Większe zbiory warzyw w UE

27 sierpień 2017
Według nieostatecznych danych AMI produkcja warzyw w UE w 2016 r. wyniosła 64,2 mln ton, wobec 62,5 mln ton w roku poprzednim. Spośród liczących się producentów we Wspólnocie wzrosły zbiory w Hiszpanii, Włoszech, Holandii, Niemczech, Polsce i Rumunii, a mniejsze były we Francji, Grecji i Wielkiej Brytanii.
 Produkcja pomidorów, dominujących w unijnej produkcji warzyw, wzrosła o ok. 4% do 18,4 mln ton. Większe były zbiory pomidorów konsumpcyjnych (głównie w Hiszpanii i Holandii), a mniejsze były pomidorów przemysłowych. Produkcja pomidorów przemysłowych w krajach, będących głównymi ich producentami w UE (Włochy, Hiszpania, Portugalia, Francja i Grecja) zmniejszyły się z 10,8 do 10,3 mln ton. Zbiory we Włoszech, największym we Wspólnocie producencie pomidorów przemysłowych i ich przetworów (głównie koncentratu pomidorowego) spadły z 5,4 do 5,2 mln ton. Produkcja w Hiszpanii obniżyła się z 3,0 do 2,95 mln ton, a w Portugalii z 1,7 do 1,5 mln ton.
 Zbiory cebuli zwiększyły się o ok. 6% do 6,4 mln ton. Najbardziej wzrosła produkcja w Hiszpanii (z 1,1 do 1,5 mln ton). Produkcja w Holandii pozostała na poziomie ok. 1,2 mln ton. Zbiory marchwi zwiększyły się o 4% do 5,3 mln ton, a kapusty białej o niemal 6% do 3,6 mln ton. Wzrost produkcji w południowych krajach Wspólnoty zadecydował o zwiększeniu o 3% do 2,6 mln ton unijnej produkcji papryki i o 5% do 1,5 mln ton produkcji cukinii. Spośród pozostałych warzyw najbardziej wzrosły zbiory buraków ćwikłowych (o 8%), karczochów (o 7%) oraz czosnku (o 8,5%). Mniejsza niż w 2015 r. była jedynie produkcja kalafiorów i brokułów (o 2%), fasoli szparagowej oraz porów (o 1%). Zbiory ogórków pozostały na poziomie ok. 2,8 mln ton, a pieczarek 1,3 mln ton.
 W sezonie 2016/17 mniejsza niż w sezonie poprzednim była produkcja przetworów pomidorowych (głównie koncentratu pomidorowego). Wzrosła produkcja przetworów z papryki (mrożonek, konserw i marynat), cebuli (mrożona, suszona i marynowana), a także mrożonek i konserw produkowanych z warzyw korzeniowych (przede wszystkim z marchwi) oraz kapusty (kapusta kwaszona). Spadek zbiorów spowodował zmniejszenie produkcji mrożonych kalafiorów i brokułów oraz mrożonej i konserwowej fasolki szparagowej.
 Zapasy przetworów pomidorowych w UE w końcu sezonu 2016/17 były mniejsze niż w końcu sezonu poprzedniego, choć pozostały relatywnie duże po bardzo wysokiej produkcji w sezonie 2015/16. Mniejszy był poziom zapasów mrożonych warzyw strączkowych oraz mrożonych kalafiorów i brokułów. Niedobory na rynku tych produktów pogłębione zostały spadkiem produkcji w Hiszpanii wczesnych odmian tych warzyw w pierwszej połowie 2017 r. Większy był poziom zapasów przetworów produkowanych z pozostałych warzyw, głównie przetworów z cebuli i warzyw korzeniowych.
 Do końca czerwca 2017 r. warunki pogodowe dla uprawy warzyw nie były korzystne w większości krajów UE. Przymrozki w styczniu spowodowały zmniejszenie zbiorów warzyw odmian wczesnych w południowych krajach Wspólnoty – głównie w Hiszpanii, ale także we Włoszech, Grecji i Francji. Wegetacji warzyw nie sprzyjały kwietniowe i majowe przymrozki oraz niedobory wilgoci w glebie w wielu krajach Wspólnoty (głównie w Belgii, Włoszech i Francji) w okresie marzec-czerwiec. Ostateczna wielkość zbiorów wszystkich gatunków zależała będzie od przebiegu warunków pogodowych w dalszym okresie wegetacji.
 Według wstępnych ocen WPTC (World Processing Tomato Council) z początku czerwca produkcja pomidorów przemysłowych w południowych krajach Wspólnoty w 2017 r. będzie większa w porównaniu z rokiem poprzednim o 2,3% i wyniesie 10,5 mln ton. Decydujący będzie wzrost z 2,95 do 3,2 mln ton produkcji w Hiszpanii i z 1,5 do 1,65 mln ton zbiorów w Portugalii. Natomiast zbiory we Włoszech spadną z 5,2 do 5,0 mln ton. Zwiększy się także produkcja pomidorów przemysłowych w Iranie (z 1,2 do 1,5 mln ton) i w Chinach (z 5,2 do 5,5 mln ton), a obniży się w Turcji (z 2,1 do 2,0 mln ton) i w USA (z 11,9 do 11,2 mln ton). Produkcja w Tunezji pozostanie na poziomie ok. 0,7 mln ton. Światowe zbiory pomidorów przemysłowych zwiększą się z 38,1 do 38,5 mln ton. Wzrost światowej podaży przetworów pomidorowych oznaczać będzie spadek cen w światowych obrotach tymi produktami.

Pogorszenie salda handlu zagranicznego warzywami świeżymi i poprawa salda handlu przetworami warzywnymi w UE-28 w 2016 r.

 W 2016 r. eksport warzyw świeżych z UE-28 do krajów trzecich wyniósł 1,8 mln ton, wobec ok. 2 mln ton w roku poprzednim. Import wzrósł z 1,9 do 2,1 mln ton, a ujemne saldo handlu zwiększyło się z 0,1 do 0,3 mln ton. W wyniku większego wzrostu eksportu niż importu dodatnie saldo handlu przetworami warzywnymi wzrosło z 2,0 do 2,2 mln ton.
 Udział dostaw z Polski w unijnym imporcie warzyw zwiększył się z 3,5 do 3,8%, a przetworów pozostał na poziomie 4,7%. W przywozie mrożonych warzyw, dominujących w polskiej sprzedaży produktów warzywnictwa do UE, udział dostaw z naszego kraju obniżył się z 11,6 do 10,6% W imporcie marynat warzywnych wskaźnik ten wzrósł z 5,6 do 5,7%, konserw warzywnych z 2,2 do 2,4.%, a suszy warzywnych pozostał na poziomie 6,1%.
Sprzedaż do Polski stanowiła 3,2% łącznego eksportu warzyw świeżych ze Wspólnoty i 2,1% eksportu przetworów warzywnych, wobec odpowiednio 3,3 i 1,9% w 2015 r. Polska sprowadza z UE głównie pomidory i paprykę oraz przetwory z tych warzyw.

Mat. IERGŻ-BIP, Analizy
Zdjecie: pexels.com

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy