Polskie brokuły już na sklepowych półkach

15 czerwiec 2016

Z roku na rok areał upraw brokułów w Polsce wzrasta. Dotyczy to zarówno sezonu wiosenno-letniego, jak również uprawy jesiennej. Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów tych warzyw, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo.

Polski brokuł cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych konsumentów. Na chwilę obecną roczne spożycie to około 300 g/osobę, jednakże obserwowana jest tendencja wzrostowa. To warzywo uprawiane na polskich polach zdobywa również coraz więcej miłośników zagranicą, szczególnie z krajów Europy Zachodniej.

„Pomimo suchej wiosny brokuły doskonale poradziły sobie w sezonie wiosennym. Dzięki temu produkt dostępny na rynku jest wysokiej jakości. A świadczy o tym jędrna, duża główka oraz intensywnie zielony kolor różyczek” – informuje Michał Taraska, członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Brokuł idealnie sprawdza się w wiosennym menu. Możemy go dodawać do sałatek czy zielonych koktajli, na jego bazie możemy przygotować zupy czy dania główne, tj. makaron z brokułami. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe.

Brokuły mają bogate walory odżywcze, są źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin. Zaledwie 200 g tych warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Magnez zawarty w brokułach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś sulforafan wspomaga organizm w walce z nowotworami oraz korzystnie wpływa na oczy neutralizując szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Ich spożywanie zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ale również ludziom aktywnym fizycznie. Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo błonnika pokarmowego powodującego uczucie sytości.

Informacja prasowa: Stowarzyszenie Promocji Brokuła

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy