Targi EuroGastro i WorldHotel - wszystko dla branży HoReCa

18 styczeń 2017
Branżę HoReCa czeka wyjątkowe wydarzenie. Na początku kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie równolegle odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. Obie imprezy targowe w tym samym miejscu i czasie to pełny dostęp do najnowszej oferty z branży hotelarskiej, gastronomicznej oraz cateringowej. Dla wystawców to z kolei gwarancja spotkań z właścicielami, zarządzającymi oraz osobami decyzyjnymi w obiektach noclegowych oraz gastronomicznych.

Już za niecałe trzy miesiące na 12 tys. mkw. powierzchni ekspozycyjnej będzie miało miejsce największe w Polsce wydarzenie branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej. Warto wykorzystać tę okazję, by nawiązać wartościowe kontakty biznesowe i w jednym miejscu zapoznać się z pełną ofertą dla tego sektora. Targi EuroGastro oraz WorldHotel odbędą się w dniach 5-7 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Oferta dla HoReCa na wyciągnięcie ręki
Ekspozycje targowe obu wydarzeń umożliwią zapoznanie się z najnowszymi rozwiązaniami niezbędnymi do aranżacji lokali gastronomicznych oraz obiektów noclegowych.

Wystawcy Targów EuroGastro przedstawią całościową ofertę wyposażenia zaplecza kuchennego dla restauracji, kawiarni, piekarni, cukierni, lodziarni, barów, małej gastronomii, pubów czy pizzerni, jak też punktów zbiorowego żywienia. Poza niezbędną infrastrukturą firmy zaproponują pełen asortyment produktów i półproduktów spożywczych koniecznych do stworzenia odpowiedniego menu. Znajdą się tam świeże ryby, owoce morza, mięsa, wędliny, warzywa, zioła, przyprawy i nabiał, jak też wyroby słodkie i słone, świeże i mrożone do częściowego lub pełnego wypieku. Targi EuroGastro to także wachlarz napojów, w tym najlepszych gatunków kaw, smakowych gorących czekolad, naturalnych soków, wód mineralnych, herbat, a także alkoholi.
Z kolei w części Targów WorldHotel zainteresowani znajdą wszystko, co potrzebne by wyposażyć pokoje hotelowe, recepcje, centra konferencyjne, ośrodki SPA & wellness. Wystawcy zaprezentują m.in. meble, oświetlenie, tekstylia hotelowe i elementy wystroju wnętrz. Nie zabraknie rozwiązań informatycznych, systemów zarządzania hotelem, automatyki budynkowej czy środków zapewniających czystość. Ofertę uzupełnią usługi projektowe oraz infrastruktura rekreacyjna. 

Obu wydarzeniom będą towarzyszyć konkursy kulinarne organizowane przez znanych szefów kuchni. Łączą one wiedzę i doświadczenie autorytetów kulinarnych z nowym odważnym spojrzeniem młodych kucharzy. Podczas najbliższej edycji odbędzie się „Kulinarny Talent” Roberta Sowy, „CHEF Culinary Cup” pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, a także „Festiwal Kuchni Greckiej” Teo Vafidisa. Lokalne smaki z kolei zostaną przybliżone w konkursie organizowanym przez Kubę Korczaka „Produkt regionalny - Mistrzostwa kulinarne im. Hanny Szymanderskiej” oraz „Smakach dziczyzny” Artura Świerżewskiego. Nie zabraknie też zmagań młodych baristów, którzy staną w szranki w Olimpiadzie Kawy i Finale Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych. Emocje, które towarzyszą konkursom, zaskakujące koncepcje i odkrywanie nowych smaków tworzą ogromną dawkę pozytywnej energii, która co roku kreuje wyjątkową atmosferę targów.
Natomiast merytoryczne szkolenia i konferencje w programach Targów EuroGastro oraz WorldHotel zapewnią słuchaczom solidną dawkę wiedzy z zakresu zarządzania biznesem gastronomicznym i hotelowym, która zaprocentuje w codziennej pracy.

Dobre perspektywy dla branży
Bardzo dobre prognozy dla rynku HoReCa w Polsce opisane w raporcie firmy PMR pt. Rynek HoReCa w Polsce w 2016 z pewnością zachęcą przedstawicieli branży do rozwijania oferty i maksymalnego  wykorzystania potencjału odbywających się równolegle Targów EuroGastro oraz WorldHotel.

Zgodnie z przewidywaniami ekspertów z firmy PMR dynamika rynku HoReCa w 2016 roku wyniesie 5,4%, a jego wartość sięgnie 26,2 mld zł. Jest to spowodowane m.in. zmianą trybu życia Polaków, którzy są bardziej skłonni do korzystania z usług gastronomicznych, a także wzrostem dochodu rozporządzalnego. Jednocześnie z danych Eurostatu zebranych podczas badań budżetów domowych wynika, że Polacy przeznaczają jedynie 3,2% na usługi hotelowe i restauracyjne. W związku z tym, że trendy w Polsce są identyczne jak w krajach zachodnich, można oczekiwać wzrostu wartości poziomu wydatków na te usługi. Statystyczny Niemiec z budżetu domowego wydaje na nie 5,3%, Słowak 5,4%, a Czech 8,4%.

Rejestracja online już dostępna
Rejestracji na Targi EuroGastro oraz WorldHotel można już dokonać wypełniając formularz, który znajduje się na stronach: www.eurogastro.com.pl lub www.worldhotel.pl. Obejmuje ona wstęp na oba wydarzenia. Dla klientów biznesowych organizator przewidział 50% zniżki na bilet wstępu przy rejestracji online do 3 kwietnia 2017 roku.

Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl oraz www.worldhotel.pl.

Przeczytaj również:

POLECO 2024 – biznesowe wydarzenie dla zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska

6 listopad 2024
Targi POLECO 2024 potwierdziły swój status kluczowego wydarzenia biznesowego w branży ochrony środowiska i gospodarki komunalnej, przyciągając ponad 5000 uczestników gotowych nawiązać wartościowe kontakty handlowe oraz wymienić się wiedzą o najnowszych trendach i technologiach w tej dynamicznie rozwijającej się branży. Wystawcy z 10 krajów zaprezentowali innowacyjne rozwiązania – od zaawansowanych maszyn do segregacji i recyklingu »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID

5 listopad 2024
Przeprowadzone testy na terenie zakładu wyrobów spożywczych potwierdziły, że technologia RFID sprawdzi się w optymalizacji procesu inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi we wszystkich wskazanych lokalizacjach. Szacunki wskazują, iż przy liczbie 10 tys. środków trwałych do zinwentaryzowania metodą tradycyjną potrzeba 30 pełnych dni, a za pomocą RFID 2 dni, natomiast samo tworzenie raportu zajmie 5 min przy 5 dniach metodą ręczną. »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID na przykładzie producenta spożywczego

5 listopad 2024
Wiodący producent wyrobów spożywczych powierzył firmie ISS RFID przeprowadzenie testów systemu RFID w obszarze produkcyjnym, magazynowym i biurowym. Ich celem było zbadanie środowiska dla funkcjonowania technologii RFID i sprawdzenie możliwości optymalizacji obszaru inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi. Testy, których wyniki przedstawiono w 3. kwartale br., potwierdziły zasadność wdrożenia technologii radiowej. »
Partnerzy