Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021

4 styczeń 2021

FAO właśnie ogłosiło Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw.W ciągu 2021 r. Na całym świecie zostanie zorganizowanych kilka działań i wydarzeń w celu podniesienia świadomości na temat kluczowej roli owoców i warzyw w zdrowym odżywianiu i bezpieczeństwie żywnościowym, a także znaczenie ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności oraz promowania zrównoważonej produkcji owoców i warzyw. Dążenie do zdrowszej diety przy jednoczesnym zwiększeniu zrównoważonej produkcji żywności jest celem, do którego już się przyczynia rozwijający się sektor mediów. Coraz więcej owoców i warzyw jest uprawianych w podłożach uprawowych, ponieważ pomaga to osiągnąć ten cel i kilka innych:

 Rosnące media przyczyniają się do zaspokojenia rosnącego światowego zapotrzebowania na owoce i warzywa, gwarantując bezpieczeństwo żywnościowe oraz ograniczając straty i marnotrawstwo żywności.

 Gdy podłoża uprawowe są używane w chronionych systemach uprawy, warunki pogodowe mają mniejszy wpływ.

 Niezbędny nakład nawozów, środków ochrony roślin i wody na ilość zebranych produktów jest znacznie niższy niż w rolnictwie polowym. Podłoża uprawowe mogą często omijać niebezpieczeństwa wielu chorób przenoszonych przez glebę, zwykle rozwijających się pod wpływem metod uprawy pod wysokim ciśnieniem na otwartym polu.

 Zmniejszony ślad użytkowania gruntów to kolejna zaleta uprawy bezglebowej.

 Warunki pracy są korzystniejsze, potrzeba mniej pracy w porównaniu z uprawą tych samych roślin w ziemi.

 Zastosowanie podłoży uprawowych umożliwia również ogrodnictwo na obszarach, na których konwencjonalna uprawa na otwartym polu jest niemożliwa z punktu widzenia klimatu lub ekonomicznie nieopłacalna.

Growing Media Europe AISBL

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy