Konkurs Smart Cuisine - dania dietetyczne, wywiad z Jurkiem Walczykiem – prezesem Klubu Szefów Kuchni

22 luty 2019

Jakie są założenia konkursu?

Fundacja Klubu Szefów Kuchni jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, który kieruje przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy - naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. Uczestnicy mogą zgłaszać się do 25 lutego 2019 roku, a zmierzą się 27 marca 2019 roku podczas Targów EuroGastro i WorldHotel w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.

Skąd pomysł na taki właśnie konkurs?

Założeniem Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest chęć zmienienia postrzegania restauracji jako miejsca, gdzie się po prostu smacznie jada - na miejsce, gdzie jada się przy okazji zdrowo. Naprawdę wielu szefów, ale też restauratorów, stawia na rozwiązania, skupiające się na tematyce zdrowia. Dotyczy to z jednej strony różnorodnych obostrzeń i wskazówek związanych choćby z nietolerancjami, ale też z dietami dla sportowców i osób aktywnych, czy w końcu coraz liczniejszej grupy gości, którzy wybierają wyłącznie prozdrowotne rozwiązania żywieniowe. Ludzie chcą jadać w restauracji, ale coraz częściej szukają miejsc, gdzie nie idzie się na skróty w kwestii zdrowia.

Czy zdrowa kuchnia to tylko moda czy coś więcej?

Odpowiadanie na realne, coraz wyraźniej akcentowane potrzeby gości nie może być tylko modą. To świadomość rynku, to chęć spełnienia oczekiwań i to w końcu chęć reagowania na zmieniające się realia. Polacy są świadomymi konsumentami. Minął czas, kiedy chcieli zjeść dużo. Mija czas, że chcą jadać wykwintnie. Nadszedł moment, kiedy goście zwracają uwagę na jakość produktów, ich kaloryczność i wpływ na organizm. To zatem nie moda. Zdrowa kuchnia jest wyborem ludzi świadomych, aktywnych, stawiających na dobrą jakość życia.

Szef kuchni to artysta w swoim fachu, po co mu więc dietetyk, który może go ograniczać?

Szef kuchni to przede wszystkim rzemieślnik z solidnym fundamentem pracy u podstaw. Artystą może być, kiedy zgłębi wszelkie tajniki sztuki gotowania. Trudno jednak sobie wyobrazić, że w jego codzienną pracę włącza się dietetyk. Ale wyobrażenie, że szefowie czerpią z wiedzy dietetyków wydaje się już bardziej interesujące. Przy tworzeniu np. karty menu dla osób z nietolerancjami warto zapytać u źródła z czego należy zrezygnować, a co wręcz trzeba uzupełnić. Taka współpraca ma sens, kiedy chcemy patrzeć na naszych gości z szerszej perspektywy. Są różni, ale wszyscy mogą być gośćmi właśnie naszej restauracji. Warto zatem o nich zadbać.

Jakie jest Pana ulubione danie z zakresu Smart Cuisine?

To się okaże po konkursie (śmiech). Nie mniej jednak, jeśli jestem pytany o zdrową kuchnię mogę odpowiedzieć, jak chyba każdy. Najważniejszy jest doskonałej jakości produkt, taki ze sprawdzonego źródła. Potem w grę wchodzi uczciwość. Należy tak pracować, by goście otrzymywali dania zawsze świeże, odpowiedzialnie przetworzone, a przy okazji smaczne i zdrowe


Mat prasowe: MT Targi Polska SA

Przeczytaj również:

GPG wprowadza na rynek nową genetykę jeżyn

22 maj 2024
Global Plant Genetics (GPG) i polski program hodowli Rubusa Niwa właśnie zawarły umowę licencyjną na dwie nowe odmiany jeżyny pierwiosnkowej. Umowa dotyczy reprezentowania przez GPG odmian Maryna i Juhas na szeregu terytoriów międzynarodowych. Światowy przemysł jeżynowy rośnie nieprzerwanie od wielu lat i niezwykle istotne jest wprowadzenie na rynek ulepszonych odmian, które pomogą w tym rozwoju i jeszcze bardziej go przyspieszą »

Interpera2024: skupienie się na wizytach technicznych

22 maj 2024
Interpera 2024 zgromadzi międzynarodowy sektor gruszek w dniach 26–27 czerwca w Óbidos w Portugalii. Oprócz głównego dnia konferencji organizatorzy przygotowali gruszkowe wizyty techniczne, których po prostu nie można przegapić! Uczestnicy zapoznają się z uprawą i ochroną gruszek w Portugalii. Program będzie łączył wymianę wiedzy i wizyty w firmach. Uczestnicy Interpera 2024 zostaną przeniesieni do serca regionu gruszkowego Rocha, w obszar znany jako Oeste, gdzie koncentruje się 90% produkcji. »

Macfrut - miejsce, w którym można dowiedzieć się, w jakim kierunku zmierza ten sektor

20 maj 2024
Macfrut, międzynarodowe wydarzenie dla branży świeżych produktów, po raz kolejny spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem wystawców. W trzydniowych targach w Rimini Expo Centre wzięło udział ogółem 56 200 osób, co stanowi wzrost o 13% w porównaniu z rokiem ubiegłym. To była najbardziej ekscytująca edycja jak dotąd i widać, że branża jest dynamiczna i pewna przyszłości. Powodów do zadowolenia z przebiegu tej imprezy jest wiele. »
Partnerzy