Smaczna Polagra Food! Już za dwa tygodnie rozpoczną się targi w Poznaniu

12 wrzesień 2017
Już za niecałe dwa tygodnie rozpoczną się w Poznaniu najsmaczniejsze targi – Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Czym będą kusić wystawcy targów?
Polagra Food to doroczna prezentacja osiągnięć polskich producentów żywności, jak również przegląd propozycji  z całego świata. Trzy pawilony zostaną zapełnione po brzegi produktami przygotowanymi w oparciu o potrzeby konsumentów, trendy eko, a także takimi, które powstały w zgodzie z tradycją kulinarną z różnych zakątków świata.
Najsilniej podczas targów będzie reprezentowana branża mleczarska. Oprócz znanych z półek sklepowych produktów w nowych wariantach smakowych na stoiskach wystawców pojawią się licznie nowości. Sery bez laktozy, BIO, bez GMO to trend, który będzie można dostrzec wśród prezentowanych produktów. Polscy producenci przygotowali także zaskakujące pomysły na serowe przekąski stanowiące doskonałe rozwiązanie na posiłek  w szkole, pracy czy podczas weekendowych wycieczek.
Znacząca część ekspozycji na targach Polagra Food zostanie dedykowana branży mięsnej. Zwiedzający targi będą mogli zapoznać się z nowymi propozycjami tego sektora, w szczególności na stoisku „Mięso z Polski”. W gronie tym między innymi jeden z liderów rynku, firma Sokołów SA z aż pięcioma produktami nagrodzonymi
w tym roku Złotym Medalem MTP. Ciekawe propozycje przedstawią Zakłady Mięsny Szubryt, w tym linię wędlin produkowaną bez użycia jakichkolwiek substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i fosforanów.
Na ekspozycji nie zabraknie mięsnych dań gotowych będących odpowiedzią na potrzeby konsumentów poszukujących pomysłu na „szybki”, a jednocześnie smaczny obiad.
Polscy producenci zaprezentują również produkty z grupy słodyczy i przekąsek: chrupiące snacki na bazie pieczywa żytniego czy razowego, lizaki i ciasteczka bez cukru, warzywna liofilizowane, batony z liofilizowanymi owocami, bezglutenowe muffiny, soki i lemoniady (np. o smaku imbiru i pigwowca japońskiego!). Nie lada gratką będą niewątpliwie wodorosty o smaku bekonu!
Oprócz żywności produkowanej przez polskich producentów na targach pojawi się liczne grono firm z zagranicy.  Jak co roku zwiedzający będą mogli liczyć na nowości z Półwyspu Apenińskiego – tradycyjne włoskie wędliny
i sery, oliwy, makarony, wina czy przetwory warzywne. Ponadto będzie można zasmakować  między innymi w hiszpańskim salami, cypryjskich serach, herbatach z Cejlonu i Sri Lanki, rybach poławianych w litewskich wodach, węgierskich przetworach z pomidorów i niemieckich serach w posypkach kwiatowych.
W tym roku targi POLAGRA FOOD odbędą się w dniach 25–28 września w Poznaniu. Towarzyszyć im będą m.in. Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL, a także Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH.

Więcej informacji: www.polagra-food.pl.

Przeczytaj również:

Sezon na arbuzy i melony | FRESH ENERGY

23 maj 2024
Fresh Energy oferuje produkty pochodzące ze swojego gospodarstwa, w którym uprawiane są świeże produkty najwyższej jakości, zgodnie z najsurowszymi standardami jakości. Pozwala to zachować kontrolę nad każdym etapem procesu, od nasion po półkę, zapewniając klientom najświeższe i najbardziej aromatyczne produkty. Uprawa Fresh Energy obejmuje 10 dzień Ramadanu CITY, Dar El Salam 1 i 2, AL Alamein i Al Ismailia na glebie bogatej w minerały, »

GPG wprowadza na rynek nową genetykę jeżyn

22 maj 2024
Global Plant Genetics (GPG) i polski program hodowli Rubusa Niwa właśnie zawarły umowę licencyjną na dwie nowe odmiany jeżyny pierwiosnkowej. Umowa dotyczy reprezentowania przez GPG odmian Maryna i Juhas na szeregu terytoriów międzynarodowych. Światowy przemysł jeżynowy rośnie nieprzerwanie od wielu lat i niezwykle istotne jest wprowadzenie na rynek ulepszonych odmian, które pomogą w tym rozwoju i jeszcze bardziej go przyspieszą »

Interpera2024: skupienie się na wizytach technicznych

22 maj 2024
Interpera 2024 zgromadzi międzynarodowy sektor gruszek w dniach 26–27 czerwca w Óbidos w Portugalii. Oprócz głównego dnia konferencji organizatorzy przygotowali gruszkowe wizyty techniczne, których po prostu nie można przegapić! Uczestnicy zapoznają się z uprawą i ochroną gruszek w Portugalii. Program będzie łączył wymianę wiedzy i wizyty w firmach. Uczestnicy Interpera 2024 zostaną przeniesieni do serca regionu gruszkowego Rocha, w obszar znany jako Oeste, gdzie koncentruje się 90% produkcji. »
Partnerzy