Polagra Food – nowe możliwości dla branży spożywczej w nowym terminie!

22 październik 2017
Za nami wrześniowe spotkanie branży spożywczej, czyli Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food. To były owocne cztery dni, które upłynęły pod znakiem biznesowych rozmów, prezentacji nowości i innowacyjnej żywności. Zgodnie z zapowiedzią organizatorów przyszłoroczna edycja targów odbędzie się w nowym terminie i w formule, która w jeszcze większym stopniu będzie wspierała działania proeksportowe polskich przedsiębiorców.

POLAGRA FOOD co roku przyciąga liczne grono zwiedzających kusząc doskonale znanymi markami produktów spożywczych, żywnością innowacyjną, a także egzotycznymi smakami z całego świata.

W tym roku, na targach w Poznaniu, można było zapoznać się z ofertą ponad 200 wystawców z 22 krajów , m.in. z Białorusi, Egiptu, Korei Południowej, Rumunii, Turcji, Ukrainy, Włoch, Finlandii, Bułgarii, Niemiec, Węgier, Litwy, a także Malezji i Sri Lanki. Na stoiskach zaprezentowane zostały produkty doskonale znane z półek sklepowych, a także wiele nowości jak np. sery bez laktozy, wędliny przygotowywane na bazie domowych receptur, zaskakujące pomysły na niskokaloryczne przekąski
i wiele innych produktów stanowiących odpowiedź na oczekiwania konsumentów.

W 2018 roku Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food odbędą się w dniach 8-10 maja. Jak informują organizatorzy wydarzenia, decyzja o zmianie terminu została podjęta po szerokich konsultacjach z branżą. Ma ona na celu nie tylko umożliwienie uczestnictwa w targach sektorom, które w okresie jesiennym, z racji kumulacji prac, nie mogły prezentować się na targach, jak np. producenci win. Przede wszystkim zmiana ma zaowocować doprowadzeniem do rozmów na linii przedsiębiorca - dystrybutor, których efekty byłby widoczne jeszcze w tym samym roku. Majowa edycja targów rozszerza także możliwość pre-testingu nowych produktów jeszcze w pierwszej połowie roku i jest szansą na zakontraktowanie ich sprzedaży na drugą połowę roku, w szczególności na okres Świąt Bożego Narodzenia. – objaśnia Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów.

Targi Polagra Food 2018 to także formuła mocno nastawiona na  rozwój biznesowych relacji z kupcami z zagranicy. Organizatorzy wydarzenia będą koncentrować działania na rynkach perspektywicznych dla polskiej branży spożywczej poprzez współpracę z ambasadami i instytucjami branżowymi. Kluczową rolę ma jednak odegrać autorski program Hosted Buyers, w ramach którego, już od kilku lat, Poznań odwiedza kadra kierownicza dużych grup hurtowni, sieci supermarketów, importerów lub dystrybutorów produktów spożywczych z całego świata.

Kolejna Polagra Food już wiosną. Nowa data i nowa formuła wydarzenia ma sprzyjać rozwiązaniom dającym realne korzyści producentom żywności i sprawić, że Polagra Food będzie marką o jeszcze większej skuteczności, szerokim zasięgu działania i celu istotnym z punktu widzenia polskiego sektora spożywczego.
Więcej informacji: www.polagra-food.pl.

Przeczytaj również:

Macfrut - dzień trzeci

10 maj 2024
Nowe granice podkładek. Powrót do przeszłości w świecie podkładek dla najpopularniejszych włoskich roślin owocowych, takich jak jabłka, gruszki i owoce pestkowe. Kierunek badań ma na celu odzyskanie „starego” wigoru tych roślin, aby uczynić je odpornymi na nowe fitopatologie. Wyłoniło się to podczas Międzynarodowego Sympozjum Podstawek, które odbyło się w Macfrut w ciągu dwóch dni roboczych, w którym uczestniczyli czołowi badacze z całego świata. Orodnictwo włoskie i europejskie w ogóle przesuwa się na wschód, szczególnie do Azerbejdżanu, Uzbekistanu czy Mołdawii, »

Macfrut drugiego dnia

9 maj 2024
Międzynarodowe targi sektora świeżych produktów, które do jutra odbędą się w Rimini Expo Center, w centrum uwagi znajdą się innowacje w biorozwiązaniach i badania odmianowe w sektorze winogron stołowych. Zaprezentowano także Program Transformacji Rolnej Demokratycznej Republiki Konga. Demokratyczna Republika Konga ma bardzo duży potencjał i dąży do stworzenia możliwości partnerstwa dla włoskich i europejskich firm pragnących inwestować w tym państwie afrykańskim. »

Konsorcjum Fresh Produce wzywa rząd do umożliwienia oficjalnych inspekcji

7 maj 2024
„Staliśmy się pośmiewiskiem Europy”: Szef konsorcjum Fresh Produce krytykuje strategię graniczną Wielkiej Brytanii Nigel Jenney, dyrektor naczelny konsorcjum Fresh Produce Consortium (FPC), potępił rozwiązanie graniczne przyjęte przez rząd Wielkiej Brytanii po brexicie. „Rząd w zręczny sposób stworzył najbardziej nieefektywną i kosztowną granicę na świecie” – stwierdziła Jenney. „Ta jedyna w życiu szansa została zaprzepaszczona”. »
Partnerzy