AMBRA S.A. stawia na Niefiltrowany
4 maj 2017
AMBRA S.A. zainwestowała w produkcję nowego cydru: Cydru Lubelskiego Niefiltrowanego. To propozycja dla konsumentów, którzy doceniają unikalny smak produktów regionalnych. - Wierzymy, że dzięki temu rynek cydru otrzyma świeży impuls do wzrostu - mówi Prezes AMBRA S.A. Robert Ogór.
Już w pierwszym roku AMBRA S.A. chce sprzedać milion butelek Cydru Lubelskiego Niefiltrowanego. To możliwe dzięki inwestycjom w Zakład Produkcyjny AMBRA w Biłgoraju na Lubelszczyźnie.
- Fundamentem produktu regionalnego jest jego wysoka jakość, polegająca na zachowaniu naturalności oraz charakterystycznych cech surowca, klimatu i receptury. Znamy to choćby z win czy serów - mówi Prezes AMBRA S.A. Robert Ogór. – Dlatego, strategia rozwoju Cydru Lubelskiego opiera się na jeszcze wyższej jakości i naturalności produktu. To droga coraz trudniejszego i bardziej wymagającego procesu produkcji.
Prezes AMBRA S.A. przyznaje, że utrzymanie naturalnych cech surowca, świeżości i trwałości wymaga nowoczesnych procesów technologicznych.
- Podjęliśmy to wyzwanie. W Polsce mamy najwspanialsze jabłka, to zobowiązuje nas – nie tylko jako firmę, ale jako Polaków - do produkcji najlepszego i najszlachetniejszego cydru – deklaruje Robert Ogór.
Jego zdaniem Polska wciąż ma ogromną zaległość w kulturze przetwarzania surowców naturalnych w szlachetne, wartościowe produkty regionalne. Cydr Lubelski Niefiltrowany ma być nowym wzorcem dla całej kategorii i dowodem na to, że strategia pasji i jakości jest źródłem sukcesu.
Przed cydrem ważny sezon. Dziś wartość kategorii to 100 mln zł. W ub. roku Polacy wypili ponad 10 mln litrów cydru. Cydr Lubelski osiągnął ok. 50% udziałów rynkowych i jest najbardziej rozpoznawalną marką cydru w Polsce.
Więcej smaku
W produkcji Cydru Lubelskiego Niefiltrowanego świeżo tłoczony sok wraz z aromatycznym miąższem jabłek poddany został naturalnej fermentacji w niskiej temperaturze. Dzięki temu zostały zachowane najcenniejsze składniki owoców, również antyutleniacze. Po zakończeniu fermentacji i leżakowania cydr nie był filtrowany. Do butelek trafił naturalnie mętny i delikatnie musujący.
Z uwagi na delikatność i wysoką wrażliwość świeżo wyciśniętego soku jabłkowego, produkcja i leżakowanie cydru na każdym etapie wymaga szczególnych warunków, pozwalających na kontrolę m.in. temperatury i ciśnienia.
- Badania laboratoryjne składu cydru filtrowanego i niefiltrowanego potwierdziły, że Cydr Lubelski Niefiltrowany jest o 30% bardziej intensywny w smaku i aromatyczny. Ma też szersze spektrum smaków, czyli zachowuje więcej charakteru polskich jabłek - mówi Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A.
Więcej perspektyw
Cydr Lubelski Niefiltrowany otwiera drogę do rozmów o eksporcie polskiego cydru.
- To klucz do ożywienia sprzedaży cydru w Polsce i do wejścia na nowe rynki. W innych krajach, polski cydr będzie produktem premium, a jako taki musi dać unikalną propozycję. Teraz już taką mamy: Cydr Lubelski Niefiltrowany - przyznaje Robert Ogór. - Na całym świecie ludzie poszukują lepszych, bardziej naturalnych i wartościowych produktów. Ich rosnące potrzeby zaobserwować można we wszystkich krajach rozwiniętych. To pokazuje nowy potencjał i otwiera nowe duże rynki.
Więcej treści
Regionalność i tożsamość produktów doceniają też polscy konsumenci cydru. Dziś to przede wszystkim mieszkańcy dużych miast, młodzi, otwarci ludzie, którzy poszukują nowości i czerpią radość z życia. Dla nich obietnice producentów to za mało, oni chcą wiedzieć więcej: kto stoi za produktem, jak przebiega proces produkcji, skąd pochodzą surowce.
- NIEFILTROWANY to hasło programowe, które silnie wiąże się z ideą wartościowego produktu oraz stylem życia: autentycznością, naturalnością, bezpośredniością – dodaje Agata Domaradzka, dyrektor marketingu AMBRA S.A. - Stawiamy na otwartość, spontaniczność, luz i poczucie humoru; na bycie prawdziwym tu i teraz, bez udawania. W ten sposób konsumenci cydru tworzą polski lifestyle. Taka też będzie nasza tegoroczna kampania pod hasłem „Nie filtrujemy”.
Cydr Lubelski Niefiltrowany wchodzi do sprzedaży w grawerowanej butelce, zaprojektowanej specjalnie dla marki. Będzie powszechnie dostępny. Jego promocji towarzyszy wakacyjna trasa koncertowa Cydr Lubelski Spragnieni Lata, podczas której zagrają Bovska, Iza Lach i duet Dwa Sławy.
- To ważne głosy na młodej polskiej scenie muzycznej, silne i niezwykle autentyczne w tym, co robią. Odważnie uciekają od tego co masowe i łatwe, zachowując swoją niefiltrowaną tożsamość. Łączą ich świetne teksty i fascynacja współczesnymi brzmieniami - podkreśla Robert Walewski, współtwórca trasy i Brand Manager Cydru Lubelskiego.
- Usłyszymy alternatywnych muzyków, którzy ukażą swoje najprawdziwsze oblicza, na maksa, bez żadnej ściemy. Zabrzmi ekscentryczny hip hop, magnetyzujące dźwięki r'n'b i pop w najlepszym wydaniu - mówi Tymon Tymański, dyrektor artystyczny trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata.
Mat. prasowe: Kuźnia PR
Przeczytaj również:
Innowacje na Konferencji Maszynowej podczas TSW 2025
24 październik 2024
Podczas nadchodzących Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2025) w Kielcach, serdecznie zapraszamy do udziału w Konferencji Maszynowej, która odbędzie się 23 stycznia 2025. To wydarzenie, które zgromadzi ekspertów i entuzjastów nowoczesnych technologii ogrodniczych – idealne miejsce, by podzielić się swoją wiedzą, nawiązać kontakty i poznać najnowsze trendy w Ogrodnictwie 4.0 i 5.0. »
Macfrut Academy, nowa lekcja wideo na temat chilijskiej wiśni
23 październik 2024
Chilijski łańcuch dostaw wiśni jest tematem nowego odcinka Macfrut Academy, innowacyjnej platformy promowanej przez Macfrut. Spotkanie w czwartek, 24 października, o godz. 17:00 (czasu włoskiego) na lekcję wideo poświęconą jednemu z wiodących na świecie sektorów produkcji wiśni. Bardziej szczegółowo odcinek koncentruje się na procesie po zbiorach, ze szczególnym uwzględnieniem technologii, które umożliwiają eksport 90% tego owocu na całym świecie. »
PPWR, niepraktyczne i szkodliwe rozporządzenie dla całego łańcucha dostaw
21 październik 2024
Europejskie rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), przyjęte przez Parlament Europejski 24 kwietnia, znacząco wpływa na łańcuch dostaw świeżych owoców i warzyw, szczególnie tam, gdzie zakazuje stosowania opakowań plastikowych. Europejskie świeże owoce i warzywa są już sprzedawane luzem w 50% przypadków, a opakowania plastikowe stosowane w tym sektorze stanowią zaledwie 1,5% wszystkich opakowań żywności. »