Producenci roślin coraz częściej stawiają na innowacyjny i ekologiczny mulcz z łusek gryki

26 czerwiec 2022
Początek wiosny niezmiennie oznacza początek intensywnych prac ogrodniczych. To niestety również sezon walki z chwastami. Szkółkarze korzystają z różnych metod, by zapobiegać rozwojowi niepożądanych roślin w doniczkach. Coraz częściej sięgają po rozwiązania ekologiczne, takie jak, w 100% biologiczny mulcz z łusek gryki, z powodzeniem wprowadzony na rynek przez firmę Ceres.

Chwasty stanowią jeden z licznych problemów występujących w szkółkach, dlatego ważne jest, aby móc im zapobiegać sprawdzonymi metodami oraz – jeśli to możliwe – niewywierającymi negatywnego wpływu na środowisko.
- Jedną z metod walki z chwastami w doniczkach jest używanie różnego rodzaju herbicydów. Naszym zdaniem ograniczenie ilości stosowanej chemii w produkcji roślin powinno być priorytetem wśród producentów, a mulczowanie jest narzędziem, które to umożliwia. W Ceres zdecydowaliśmy się wykorzystać do tego łuski gryki, które posłużyły jako baza do innowacyjnego mulczu SAN TOP – mówi Michał Stuchlik, Dyrektor Działu Handlowego Ceres International.- Produkt jest w 100% biologiczny, nie zawiera nasion chwastów czy szkodników. Skutecznie chroni powierzchnię doniczek i multiplatów, nie pozwalając niechcianym roślinom na wybijanie się ponad powierzchnię ziemi – dodaje.

Zalety stosowania łusek gryki
Łuski gryki są wymieszane z ekologicznym klejem, który zostaje aktywowany po kontakcie z wodą. Dzięki takiemu rozwiązaniu, po zroszeniu, mulcz tworzy zwartą skorupkę. To z kolei znacznie ułatwia transport roślin (w przypadku tradycyjnych rozwiązań musimy liczyć się z ryzykiem obsypywania się produktu). Dodatkowo, przez zwartą skorupkę nie tylko nie dostają się do ziemi promienie słoneczne, ale także zdecydowanie zmniejsza się ryzyko rozwoju chwastów. 
- Skuteczność SAN TOPU potwierdzają liczne testy laboratoryjne oraz te prowadzone na plantacjach. W zeszłym roku wielu szkółkarzy zaufało temu produktowi – ze względu nie tylko na jakość, ale także cenę porównywalną z innymi, mniej wydajnymi produktami o niższej skuteczności. To zdecydowany dowód na to, że SAN TOP trafia w punkt – mówi Maciej Juchacz, Prezes Ceres International.


Wydajność na pierwszym miejscu
Istotna, zarówno w aspekcie finansowym jak i środowiskowym, jest wydajność produktów używanych przez producentów roślin. Zastosowanie SAN TOPU w produkcji oznacza korzyści także i w tych obszarach. Wystarczy cienka, 6-milimetrowa warstwa produktu – jest to znaczna różnica w porównaniu z rozwiązaniami, do których szkółkarze są od lat przyzwyczajeni, czyli produktami wymagającymi znacznie grubszej warstwy środków do mulczowania.
-Przykładowo, 1 m3 SAN TOPU wystarcza do obsypania około 20500 doniczek P9, a 1 m3 produktów wymagających warstwy 30 mm spełnia zapotrzebowanie na około 4000 doniczek. To różnica niemal 17 tys. sztuk. Osiągamy więc niespotykaną dotąd wydajność – tłumaczy Michał Stuchlik. Do pakowania mulczu zastosowano opakowania typu big bag, dzięki czemu nie gromadzi się wielu dodatkowych odpadów. 

Usprawnienie pracy w szkółkach
Stosowanie SAN TOPU jest korzystne dla szkółkarzy także z innych względów. Chwasty pobierają wodę i składniki odżywcze, przez co ograniczają je roślinom. W trakcie plewienia ubywa także podłoża. Dzięki zastosowaniu mulczu, oszczędzane są woda, nawozy i podłoże, ale i maszyny, miejsce magazynowe, koszty logistyczne związane z rozładunkiem i transportem palet. Rośliny nie wymagają częstego nawadniania, ponieważ skorupka z łusek gryki ogranicza przesuszanie doniczek, jednocześnie nie wywierając wpływu na wzrost roślin oraz ich zdrowie. Skuteczność w ograniczaniu rozwoju chwastów oznacza też ograniczenie kosztów pracy i strat związanych z koniecznością plewienia doniczek. - To, na co szczególnie zwracają uwagę końcowi odbiorcy, to estetyka kupowanego produktu. Zdrowe rośliny są gwarancją doskonałej sprzedaży, jednak gdy produkt nie tylko nie generuje konieczności sprzątania po transporcie, ale i dobrze się prezentuje, rośliny w doniczkach utrzymanych w czystości chętniej kupowane są przez klientów – dodaje Michał Stuchlik.

Mulcz SAN TOP przepuszcza wodę, powietrze i nawozy, tworząc zwartą strukturę. Jest sypki, lekki i łatwy w użyciu – może być podawany zarówno maszynowo, jak i ręcznie. Nadaje się do wszystkich rodzajów doniczek: okrągłych, kwadratowych, a także multiplatów. Jego wydajność oraz skład to odpowiedź zarówno na potrzeby szkółkarzy, jak też ich klientów.

Więcej informacji: https://www.youtube.com/watch?v=MwT8d10lySg


***
Michał StuchlikDyrektor Działu Handlowego w firmie Ceres International. Posiada  wyższe wykształcenie ogrodnicze. Specjalizuje się w tematach związanych z techniką szklarniową, projektowaniem linii produkcyjnych,  mulczowaniem. Ma szeroką wiedzę związaną ze specjalistycznymi produktami dla ogrodnictwa, czy szkółkarstwa, takimi jak: multiplaty, paper poty, siatki cieniujące, folie, agrotkaniny, agrowłókniny, sekatory. Od ponad 15 lat związany z branżą ogrodniczą.

Przeczytaj również:

Konsorcjum Fresh Produce wzywa rząd do umożliwienia oficjalnych inspekcji

7 maj 2024
„Staliśmy się pośmiewiskiem Europy”: Szef konsorcjum Fresh Produce krytykuje strategię graniczną Wielkiej Brytanii Nigel Jenney, dyrektor naczelny konsorcjum Fresh Produce Consortium (FPC), potępił rozwiązanie graniczne przyjęte przez rząd Wielkiej Brytanii po brexicie. „Rząd w zręczny sposób stworzył najbardziej nieefektywną i kosztowną granicę na świecie” – stwierdziła Jenney. „Ta jedyna w życiu szansa została zaprzepaszczona”. »

Ulepszenia monitorowania Echinothrips dzięki nowej pułapce Bug-Scan® Green

6 maj 2024
Zaprojektowane z myślą o optymalizacji monitorowania, nowe pułapki samoprzylepne Bug-Scan® Green okazały się siedmiokrotnie bardziej atrakcyjne dla Echinothrips niż żółte lub niebieskie pułapki samoprzylepne. „W przypadku wciornastków, które rzadko latają, atrakcyjne lepkie pułapki są kluczem do skutecznego rozpoznania – zasadniczej części skutecznego programu kontroli IPM” – mówi Yannah Cornelis, menedżer produktu ds. monitorowania i rozpoznania. »

Caprichos del Paladar potwierdza sukces Burgood podczas 37. edycji Gourmets Show

30 kwiecień 2024
Murcjańska firma Caprichos del Paladar po raz kolejny podbiła publiczność swoimi ekskluzywnymi produktami podczas 37. Salonu Smakoszy. Ta edycja oznaczała konsolidację Burgood, innowacyjnego burgera z karczochami, który po przejściu innych międzynarodowych wydarzeń spotkał się z doskonałym przyjęciem na najbardziej ekskluzywnych targach wysokiej jakości żywności i napojów w Europie. »
Partnerzy