Polska żywność podbije Chiny?

18 marzec 2015

Polski eksport produktów rolno-spożywczych do Chin, trendy, ścieżki sukcesu, dostępne narzędzia wsparcia i bariery wejścia na coraz bardziej atrakcyjny rynek Państwa Środka, to główne tematy konferencji Polsko Chińskiej Rady Biznesu pod patronatem Ministra Gospodarki i Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce.

Konferencja odbędzie się 13 kwietnia 2015 r. w Hotelu InterContinental w Warszawie i podejmie zagadnienia związane z aktualnym pytaniem – „Jak zwiększyć skalę i efektywność polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Chin?”. Wśród prelegentów i panelistów wystąpią zarówno polscy jak i chińscy eksperci. Uczestnikami konferencji będą przede wszystkim polscy eksporterzy oraz przedstawiciele administracji rządowej z Polski i Chin oraz przedsiębiorstwa otoczenia biznesowego.

Polski eksport produktów rolno-spożywczych do Chin w liczbach:
• 8-krotny wzrost eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski do Chin na przestrzeni 2010-2014
• 209 mln USD – wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski do Chin w 2013 r.
• 1/3 polskiego eksportu do Chin to produkty mleczarskie, jaja, miód i jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego – dane GUS za 1 kwartał 2014 r.
• 10-krotny wzrost w ciągu 1 roku eksportu kakao do Chin, w tym czekolady – dane MG, 2013 vs I-X 2014 r.

Wydarzenie organizowane jest przy wsparciu merytorycznym, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Agencji Rynku Rolnego oraz Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce.

W programie, m.in.:
• Perspektywy rozwoju chińskiej gospodarki i implikacje dokonujących się zmian dla rynku żywności
• Potencjał chińskiego rynku rolno-spożywczego i pojawiające się na nim aktualne trendy
• Taryfowe i pozataryfowe bariery w rozwoju polskiego eksportu żywności na rynek chiński
• Procedura wejścia z nowym produktem żywnościowym na rynek chiński
• Dystrybucja produktów rolno-spożywczych na rynku chińskim
• Logistyka
• Finansowe aspekty wymiany handlowej z Chinami

Szczegółowe Informacje i rejestracja na konferencję: www.konferencje.pchrb.pl

Patronami medialnymi są TVP Info, Agencja Informacyjna Xinhua, Chińskie Radio Międzynarodowe, oraz think tank Poland, Go Global! oraz Poland Fruits.

Wśród patronów honorowych znaleźli się Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Minister Gospodarki oraz Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce.

mat. prasowe PChRB

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy