Zbiory jabłek Kissabel na półkuli południowej

18 maj 2021
Excellent internal colour and good quality thanks to favourable weather conditions. Tests in various countries worldwide and a number of marketing actions in Australia are underway 

The Southern Hemisphere Kissabel® apple harvest was completed last week. Excellent internal colour, average sizes and outstanding quality: this sums up the coloured-flesh apples harvested by the partner growers in Australia, South Africa, New Zealand, Chile and Argentina. Following on from the positive Northern Hemisphere campaign last autumn, this result confirms the Kissabel® variety’s excellent prospects.

One of the most enthusiastic reports is from Australia, where Rowan Little, General Manager of Montague, explains: “In general, this season’s harvest has been one of the best of recent years, thanks to a cooler-than-normal summer and above-average rainfall, factors which produced high quality, good-sized fruit. Kissabel®has been no exception. At our new Bill’s Orchard Gate store, not far from Melbourne, we tested the new apples with the local community and organised orchard tours. Feedback was positive in all areas: people were enthusiastic about the coloured internal flesh.

In South Africa, flowering was later due to the cooler weather, leading to unexpected production peaks.

“Overall, this year flowering was almost a couple of weeks later than the previous year, so cropping was also postponed,” Tanith Freeman, Product Development Manager of Dutoit (South Africa),informed us. “However, the later varieties were on schedule, so we found ourselves facing production peaks. In fact, the ripening period varies across cultivars. In South Africa, the red-skin varieties are best suited to the terrain, while the yellow or orange-skin cultivars tend to ripen more quickly. We’re still in a pre-commercial phase for these new varieties, but we believe the prospects are excellent, and we’re actually planning sales tests in Western Cape province. This will give us important pointers to the potential clientele.”
The production season has also come to an end in New Zealand, Chile and Argentina, where the Kissabel®cultivation trials are promising.
Paul Paynter, General Manager of Yummyfruit (New Zealand), explains: “This is our second trial year. We still have to verify the characteristics of some varieties, but in general we believe the Kissabel®programme is a winner, especially the red cultivars.”

Riccardo Gatti, Production Manager of Unifrutti (Chile), adds: “All the Kissabel® varieties are very attractive, with a glossy intense red colour for the “rouge” and bright orange-yellow for the other varieties. Compared to past seasons, the flesh colour is also improving.”
“2021 has therefore been an excellent year for Kissabel® varieties in the SouthernHemisphere”, concluded Emmanuel de Lapparent, IFORED Manager. “The IFORED programme is now moving on to the next step with the first commercial plantings planned in Chile and Australia, our confidence further increased by the great results from the last European Kissabel® campaign. We are enthusiastic about the outlook for the future!”

Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji

18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim

17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche

17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »
Partnerzy