Agromediterránea zastępuje plastik w 100% kompostowalnym PLA i opakowaniem kraft

12 maj 2022
• The new environmentally friendly bags do not contain any plastic and are 100% bio-based, biodegradable, and compostable 
• Agromediterránea expands its fresh vegetable range by including the white courgette, the red Lamuyo pepper, and the black beauty aubergine
• As part of their “zero plastic” strategy, Agromediterránea also has other alternative packaging solutions

Agromediterránea, a specialist in the cultivation and marketing of vegetables straight from the fields, now provides part of its range in new, plastic-free packaging: a 100% bio-based, biodegradable, and compostable PLA and kraft paper bag. This is in response to consumers’ growing concern for the environment and their search for fresh food that is produced sustainably and fits in with a healthy diet. 

The new plant-based bag prolongs the product shelf life which, in the case of radishes and broccoli florets—the two products that Agromediterránea is already offering with this packaging—can extend to 14 days. Furthermore, thanks to the PLA content, consumers can see the quality and freshness of the product at a glance.

“Innovation and commitment to sustainability, the circular economy and product safety are key issues for Agromediterránea. This is conveyed in our ongoing quest to find sustainable alternatives for packaging that will help to reduce our ecological footprint, whilst at the same time guarantee food safety and maximum product quality,” explained Francisco Sánchez, Managing Director of the company.

Foodiverse, the group to which Agromediterránea belongs, specialises in healthy food and supplies its fresh-cut range in biodegradable bags made of kraft paper and PLA. This compostable packaging can be disposed of with organic waste or, in its absence, paper and card for recycling.

Further product innovation
In line with their mission to help consumers to follow a healthy diet easily and with appetising, on-trend food, Agromediterránea continues to offer a wide range of vegetables in all shapes and sizes, flavours, textures, and colours to show that eating a healthy, varied diet can be fun.

In fact, the company has also expanded its fresh vegetable range by including the white courgette—adding to the green, yellow and round courgettes of both colours, the red Lamuyo pepper, and the black beauty aubergine—coming soon. 

What’s more, Agromediterránea is continuing to extend its organic product range, which already includes radishes, sweetcorn, courgettes, broccoli, and Iceberg lettuces and is marketed under the brand Sun&Vegs or a private label.

A wide range of sustainable packaging
This new bag adds to Agromediterránea’s range of environmentally friendly vegetable packaging. As part of its “zero plastic” strategy, the company is already selling the products in its agricultural range in bulk, in trays made of alternative materials to plastic, such as cellulose and cardboard, and in cellulose nets. 

In their aromatic herb range, grown on part of the company’s 2,800 hectares of farmland, they have also reduced the use of plastic by making blister packs lighter and opting for 100% R-PET packaging. The result is an overall saving of 14.5 tonnes of plastic a year.

Przeczytaj również:

LibyaFood Expo 2026 – Brama do dynamicznie rozwijającego się rynku Afryki Północnej

31 październik 2025
Siódma edycja LibyaFood Expo, największych i najważniejszych targów branży spożywczej w Libii, odbędzie się w dniach 29 marca – 1 kwietnia 2026 roku na terenie Tripoli International Fair Ground. To kluczowe wydarzenie stanowi wyjątkową platformę dla krajowych i międzynarodowych producentów żywności, umożliwiając im prezentację oferty, nawiązywanie kontaktów biznesowych i ekspansję na jeden z najbardziej perspektywicznych rynków Afryki Północnej. »

Polscy rolnicy docenieni przez PepsiCo w ramach Global Farmer Awards

31 październik 2025
Firma PepsiCo po raz pierwszy nagrodziła rolników z całego świata w ramach Global Farmer Awards – inicjatywy promującej zrównoważone i innowacyjne praktyki rolnicze. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się 15 października w Purchase w stanie Nowy Jork. Wśród blisko 60 laureatów z 19 krajów znaleźli się także przedstawiciele z Polski – firma Jagrol, prowadząca nowoczesne uprawy ziemniaków w województwie wielkopolskim. »

FRIZO – naturalna wydajność i polska innowacja w chłodnictwie i ciepłownictwie przyszłości

30 październik 2025
Nowoczesne chillery amoniakalne FRIZO łączą ekologię, efektywność i bezpieczeństwo. Dzięki zastosowaniu naturalnego czynnika chłodniczego – amoniaku (NH₃) – oraz innowacyjnych rozwiązań, takich jak trójsekcyjny separator oleju czy automatyczny układ powrotu oleju, urządzenia te zapewniają stabilną i ekonomiczną pracę przez długie lata. Kompaktowa konstrukcja, wysoki współczynnik efektywności (COP) oraz niskie koszty eksploatacji czynią chillery FRIZO idealnym rozwiązaniem dla nowoczesnych zakładów »
Partnerzy