Cydr zbliża i inspiruje

16 wrzesień 2018
Podczas cydrowego Przyjęcia w sadzie 500 nieznajomych spotkało się przy wspólnych stołach z okazji 5. urodzin Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Wieczorem ponad 10 tys. osób bawiło się razem na finałowym koncercie trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata.
To była rekordowa i najbardziej niezwykła edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Z okazji 5. urodzin na Placu przed Centrum Kultury odbył się ogromny jabłkowo-cydrowy piknik. Mieszkańcy Lublina spróbowali kilkunastu różnych cydrów od małych i dużych producentów. Imprezie towarzyszyło Przyjęcie w sadzie, na które 500 osób wygrało zaproszenia w lokalnych mediach. Bo to była edycja pod znakiem „piątki”.
- Cydr naturalnie sprzyja spotkaniom. Dlatego z okazji urodzin Święta postanowiliśmy razem z mieszkańcami Lublina pokazać, jak ciekawe może być spotkanie z nieznajomą osobą. Bo przy wspólny stołach zasiedli ludzie, którzy nigdy wcześniej się nie poznali. A nam udało się ich namówić, by odłożyli telefony na bok, poznali się, porozmawiali – mówi Agata Domaradzka, Dyrektor Marketingu AMBRA S.A. - Potrzeba było do tego odrobiny śmiałości, otwartości i dobrej energii. Ale już wiemy, że mieszkańcom Lublina tego nie brakuje. W konkursach w lubelskich mediach wzięło udział dużo więcej osób niż mieliśmy miejsc przy stołach. To dla nas dowód na zaufanie. Przez pięć lat Święta pokazaliśmy, że cydr zbliża i inspiruje do poznawania Lublina, zabawy przy dobrej muzyce i do spotkań.
Menu Przyjęcia w sadzie opracowało pięć lubelskich restauracji, które biorą udział w lokalnym programie Miejsca Inspiracji. Perłowa podała na przystawkę świeżego bałtyckiego śledzia w Cydrze Lubelskim na sałatce ziemniaczano-jabłkowej. Hotel Wieniawski wybrał polędwiczkę wieprzową, placuszki gryczane, puree jabłkowe z cydrem i chrzanem oraz sos na bazie cydru. Kardamon do polędwiczki wieprzowej zdecydował się na puree jabłkowo-ziemniaczane i sos żurawinowy. Hotel Piano przygotował pasztet wieprzowy z cebulowym smalcem, konfiturą z jabłek i cydru oraz chrupkiem z kiszonej białej kaszy gryczanej. A Hotel Locomotiva zaproponował jabłko w cydrze z wątróbką gęsią, pieczywem i ziołową sałatką z dressingiem z suszonych pomidorów, szalotki i musztardy. Daniom towarzyszył Cydr Lubelski Młody Niefiltrowany 2018 – edycja limitowana z tegorocznych zbiorów pięciu odmian jabłek: Gala, Jonagold, Lobo, Szampion i Rubin.
- Jabłko jest zapomnianym elementem w naszej kuchni, a okazuje się, że można z nim stworzyć różnorodne potrawy, a nie tylko dobrze znaną szarlotkę. Jesteśmy miło zaskoczeni Przyjęciem w sadzie i tym, że ludzie tak chętnie się integrowali - mówiła Ewa, mieszkanka Lublina.
- Już sama idea Przyjęcia w sadzie zasługuje na duże uznanie. W Lublinie nie było wcześniej takiej inicjatywy, a uważam, że to miasto jest otwarte, zachęca do zawierania nowych kontaktów. Przyjęcie pokazało, że rzeczywiście potrafimy ze sobą rozmawiać – dodaje Urszula, jeden z gości niecodziennego Przyjęcia.
Wielkim powodzeniem cieszyła się też inna atrakcja Lubelskiego Święta Młodego Cydru - Laboratorium zmysłów.
- To wspaniały pomysł na sprawdzenie swoich zdolności rozpoznawania smaków, zapachów, wzroku, słuchu i dotyku. Testy wydawały się proste, a jednak trzeba się było skupić, żeby wszystko odgadnąć - mówi jeden z uczestników zabawy.

Znamy Mistrzów Cydru
Podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru rozstrzygnął się konkurs na domowy cydr pod hasłem Mistrz cydru. Cydrownicy rywalizowali w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne” i „cydrowy freestyle”. W jury zasiedli: Maciej Świetlik - dziennikarz portalu Winicjatywa.pl, Monika Bierwagen - Prezes spółki JRBB (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), Artur Dubaj - główny technolog AMBRA S.A. (Cydr Lubelski), Tomasz Solis - wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, dr Agata Czyżowska z Politechniki Łódzkiej, dr hab. Agnieszka Nowak z Politechniki Łódzkiej oraz dr Sylwia Bonin ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zwycięzcę wybierali podczas degustacji w ciemno. W kategorii „cydry klasyczne” I miejsce zajął Maciej Mikołajczak, Tłocznia Chocznia za Antonówkę, II - Marcin Seliwoniuk, Selmar za Cydr Podlaski 2017, III - Michał Oleksiński za Cydr Opoczka-Zona z Grójca 2017. W kategorii „freestyle” niepokonany był Marcin Seliwoniuk, zdobywając aż dwie nagrody: I za Cydr O i II za Cyser 2017.
- Cydry zgłoszone w tym roku były różnorodne, ale przeważały wśród nich bardzo polskie smaki kwasowe antonówek. Były w miarę czyste, nie było za dużo błędów fermentacji i to było miłym zaskoczeniem. Na sam koniec mieliśmy bardzo trudną dogrywkę, nie mogliśmy się zdecydować, komu przyznać drugie miejsce. I jeden z tych cydrów bardzo mi się podobał, bo miał szampański posmak. W kategorii cydrów klasycznych wygrał ten, który charakteryzował się bardzo dobrym balansem między kwasowością a wytrawnością, był czysty aromatycznie i dobrze opowiadał o surowcu, czyli był bardzo jabłkowy - mówi Maciej Świetlik, dziennikarz portalu Winicjatywa.pl. - Muszę przyznać, że bardzo ciekawe były cydry w kategorii freestyle, jeden z nich prawie w ogóle nie miał alkoholu, a inny był cydrem wzmacnianym, miał kilkanaście procent alkoholu i wyraźnie ziołową nutę.
- To najlepiej pokazuje jak duży potencjał drzemie w polskich jabłkach i jak wiele jeszcze mamy do pokazania. Wierzę, że za kilka lat nasz konkurs będzie tak popularny, jak wydarzenia domowych piwowarów - komentuje Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.
Mistrzowie Cydru otrzymali nagrody finansowe i zaproszenie na warsztaty organizowane we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.

Przeczytaj również:

POLECO 2024 – biznesowe wydarzenie dla zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska

6 listopad 2024
Targi POLECO 2024 potwierdziły swój status kluczowego wydarzenia biznesowego w branży ochrony środowiska i gospodarki komunalnej, przyciągając ponad 5000 uczestników gotowych nawiązać wartościowe kontakty handlowe oraz wymienić się wiedzą o najnowszych trendach i technologiach w tej dynamicznie rozwijającej się branży. Wystawcy z 10 krajów zaprezentowali innowacyjne rozwiązania – od zaawansowanych maszyn do segregacji i recyklingu »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID

5 listopad 2024
Przeprowadzone testy na terenie zakładu wyrobów spożywczych potwierdziły, że technologia RFID sprawdzi się w optymalizacji procesu inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi we wszystkich wskazanych lokalizacjach. Szacunki wskazują, iż przy liczbie 10 tys. środków trwałych do zinwentaryzowania metodą tradycyjną potrzeba 30 pełnych dni, a za pomocą RFID 2 dni, natomiast samo tworzenie raportu zajmie 5 min przy 5 dniach metodą ręczną. »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID na przykładzie producenta spożywczego

5 listopad 2024
Wiodący producent wyrobów spożywczych powierzył firmie ISS RFID przeprowadzenie testów systemu RFID w obszarze produkcyjnym, magazynowym i biurowym. Ich celem było zbadanie środowiska dla funkcjonowania technologii RFID i sprawdzenie możliwości optymalizacji obszaru inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi. Testy, których wyniki przedstawiono w 3. kwartale br., potwierdziły zasadność wdrożenia technologii radiowej. »
Partnerzy