Za nami XIII edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa – TSW 2023

25 styczeń 2023
Trzynastka okazała się dla targów TSW wyjątkowo szczęśliwa. Tegoroczna, trzynasta już odsłona targów uchodzących za największą wystawę ogrodniczą w Europie Środkowo-Wschodniej odbyła się 18 i 19 stycznia 2023 roku w Kielcach. Organizator wydarzenia – Oficyna Wydawnicza Oikos – podczas poprzednich edycji korzystał z terenów ekspozycyjnych w Nadarzynie pod Warszawą. Tegoroczna zmiana lokalizacji okazała się strzałem w dziesiątkę – targi odwiedziła rekordowa liczba zwiedzających! Przez dwa dni w kieleckich halach gościło 12 368 osób (wstęp był rejestrowany). Wielu gości przyjechało z zagranicy: z Ukrainy, Litwy, Czech, Niemiec, Włoch, Łotwy, ze Słowacji, z Holandii, Estonii, Białorusi, Rumunii, Wielkiej Brytanii, Mołdawii, Francji oraz Hiszpanii.

Targi TSW mają już ugruntowaną pozycję. Od przeszło dekady stanowią „miejsce owocnych spotkań” (jak głosi hasło imprezy) hodowców owoców i warzyw z wytwórcami i dystrybutorami maszyn, środków produkcji, chemii oraz nawozów, a także dostawcami usług dla branży ogrodniczej. W ciągu dwóch dni na powierzchni wystawienniczej wynoszącej 20 000 m² swoją ofertę zaprezentowało 311 firm, w tym 50 zagranicznych z 15 krajów, m.in. z Holandii, Niemiec, Włoch, Belgii, Francji, Ukrainy, Danii, Kazachstanu, Szwajcarii, Meksyku, Austrii i Luksemburga.

Uroczystego otwarcia TSW 2023 dokonali Dyrektor Targów TSW Jacek Kłudka i Prezes Zarządu Targów Kielce dr Andrzej Mochoń. Podczas imprezy po raz ósmy zostały przyznane Nagrody im. prof. Szczepana A. Pieniążka. W tym roku na konkurs wpłynęły aż 22 zgłoszenia, w związku z tym postanowiono przyznać dodatkowo wyróżnienie.
 
Kapituła przyznała nagrody następującym firmom:
• Agro Smart Lab/Bio AtiW za preparat Agro Eca Protect. Jest to pierwszy taki produkt na świecie (został zgłoszony do ochrony patentowej). Opracowano i wytwarza się go w Polsce. Preparat został zarejestrowany w czerwcu 2022 roku jako biostymulator i dopuszczony do ekologicznej produkcji. Jako jedyny wykorzystuje połączenie niezwykłych cech elektrolizowanej wody z klinoptylolitem – minerałem pochodzenia wulkanicznego – w celu stymulowania odporności roślin. Ze środków dostępnych na rynku tylko on ma w składzie ustabilizowaną elektrolizowaną wodę, która nie dopuszcza do infekcji grzybowych i bakteryjnych roślin.
• Vantage Polska sp. z o.o. za robot polowy Robotti. Jest on autonomiczny – pracuje bez operatora w ciągłym trybie pracy przez 24 h, również po zmroku i we mgle. To nośnik narzędzi takich jak siewniki, sadzarki, pielniki, opryskiwacze i narzędzia uprawowe. Robot Robotti ma standardowy, trzypunktowy system zaczepu urządzeń (jak traktor) oraz wałek odbioru mocy (WOM), napęd na cztery koła, silnik spalinowy Kubota 75 KM (lub dwa silniki), zbiornik paliwa o pojemności 300 l, bardzo precyzyjny system nawigacji satelitarnej RTK, a także system kamer, czujników i oświetlenia.
• Osmia Future za ul dla pszczół samotnic Osmia Box. Jest to specjalnie skonstruowane siedlisko do hodowli murarki ogrodowej. Jego budowa umożliwia w pełni mechaniczny serwis po sezonie za pomocą urządzenia Apikubot. Powiązana z ulami Osmia Box aplikacja BeeGrow dostosowuje liczbę i rozmieszczenie pszczelich siedlisk na działce w zależności od rodzaju uprawy, kształtu działki i zagęszczenia nasadzeń, tak by zapewnić optymalne zapylenie uprawianych roślin. Zaletą tego systemu jest prostota obsługi – gotowe ule wystarczy rozmieścić w uprawie i zebrać po sezonie.

Wyróżnienie otrzymała firma Agrosimex sp. z o.o. za preparat Rhizosum N plus. Produkt ten zawiera bakterie Azotobacter salinestris wiążące wolny azot z powietrza atmosferycznego, a także mangan i żelazo. Zalecana dawka gotowego preparatu to zaledwie 25–50 g/ha. Rhizosum N plus można stosować w formie oprysku na glebę albo dostarczać przez fertygację lub nawożenie dolistne.

Integralną częścią TSW 2023 były konferencje branżowe, podczas których 76 polskich i zagranicznych specjalistów wygłosiło blisko 50 wykładów. Swoją wiedzą podzielili się zarówno wybitni naukowcy, jak i praktycy. Bardzo dużo emocji wzbudziły debaty oraz panele dyskusyjne z udziałem parlamentarzystów i producentów. Po raz pierwszy w ramach targów odbyła się konferencja jagodowa, podzielona na części o malinie i porzeczce, która przyciągnęła wielu słuchaczy. Wszystkie konferencje cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Bezpośrednio na targach wykładów wysłuchało blisko 1500 osób.

Przeczytaj również:

Pomysły na zrównoważoną żywność w centrum uwagi: Anuga wzmacnia swój innowacyjny wizerunek dzięki współpracy z Ecotrophelia Europe

15 lipiec 2025
Anuga, największe światowe targi żywności i napojów, po raz kolejny podkreślają swoją pozycję platformy innowacji branżowych: dzięki odnowionej współpracy z Ecotrophelia Europe, najważniejszym europejskim konkursem innowacji w zakresie zrównoważonej żywności, Anuga tworzy scenę dla wizjonerskich pomysłów na produkty, młodych talentów i przyszłościowej przedsiębiorczości. »

India Foodex 2025 – Najważniejsze wydarzenie branży spożywczej już w sierpniu w Bangalore

15 lipiec 2025
W dniach 1–3 sierpnia 2025 r. w prestiżowym Bangalore International Exhibition Centre (BIEC) w Indiach odbędzie się 16. edycja India Foodex – jedna z największych i najbardziej kompleksowych międzynarodowych wystaw branży spożywczej w Azji Południowej. Tegoroczna edycja połączy siły z wydarzeniami towarzyszącymi: BakeryTech India 2025, AgriTech India, GrainTech India oraz DairyTech India, tworząc silne, zintegrowane forum prezentujące innowacje z zakresu żywności, napojów, przetwórstwa, technologii pakowania oraz sektora mleczarskiego »

Oczekiwanie na SIGEP Asia & Restaurant Asia dobiegło końca - Do zobaczenia jutro!

14 lipiec 2025
Czekanie na najważniejsze singapurskie targi branży gastronomicznej i gastronomicznej SIGEP ASIA dobiegło końca, a w Marina Bay Sands otwierają się drzwi Restaurant Asia 2025. Odkryj najnowocześniejsze rozwiązania z zakresu gastronomii, robotyki, automatyki, inteligentnych kuchni, zrównoważonych technologii i wielu innych. W dniach 16–18 lipca dołącz do tysięcy profesjonalistów z branży, szefów kuchni, dostawców i innowatorów na trzy dni pełne odkryć, degustacji i nawiązywania kontaktów. »
Partnerzy