenie warszawskiej Fortecy. 
Główny cel, jaki przyświeca pomysłodawcom i organizatorom Festiwalu Wódki i Zakąski, jest zwrócenie uwagi na rolę, jaką mocne trunki odegrały w naszej rodzimej tradycji, w polskiej kulturze stołu i w rozwoju naszej kuchni. Wódkom zawsze towarzyszyły odpowiednio dobrane dania i zakąski, aby całość tworzyła optymalną kompozycję smaków.
- Od początku w całym koncepcie Domu Wódki, którego częścią jest Festiwal, naszym celem było edukowanie na temat szlachetnego polskiego trunku, jakim jest wódka, pokazywanie wysokiej kultury konsumpcji oraz zalet polskiej kuchni na tle innych narodowych kultur gastronomicznych. Mamy przecież czym się chwalić. Bo wódka może mieć różnorodny smak, może pasować do różnych potraw, a z jej degustowaniem wiążą się ciekawe tradycje. Dlatego obecność Roberta Makłowicza podczas tego Festiwalu wydaje się być naturalną koleją rzeczy. Mało kto ma takie doświadczenie z podróżami po całym świecie, degustacjami potraw i łączeniu ich z odpowiednim alkoholem. Jestem przekonany, że goście Festiwalu docenią jego obecność i wiele się od niego dowiedzą – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Dlatego podczas dwudniowego Festiwalu najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata oraz warszawskie restauracje, będą prezentować swoje wyroby oraz zapraszać do degustacji. 
- Mam nadzieję, że tegoroczny Festiwal będzie początkiem cyklicznego, dorocznego święta wódki i zakąski. Chcielibyśmy, aby to wydarzenie stale się rozwijało i urastało do rangi rozpoznawalnego na całym świecie Oktoberfest. Skoro w tak spektakularny sposób można celebrować warzenie i degustowanie piwa, to dlaczego nie stworzyć takiej oprawy dla tak szlachetnego trunku, jakim jest wódka – dodaje Piotr Popiński.

Organizatorem Festiwalu Wódki i Zakąski jest grupa Dom Wódki, w ramach której funkcjonuje wyróżniona w Przewodniku Michelin restauracja Elixir wraz z Vodka Atelier, gdzie możemy na co dzień poznawać zasady foodpairingu, czyli sztuki łączenia smaków i dobierania odpowiednich dań do alkoholi. Ponadto Festiwal propaguje wódkę oraz rodzimą kuchnię jako naszą dumę narodową.
Festiwal Wódki i Zakąski, to dwudniowy piknik, w trakcie którego organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji, w tym m.in. Mistrzostwa najlepszych polskich cocktail-barów BAR MASTERS organizowane przez Tomasza Małka – sześciokrotnego Mistrza Świata Barmanów „flair”, ambasadora Domu Wódki. O oprawę muzyczną Festiwalu zadba Marek Sierocki.

Zapraszamy!
Sprzedaż biletów: www.TicketPro.pl oraz w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni)
Więcej informacji na: www.festiwalwodki.com

Przeczytaj również:

Rejestracja handlowa otwarta dla Fruit Attraction 2024 i LIVEConnect

10 czerwiec 2024
rofesjonaliści z branży owocowo-warzywnej mogą teraz zakupić karnety dla zwiedzających na 16. edycję Fruit Attraction. Targi organizowane przez IFEMA MADRID i FEPEX odbędą się w dniach 8-10 października i po raz kolejny zgromadzą w Madrycie całą społeczność światowego przemysłu owocowo-warzywnego. Fruit Attraction oferuje różne możliwości wejścia, dostosowane do potrzeb odwiedzających. Od profesjonalnego karnetu jednodniowego (dziennego) do trzydniowego. »

Food Africa i pacprocess MEA 2024: Konwergencja gigantów branży rozpocznie się w grudniu

9 czerwiec 2024
Food Africa i pacprocess MEA przygotowują się do swoich najbardziej ambitnych wydarzeń w historii. Wystawcy będą mieli niezrównane możliwości nawiązania kontaktu z liderami branży i poznania rozwijających się rynków Afryki i Bliskiego Wschodu. Prognozuje się, że do 2050 r. liczba ludności Afryki wzrośnie do 2,5 miliarda, sektor żywności i napojów doświadcza bezprecedensowego rozkwitu. Ten wzrost popytu na różnorodne produkty, napędzany młodą i coraz bardziej miejską bazą konsumentów. »

Krajowe Mistrzostwa Kawy w Singapurze powracają do Specialty Coffee & Tea Asia, gdzie odbędą się pierwsze w historii SIGEP Asia

8 czerwiec 2024
Edycja już 26–28 czerwca 2024 r. w Sands Expo & Convention Center Singapore. SCTA jest obecnie częścią inauguracyjnego SIGEP Asia, pierwszej w historii azjatyckiej edycji wiodących na świecie włoskich międzynarodowych targów rzemieślniczych branży lodów, ciast, piekarni i kawy SIGEP, które mają gościć do 10 000 gości branżowych i kupujących oraz ponad 250 wystawców i marek z 20 krajów i regionów. »
Partnerzy