Granaty Mollar ELCHE

7 listopad 2015
Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów Granatów Elche zorganizowało spotkanie promocyjne dla przedstawicieli mediów. Celem tego spotkania była promocja Granatów Mollar Elche za pośrednictwem portali społecznościowych, prasy, blogów gastronomiczny i innych platform cyfrowych.
Gospodarze przybliżyli zaproszonym gościom cechy roślin, proces pakowania i propozycje kulinarne z wykorzystaniem granatów Mollar Elche.

2015-11-08-granaty3.jpg

Aby zwiększyć popularność granatów Mollar Elche zorganizowano wycieczkę, na której dziennikarze poznali proces uprawy garnatów.
Jose Manuel Blasco pokazał jak należy obierać granaty i jakie są różnice na podstawie degustacji dwóch odmian Mollar Elche i Wonderfull. Mollar Elche jest słodki, a jego zewnętrzny kolor waha się od kremu do głębokiej czerwieni w odróżnieniu od odmiany Wonderfull, który jest bardziej czerwony na zewnątrz a jego smak jest bardziej kwaśny.
Następnie goście zobaczyli proces pakowania owoców i jak je zachować w idealnym stanie aby trafiły na rynek z gwarancją jakości.
Event zawierał również wycieczkę krajoznawczą, zwiedzanie zabytkowego centrum miasta, poznanie obyczajów i więzi kulturalnych.
Na zakończenie dnia, przybyli goście zostali zaproszeni do Restauracji Granaíno na degustację pysznych dań przygotowanych z wykorzystaniem garnatów Mollar Elche.
Wśród potraw znalazły się dania z sarniny z dodatkiem soku z granatów i oleju chili, różowy czosnek z krewetkami, koka z pieczoną papryką i sardynkami, pestki granatów z pigwą i serem.
Goście mieli okazję degustować również ciepłe marynowane ostrygi z dodatkiem granatów; bułeczki z szynką i pestkami granata; tatar z tuńczyka z pestkami granata i marynowaną czerwoną cebulą; grilowane mątwy z sosem robellones, pestkami granata, słodkiego chili i piwa imbirowego.
Szef kuchni Fran Castell przygotował pyszny deser o nazwie ‘Camp d’Elx’ z ciasta, cytrusów, lawendy i kremowej, migdałowej pianki z dadatkiem pestek granatów Mollar Elche.

2015-11-08-granaty2.jpg2015-11-08-granaty.jpg

Przeczytaj również:

Rejestracja handlowa otwarta dla Fruit Attraction 2024 i LIVEConnect

10 czerwiec 2024
rofesjonaliści z branży owocowo-warzywnej mogą teraz zakupić karnety dla zwiedzających na 16. edycję Fruit Attraction. Targi organizowane przez IFEMA MADRID i FEPEX odbędą się w dniach 8-10 października i po raz kolejny zgromadzą w Madrycie całą społeczność światowego przemysłu owocowo-warzywnego. Fruit Attraction oferuje różne możliwości wejścia, dostosowane do potrzeb odwiedzających. Od profesjonalnego karnetu jednodniowego (dziennego) do trzydniowego. »

Food Africa i pacprocess MEA 2024: Konwergencja gigantów branży rozpocznie się w grudniu

9 czerwiec 2024
Food Africa i pacprocess MEA przygotowują się do swoich najbardziej ambitnych wydarzeń w historii. Wystawcy będą mieli niezrównane możliwości nawiązania kontaktu z liderami branży i poznania rozwijających się rynków Afryki i Bliskiego Wschodu. Prognozuje się, że do 2050 r. liczba ludności Afryki wzrośnie do 2,5 miliarda, sektor żywności i napojów doświadcza bezprecedensowego rozkwitu. Ten wzrost popytu na różnorodne produkty, napędzany młodą i coraz bardziej miejską bazą konsumentów. »

Krajowe Mistrzostwa Kawy w Singapurze powracają do Specialty Coffee & Tea Asia, gdzie odbędą się pierwsze w historii SIGEP Asia

8 czerwiec 2024
Edycja już 26–28 czerwca 2024 r. w Sands Expo & Convention Center Singapore. SCTA jest obecnie częścią inauguracyjnego SIGEP Asia, pierwszej w historii azjatyckiej edycji wiodących na świecie włoskich międzynarodowych targów rzemieślniczych branży lodów, ciast, piekarni i kawy SIGEP, które mają gościć do 10 000 gości branżowych i kupujących oraz ponad 250 wystawców i marek z 20 krajów i regionów. »
Partnerzy