Robert Makłowicz gościem specjalnym Festiwalu Wódki i Zakąski

17 maj 2017
Robert Makłowicz, czołowy polski krytyk kulinarny i podróżnik, będzie gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal Wódki i Zakąski. To pierwsze tego typu wydarzenie, zarówno w Polsce, jak i na świecie, które odbędzie się w dniach 19-20 maja 2017 r. na terenie warszawskiej Fortecy. 
Główny cel, jaki przyświeca pomysłodawcom i organizatorom Festiwalu Wódki i Zakąski, jest zwrócenie uwagi na rolę, jaką mocne trunki odegrały w naszej rodzimej tradycji, w polskiej kulturze stołu i w rozwoju naszej kuchni. Wódkom zawsze towarzyszyły odpowiednio dobrane dania i zakąski, aby całość tworzyła optymalną kompozycję smaków.
- Od początku w całym koncepcie Domu Wódki, którego częścią jest Festiwal, naszym celem było edukowanie na temat szlachetnego polskiego trunku, jakim jest wódka, pokazywanie wysokiej kultury konsumpcji oraz zalet polskiej kuchni na tle innych narodowych kultur gastronomicznych. Mamy przecież czym się chwalić. Bo wódka może mieć różnorodny smak, może pasować do różnych potraw, a z jej degustowaniem wiążą się ciekawe tradycje. Dlatego obecność Roberta Makłowicza podczas tego Festiwalu wydaje się być naturalną koleją rzeczy. Mało kto ma takie doświadczenie z podróżami po całym świecie, degustacjami potraw i łączeniu ich z odpowiednim alkoholem. Jestem przekonany, że goście Festiwalu docenią jego obecność i wiele się od niego dowiedzą – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Dlatego podczas dwudniowego Festiwalu najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata oraz warszawskie restauracje, będą prezentować swoje wyroby oraz zapraszać do degustacji. 
- Mam nadzieję, że tegoroczny Festiwal będzie początkiem cyklicznego, dorocznego święta wódki i zakąski. Chcielibyśmy, aby to wydarzenie stale się rozwijało i urastało do rangi rozpoznawalnego na całym świecie Oktoberfest. Skoro w tak spektakularny sposób można celebrować warzenie i degustowanie piwa, to dlaczego nie stworzyć takiej oprawy dla tak szlachetnego trunku, jakim jest wódka – dodaje Piotr Popiński.

Organizatorem Festiwalu Wódki i Zakąski jest grupa Dom Wódki, w ramach której funkcjonuje wyróżniona w Przewodniku Michelin restauracja Elixir wraz z Vodka Atelier, gdzie możemy na co dzień poznawać zasady foodpairingu, czyli sztuki łączenia smaków i dobierania odpowiednich dań do alkoholi. Ponadto Festiwal propaguje wódkę oraz rodzimą kuchnię jako naszą dumę narodową.
Festiwal Wódki i Zakąski, to dwudniowy piknik, w trakcie którego organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji, w tym m.in. Mistrzostwa najlepszych polskich cocktail-barów BAR MASTERS organizowane przez Tomasza Małka – sześciokrotnego Mistrza Świata Barmanów „flair”, ambasadora Domu Wódki. O oprawę muzyczną Festiwalu zadba Marek Sierocki.

Zapraszamy!
Sprzedaż biletów: www.TicketPro.pl oraz w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni)
Więcej informacji na: www.festiwalwodki.com

Przeczytaj również:

Technologie cyfrowe, które przewidują „sad jabłkowy przyszłości”

27 maj 2024
Technologie cyfrowe torujące drogę do „sadu jabłoniowego przyszłości” – to wspólny wątek, który połączy wiele wydarzeń proponowanych na Interpoma 2024, a Nagroda Interpoma 2024 nie będzie tu wyjątkiem. Zostanie przyznana technologiom cyfrowym, które umożliwiają postęp w zrównoważonym zarządzaniu sadami jabłoniowymi, powodując na przykład znaczną redukcję stosowania pestycydów i nawozów lub znaczną redukcję śladu węglowego. »

Sezon na arbuzy i melony | FRESH ENERGY

23 maj 2024
Fresh Energy oferuje produkty pochodzące ze swojego gospodarstwa, w którym uprawiane są świeże produkty najwyższej jakości, zgodnie z najsurowszymi standardami jakości. Pozwala to zachować kontrolę nad każdym etapem procesu, od nasion po półkę, zapewniając klientom najświeższe i najbardziej aromatyczne produkty. Uprawa Fresh Energy obejmuje 10 dzień Ramadanu CITY, Dar El Salam 1 i 2, AL Alamein i Al Ismailia na glebie bogatej w minerały, »

GPG wprowadza na rynek nową genetykę jeżyn

22 maj 2024
Global Plant Genetics (GPG) i polski program hodowli Rubusa Niwa właśnie zawarły umowę licencyjną na dwie nowe odmiany jeżyny pierwiosnkowej. Umowa dotyczy reprezentowania przez GPG odmian Maryna i Juhas na szeregu terytoriów międzynarodowych. Światowy przemysł jeżynowy rośnie nieprzerwanie od wielu lat i niezwykle istotne jest wprowadzenie na rynek ulepszonych odmian, które pomogą w tym rozwoju i jeszcze bardziej go przyspieszą »
Partnerzy