Carrefour promotorem innowacji

26 luty 2016
Carrefour we współpracy z Instytutem Francuskim zorganizował w Warszawie warsztaty kuchni molekularnej z udziałem francuskiego profesora i szefa kuchni Hervé Thisa - jednego z twórców tego nowatorskiego gatunku sztuki kulinarnej. To pierwsze z cyklu wydarzeń, w których Carrefour będzie promował w Polsce innowacyjność
oraz korzyści z bliskiej współpracy świata nauki i biznesu.
Kuchnia molekularna to rodzaj sztuki kulinarnej, w której wykorzystywana jest wiedza naukowa z takich dziedzin, jak chemia czy fizyka. Przy zastosowaniu zaskakujących metod i nieprzewidywalnych połączeń składników, mistrzowie w tej dziedzinie potrafią stworzyć wyjątkowe dania prezentujące unikalne doznania smakowe. Carrefour Polska wspólnie
z Instytutem Francuskim postanowili przybliżyć ten innowacyjny rodzaj gotowania, organizując w Polsce specjalne warsztaty kulinarne, których głównym gościem jest Hervé This, jeden z prekursorów światowej kuchni molekularnej.
Spotkanie przeprowadzone w Centrum Smak Kariery w Warszawie zostało zatytułowane „Kuchnia molekularna i jej zastosowania: kuchnia molekularna a kuchnia note a note (składnik do składnika)”. W jego trakcie odbyła się prezentacja doświadczeń naukowych połączona z pokazem gotowania na żywo, poprowadzonym wspólnie przez prof. Hervé Thisa oraz jednego z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia, francusko-polskiego szefa kuchni Davida Gaboriaud. W efektownych warsztatach wykorzystano takie substancje jak, m.in. alginian sodu, mleczan sodu czy ciekły azot, które pozwalają podać, np. sok jabłkowy
w postaci pianki, stworzyć makaron z zielonej herbaty czy majonez z owoców cytrusowych. W pokazie wzięli udział m.in. doktoranci Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego
oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, a także przedstawiciele lokalnej szkoły gastronomicznej.
- Carrefour to jedna z najbardziej innowacyjnych firm handlowych w Polsce oraz na świecie. Dzięki naszemu bogatemu międzynarodowemu doświadczeniu, możemy zaoferować polskim klientom wiele nowatorskich rozwiązań handlowych, zarówno w zakresie oferty produktów, jak również wygody i przyjemności z dokonywanych zakupów, digitalizacji, obsługi klienta czy komunikacji – mówi Guillaume de Colonges, Prezes Carrefour Polska. – Dzisiaj zrobiliśmy jednak krok dalej zabierając naszych gości daleko w przyszłość. Kuchnia molekularna to innowacyjne doświadczenie, które poszerza horyzonty kulinarne i otwiera uczestników na zupełnie nowe doznania. Pokazuje ona również, że bliska współpraca nauki
i biznesu nie jest tylko chwilowym trendem, lecz przyszłością handlu i gastronomii
na świecie. Carrefour zamierza aktywnie uczestniczyć w tych przemianach, aby oferować klientom najlepsze zakupy na rynku – dodaje Guillaume de Colonges.
- Tak jak kompozytor, tworzący utwór nuta po nucie, ma ogromne możliwości łączenia różnych dźwięków, tak kucharz posługujący się najbardziej podstawowymi związkami chemicznymi ma nieograniczone pole manewru w przygotowywaniu nowych i zaskakujących potraw. Stąd też pochodzi jedna z nazw nurtu kuchni molekularnej, czyli „note a note” (fr. nuta do nuty, czyli składnik do składnika) – tłumaczy profesor Hervé This. Korzystając z zaproszenia Instytutu Francuskiego oraz Carrefour, mogę zaprezentować moim gościom w Polsce kilka doskonałych symfonii smaków, które daje niezwykłe połączenie kuchni i nauki - dodaje Hervé This.
Spotkanie poświęcone kuchni molekularnej jest elementem partnerstwa sieci Carrefour Polska oraz Instytutu Francuskiego w 2016 roku. W ramach współpracy partnerzy zrealizują szereg nowatorskich wydarzeń, mających na celu promocję francuskiej kultury i sztuki, innowacyjności oraz współpracy nauki i biznesu na polskim rynku.

Na podst. mat. prasowych: Biuro Prasowe Carrefour Polska

Przeczytaj również:

Ochrona przed mrozem: o 2 stopnie więcej dzięki ekranom Arrigoni

15 kwiecień 2024
W związku z problemami wynikającymi ze zmiany klimatu, szkody spowodowane późnymi przymrozkami stanowią coraz większe zagrożenie, a zdarzenia tego rodzaju mogą od samego początku zagrozić uprawom i wynikom całego roku rolniczego. Arrigoni oferuje zróżnicowaną gamę innowacyjnych produktów łagodzących niskie temperatury, mogących zapobiegać lub ograniczać występowanie szkód spowodowanych przez mróz. »

Co wydarzyło się w branży spożywczej w ciągu ostatniego miesiąca?

14 kwiecień 2024
Innowacja ma kluczowe znaczenie w SIAL Paris – i nigdzie nie jest to bardziej widoczne niż w SIAL Start-up Village, która jest prowadzona we współpracy z Sesamers. Obecna w 24 krajach Sesamers to globalna sieć wydarzeń technologicznych zapoczątkowana przez specjalistów w 2015 roku. „Dzięki 10-letniemu doświadczeniu pomagamy innowacyjnym firmom zabłysnąć na scenie, budować lepsze wydarzenia i skalować strategię wpływu” – mówi sieć znana również jako Start-up Sesame. »

W kwietniu Ucima kontynuuje swoją działalność targową

12 kwiecień 2024
Ponad 50 włoskich firm wybiera się na Circle Pack Chile, Djazagro i Korea Pack. Po udanym udziale w targach Propak Vietnam na początku tego miesiąca, Ucima przygotowuje się do kontynuowania międzynarodowej działalności wystawienniczej poprzez obecność na trzech kolejnych targach branżowych, potwierdzając swoje zaangażowanie w promowanie włoskiego przemysłu opakowaniowego na poziomie globalnym. »
Partnerzy