Zbiory jabłek Kissabel na półkuli południowej

18 maj 2021
Excellent internal colour and good quality thanks to favourable weather conditions. Tests in various countries worldwide and a number of marketing actions in Australia are underway 

The Southern Hemisphere Kissabel® apple harvest was completed last week. Excellent internal colour, average sizes and outstanding quality: this sums up the coloured-flesh apples harvested by the partner growers in Australia, South Africa, New Zealand, Chile and Argentina. Following on from the positive Northern Hemisphere campaign last autumn, this result confirms the Kissabel® variety’s excellent prospects.

One of the most enthusiastic reports is from Australia, where Rowan Little, General Manager of Montague, explains: “In general, this season’s harvest has been one of the best of recent years, thanks to a cooler-than-normal summer and above-average rainfall, factors which produced high quality, good-sized fruit. Kissabel®has been no exception. At our new Bill’s Orchard Gate store, not far from Melbourne, we tested the new apples with the local community and organised orchard tours. Feedback was positive in all areas: people were enthusiastic about the coloured internal flesh.

In South Africa, flowering was later due to the cooler weather, leading to unexpected production peaks.

“Overall, this year flowering was almost a couple of weeks later than the previous year, so cropping was also postponed,” Tanith Freeman, Product Development Manager of Dutoit (South Africa),informed us. “However, the later varieties were on schedule, so we found ourselves facing production peaks. In fact, the ripening period varies across cultivars. In South Africa, the red-skin varieties are best suited to the terrain, while the yellow or orange-skin cultivars tend to ripen more quickly. We’re still in a pre-commercial phase for these new varieties, but we believe the prospects are excellent, and we’re actually planning sales tests in Western Cape province. This will give us important pointers to the potential clientele.”
The production season has also come to an end in New Zealand, Chile and Argentina, where the Kissabel®cultivation trials are promising.
Paul Paynter, General Manager of Yummyfruit (New Zealand), explains: “This is our second trial year. We still have to verify the characteristics of some varieties, but in general we believe the Kissabel®programme is a winner, especially the red cultivars.”

Riccardo Gatti, Production Manager of Unifrutti (Chile), adds: “All the Kissabel® varieties are very attractive, with a glossy intense red colour for the “rouge” and bright orange-yellow for the other varieties. Compared to past seasons, the flesh colour is also improving.”
“2021 has therefore been an excellent year for Kissabel® varieties in the SouthernHemisphere”, concluded Emmanuel de Lapparent, IFORED Manager. “The IFORED programme is now moving on to the next step with the first commercial plantings planned in Chile and Australia, our confidence further increased by the great results from the last European Kissabel® campaign. We are enthusiastic about the outlook for the future!”

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy