Dojrzały konsument… wyzwanie czy szansa?

25 listopad 2019

Populacja ludzi starszych zwiększa się zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Stanowi to wyzwanie i szansę dla przemysłu spożywczego. Ludzie starsi są bardziej narażeni na ryzyko niezbilansowania diety i niedożywienia ze względu na zachodzące z wiekiem zmiany fizjologiczne. Dowodzi to, że zapotrzebowanie na produkty skierowane do seniorów  będzie wzrastać. Z tego powodu osoby starsze stanowią coraz częściej pożądaną i cenioną grupę konsumentów.
W Polsce liczba osób w podeszłym wieku rośnie. W 2018 roku było ok. 2,7 mln osób mających 75 lat i więcej. Szacuje się, że w 2040 r. będzie ich dwa razy więcej, a w 2060 aż 7 mln.
Zmiany demograficzne, w tym starzenie się społeczeństwa, powodują powstanie licznych pomysłów na produkty dedykowane osobom starszym. Zgodnie z prognozami demograficznymi rynek produktów dla osób starszych można uznać za perspektywiczny.
Bardzo dobrą propozycją zaspokajania określonych potrzeb starzejącego się organizmu są produkty prozdrowotne. Żywność z udziałem składników bioaktywnych jest jedną z możliwości znacznego ograniczenia chorób dietozależnych wśród seniorów.

Czy producenci żywności dostrzegają potrzeby i związany z nimi potencjał konsumentów w starszym wieku?
Według Euromonitor wartość rynku żywności funkcjonalnej w 2016 w Europie osiągnęła 117 mld EUR, w Polsce – 3,7 mld EUR, w porównaniu z 1,2 mld EUR w 2012 r. Przewiduje się, że rynek ten w 2020 roku tylko w krajach UE osiągnie wartość ponad 40 mld EUR.
Również w krajach Europy Zachodniej ta kategoria produktów intensywnie się rozwija. Prawie 50% sprzedawanej żywności funkcjonalnej to prozdrowotne przetwory mleczne, a około 30% produkty zbożowe.
W Europie Wschodniej natomiast rynek żywności funkcjonalnej jest bardzo rozdrobniony, chociaż w niektórych Państwach, jak np. w Rosji 51% łącznych przychodów pochodzi z rynku żywności funkcjonalnej, w Polsce 17 %, a w Czechach 9%.

Jak nie przegapić momentu i trafić z ofertą produktową na półki sklepowe i apteczne?
Reagując na potrzeby i trendy na rynku żywności, organizatorzy największych w Polsce targów biznesowych skierowanych do branży spożywczej i handlu, WorldFood Poland,  poszerzyli ofertę targów o sektor nutraceutyków. Do zaprezentowania swojej oferty w targach NutraFood Poland zaproszeni są producenci i dystrybutorzy suplementów diety, funkcjonalnej żywności i napojów, ziół, farmaceutyków, produktów stosowanych w medycynie naturalnej, funkcjonalnych dodatków
do żywności. Odwiedzającymi targi NutraFood Poland są m.in. kupcy z sieci handlowych, sklepów specjalistycznych, ze zdrową żywnością, sklepów zielarskich, detaliści, dystrybutorzy.
Na jakie grupy produktów należy zatem zwrócić szczególną uwagę?
Wraz z wiekiem stępiają się zmysły węchu i smaku, więc potrawy nie smakują tak jak kiedyś, zmniejsza się aktywność fizyczna seniora i zmniejsza się jego zapotrzebowanie na energię, brak apetytu często towarzyszy różnym przewlekłym chorobom, a czasem po prostu seniorowi nie chce się wyjść z domu po zakupy i gotować tylko dla jednej osoby. I tak niedożywienie staje się coraz większym problemem osób starszych. Według danych epidemiologicznych ten poważny stan dotyczy już około 10 proc. populacji ludzi starszych. Ryzyko niedożywienia gwałtownie wzrasta do 30-60 procent, jeśli bierzemy pod uwagę pacjentów opieki długoterminowej. Starsi ludzie jedzą nieregularnie, ich posiłki nie dostarczają im odpowiedniej ilości witamin i innych składników odżywczych. Sytuacja jest szczególnie trudna, gdy brak apetytu wiąże się z przewlekłą chorobą.
Czasem rozwiązaniem są dietetyczne środki, które mogą zastąpić dobrze zbilansowaną dietę.
Do grupy produktów funkcjonalnych, które konsumenci najczęściej kupują należą jogurty, soki, nektary i napoje owocowe multiwitaminowe. Na dalszym miejscu znajdują się płatki śniadaniowe, musli, herbaty owocowe czy margaryny.
Panuje dobry klimat dla żywności funkcjonalnej, stale rośnie zainteresowanie tymi produktami. Polska dotrzymuje kroku w zakresie technologii i inwencji wielu zachodnim producentom, oferując na rodzimym rynku produkty zdobywające kolejnych konsumentów.
NutraFood Poland jest pierwszym i na ten moment jedynym w Polsce, wydarzeniem targowym dedykowanym sektorowi nutraceutyków, gdzie prezentowane są zarówno surowce i jak również produkty finalne – żywność i napoje funkcjonalne, suplementy diety i inne produkty o działaniu prozdrowotnym.
„Wszystkich producentów i dystrybutorów żywności funkcjonalnej i suplementów diety zapraszamy do Warszawy w dniach 21-23 kwietnia, na największe targi branży spożywczej WorldFood Poland i prężnie rozwijające się targi NutraFood Poland” – zachęca Agnieszka Szpaderska dyrektor targów.

Więcej informacji oraz relacje z poprzednich edycji :
www.worldfood.pl: www.nutrafood.pl

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy