Granaty Mollar ELCHE

7 listopad 2015
Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów Granatów Elche zorganizowało spotkanie promocyjne dla przedstawicieli mediów. Celem tego spotkania była promocja Granatów Mollar Elche za pośrednictwem portali społecznościowych, prasy, blogów gastronomiczny i innych platform cyfrowych.
Gospodarze przybliżyli zaproszonym gościom cechy roślin, proces pakowania i propozycje kulinarne z wykorzystaniem granatów Mollar Elche.

2015-11-08-granaty3.jpg

Aby zwiększyć popularność granatów Mollar Elche zorganizowano wycieczkę, na której dziennikarze poznali proces uprawy garnatów.
Jose Manuel Blasco pokazał jak należy obierać granaty i jakie są różnice na podstawie degustacji dwóch odmian Mollar Elche i Wonderfull. Mollar Elche jest słodki, a jego zewnętrzny kolor waha się od kremu do głębokiej czerwieni w odróżnieniu od odmiany Wonderfull, który jest bardziej czerwony na zewnątrz a jego smak jest bardziej kwaśny.
Następnie goście zobaczyli proces pakowania owoców i jak je zachować w idealnym stanie aby trafiły na rynek z gwarancją jakości.
Event zawierał również wycieczkę krajoznawczą, zwiedzanie zabytkowego centrum miasta, poznanie obyczajów i więzi kulturalnych.
Na zakończenie dnia, przybyli goście zostali zaproszeni do Restauracji Granaíno na degustację pysznych dań przygotowanych z wykorzystaniem garnatów Mollar Elche.
Wśród potraw znalazły się dania z sarniny z dodatkiem soku z granatów i oleju chili, różowy czosnek z krewetkami, koka z pieczoną papryką i sardynkami, pestki granatów z pigwą i serem.
Goście mieli okazję degustować również ciepłe marynowane ostrygi z dodatkiem granatów; bułeczki z szynką i pestkami granata; tatar z tuńczyka z pestkami granata i marynowaną czerwoną cebulą; grilowane mątwy z sosem robellones, pestkami granata, słodkiego chili i piwa imbirowego.
Szef kuchni Fran Castell przygotował pyszny deser o nazwie ‘Camp d’Elx’ z ciasta, cytrusów, lawendy i kremowej, migdałowej pianki z dadatkiem pestek granatów Mollar Elche.

2015-11-08-granaty2.jpg2015-11-08-granaty.jpg

Przeczytaj również:

GPG wprowadza na rynek nową genetykę jeżyn

22 maj 2024
Global Plant Genetics (GPG) i polski program hodowli Rubusa Niwa właśnie zawarły umowę licencyjną na dwie nowe odmiany jeżyny pierwiosnkowej. Umowa dotyczy reprezentowania przez GPG odmian Maryna i Juhas na szeregu terytoriów międzynarodowych. Światowy przemysł jeżynowy rośnie nieprzerwanie od wielu lat i niezwykle istotne jest wprowadzenie na rynek ulepszonych odmian, które pomogą w tym rozwoju i jeszcze bardziej go przyspieszą »

Interpera2024: skupienie się na wizytach technicznych

22 maj 2024
Interpera 2024 zgromadzi międzynarodowy sektor gruszek w dniach 26–27 czerwca w Óbidos w Portugalii. Oprócz głównego dnia konferencji organizatorzy przygotowali gruszkowe wizyty techniczne, których po prostu nie można przegapić! Uczestnicy zapoznają się z uprawą i ochroną gruszek w Portugalii. Program będzie łączył wymianę wiedzy i wizyty w firmach. Uczestnicy Interpera 2024 zostaną przeniesieni do serca regionu gruszkowego Rocha, w obszar znany jako Oeste, gdzie koncentruje się 90% produkcji. »

Macfrut - miejsce, w którym można dowiedzieć się, w jakim kierunku zmierza ten sektor

20 maj 2024
Macfrut, międzynarodowe wydarzenie dla branży świeżych produktów, po raz kolejny spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem wystawców. W trzydniowych targach w Rimini Expo Centre wzięło udział ogółem 56 200 osób, co stanowi wzrost o 13% w porównaniu z rokiem ubiegłym. To była najbardziej ekscytująca edycja jak dotąd i widać, że branża jest dynamiczna i pewna przyszłości. Powodów do zadowolenia z przebiegu tej imprezy jest wiele. »
Partnerzy