Większe zbiory warzyw w UE

27 sierpień 2017
Według nieostatecznych danych AMI produkcja warzyw w UE w 2016 r. wyniosła 64,2 mln ton, wobec 62,5 mln ton w roku poprzednim. Spośród liczących się producentów we Wspólnocie wzrosły zbiory w Hiszpanii, Włoszech, Holandii, Niemczech, Polsce i Rumunii, a mniejsze były we Francji, Grecji i Wielkiej Brytanii.
 Produkcja pomidorów, dominujących w unijnej produkcji warzyw, wzrosła o ok. 4% do 18,4 mln ton. Większe były zbiory pomidorów konsumpcyjnych (głównie w Hiszpanii i Holandii), a mniejsze były pomidorów przemysłowych. Produkcja pomidorów przemysłowych w krajach, będących głównymi ich producentami w UE (Włochy, Hiszpania, Portugalia, Francja i Grecja) zmniejszyły się z 10,8 do 10,3 mln ton. Zbiory we Włoszech, największym we Wspólnocie producencie pomidorów przemysłowych i ich przetworów (głównie koncentratu pomidorowego) spadły z 5,4 do 5,2 mln ton. Produkcja w Hiszpanii obniżyła się z 3,0 do 2,95 mln ton, a w Portugalii z 1,7 do 1,5 mln ton.
 Zbiory cebuli zwiększyły się o ok. 6% do 6,4 mln ton. Najbardziej wzrosła produkcja w Hiszpanii (z 1,1 do 1,5 mln ton). Produkcja w Holandii pozostała na poziomie ok. 1,2 mln ton. Zbiory marchwi zwiększyły się o 4% do 5,3 mln ton, a kapusty białej o niemal 6% do 3,6 mln ton. Wzrost produkcji w południowych krajach Wspólnoty zadecydował o zwiększeniu o 3% do 2,6 mln ton unijnej produkcji papryki i o 5% do 1,5 mln ton produkcji cukinii. Spośród pozostałych warzyw najbardziej wzrosły zbiory buraków ćwikłowych (o 8%), karczochów (o 7%) oraz czosnku (o 8,5%). Mniejsza niż w 2015 r. była jedynie produkcja kalafiorów i brokułów (o 2%), fasoli szparagowej oraz porów (o 1%). Zbiory ogórków pozostały na poziomie ok. 2,8 mln ton, a pieczarek 1,3 mln ton.
 W sezonie 2016/17 mniejsza niż w sezonie poprzednim była produkcja przetworów pomidorowych (głównie koncentratu pomidorowego). Wzrosła produkcja przetworów z papryki (mrożonek, konserw i marynat), cebuli (mrożona, suszona i marynowana), a także mrożonek i konserw produkowanych z warzyw korzeniowych (przede wszystkim z marchwi) oraz kapusty (kapusta kwaszona). Spadek zbiorów spowodował zmniejszenie produkcji mrożonych kalafiorów i brokułów oraz mrożonej i konserwowej fasolki szparagowej.
 Zapasy przetworów pomidorowych w UE w końcu sezonu 2016/17 były mniejsze niż w końcu sezonu poprzedniego, choć pozostały relatywnie duże po bardzo wysokiej produkcji w sezonie 2015/16. Mniejszy był poziom zapasów mrożonych warzyw strączkowych oraz mrożonych kalafiorów i brokułów. Niedobory na rynku tych produktów pogłębione zostały spadkiem produkcji w Hiszpanii wczesnych odmian tych warzyw w pierwszej połowie 2017 r. Większy był poziom zapasów przetworów produkowanych z pozostałych warzyw, głównie przetworów z cebuli i warzyw korzeniowych.
 Do końca czerwca 2017 r. warunki pogodowe dla uprawy warzyw nie były korzystne w większości krajów UE. Przymrozki w styczniu spowodowały zmniejszenie zbiorów warzyw odmian wczesnych w południowych krajach Wspólnoty – głównie w Hiszpanii, ale także we Włoszech, Grecji i Francji. Wegetacji warzyw nie sprzyjały kwietniowe i majowe przymrozki oraz niedobory wilgoci w glebie w wielu krajach Wspólnoty (głównie w Belgii, Włoszech i Francji) w okresie marzec-czerwiec. Ostateczna wielkość zbiorów wszystkich gatunków zależała będzie od przebiegu warunków pogodowych w dalszym okresie wegetacji.
 Według wstępnych ocen WPTC (World Processing Tomato Council) z początku czerwca produkcja pomidorów przemysłowych w południowych krajach Wspólnoty w 2017 r. będzie większa w porównaniu z rokiem poprzednim o 2,3% i wyniesie 10,5 mln ton. Decydujący będzie wzrost z 2,95 do 3,2 mln ton produkcji w Hiszpanii i z 1,5 do 1,65 mln ton zbiorów w Portugalii. Natomiast zbiory we Włoszech spadną z 5,2 do 5,0 mln ton. Zwiększy się także produkcja pomidorów przemysłowych w Iranie (z 1,2 do 1,5 mln ton) i w Chinach (z 5,2 do 5,5 mln ton), a obniży się w Turcji (z 2,1 do 2,0 mln ton) i w USA (z 11,9 do 11,2 mln ton). Produkcja w Tunezji pozostanie na poziomie ok. 0,7 mln ton. Światowe zbiory pomidorów przemysłowych zwiększą się z 38,1 do 38,5 mln ton. Wzrost światowej podaży przetworów pomidorowych oznaczać będzie spadek cen w światowych obrotach tymi produktami.

Pogorszenie salda handlu zagranicznego warzywami świeżymi i poprawa salda handlu przetworami warzywnymi w UE-28 w 2016 r.

 W 2016 r. eksport warzyw świeżych z UE-28 do krajów trzecich wyniósł 1,8 mln ton, wobec ok. 2 mln ton w roku poprzednim. Import wzrósł z 1,9 do 2,1 mln ton, a ujemne saldo handlu zwiększyło się z 0,1 do 0,3 mln ton. W wyniku większego wzrostu eksportu niż importu dodatnie saldo handlu przetworami warzywnymi wzrosło z 2,0 do 2,2 mln ton.
 Udział dostaw z Polski w unijnym imporcie warzyw zwiększył się z 3,5 do 3,8%, a przetworów pozostał na poziomie 4,7%. W przywozie mrożonych warzyw, dominujących w polskiej sprzedaży produktów warzywnictwa do UE, udział dostaw z naszego kraju obniżył się z 11,6 do 10,6% W imporcie marynat warzywnych wskaźnik ten wzrósł z 5,6 do 5,7%, konserw warzywnych z 2,2 do 2,4.%, a suszy warzywnych pozostał na poziomie 6,1%.
Sprzedaż do Polski stanowiła 3,2% łącznego eksportu warzyw świeżych ze Wspólnoty i 2,1% eksportu przetworów warzywnych, wobec odpowiednio 3,3 i 1,9% w 2015 r. Polska sprowadza z UE głównie pomidory i paprykę oraz przetwory z tych warzyw.

Mat. IERGŻ-BIP, Analizy
Zdjecie: pexels.com

Przeczytaj również:

Ulepszenia monitorowania Echinothrips dzięki nowej pułapce Bug-Scan® Green

6 maj 2024
Zaprojektowane z myślą o optymalizacji monitorowania, nowe pułapki samoprzylepne Bug-Scan® Green okazały się siedmiokrotnie bardziej atrakcyjne dla Echinothrips niż żółte lub niebieskie pułapki samoprzylepne. „W przypadku wciornastków, które rzadko latają, atrakcyjne lepkie pułapki są kluczem do skutecznego rozpoznania – zasadniczej części skutecznego programu kontroli IPM” – mówi Yannah Cornelis, menedżer produktu ds. monitorowania i rozpoznania. »

Caprichos del Paladar potwierdza sukces Burgood podczas 37. edycji Gourmets Show

30 kwiecień 2024
Murcjańska firma Caprichos del Paladar po raz kolejny podbiła publiczność swoimi ekskluzywnymi produktami podczas 37. Salonu Smakoszy. Ta edycja oznaczała konsolidację Burgood, innowacyjnego burgera z karczochami, który po przejściu innych międzynarodowych wydarzeń spotkał się z doskonałym przyjęciem na najbardziej ekskluzywnych targach wysokiej jakości żywności i napojów w Europie. »

Fakty dotyczące przemysłu litowego w Argentynie

30 kwiecień 2024
Vostock Capital z przyjemnością ogłasza, że rejestracja na 5. Międzynarodowy Kongres i Wystawę Lithium Latin America 2024 jest nadal otwarta. Miejscem wydarzenia jest Buenos Aires w Argentynie, a wydarzenie odbędzie się w dniach 26–27 czerwca 2024 r. Nie przegap okazji nawiązać kontakt z dyrektorami generalnymi wiodących przedsiębiorstw działających w sektorze litu w regionie. »
Partnerzy