POLAGRA FOOD odsłania potencjał branży spożywczej

7 czerwiec 2016
Za niecałe cztery miesiące największa nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej wystawa prezentująca osiągnięcia branży spożywczej – targi POLAGRA FOOD.
Tegoroczna ekspozycja zajmie ponownie 3 pawilony o łącznej powierzchni ponad 10 tys. mkw. Obecnie mamy już sprzedane 75% zaplanowanej na ten rok powierzchni wystawienniczej.
Ten wynik świadczy o tym, że decyzja o udziale w POLAGRA FOOD to nie efekt nadwyżek w budżetach marketingowych, które muszą zostać zagospodarowane, ale przemyślanej strategii promocyjnej firm, na którą wpływ miał z pewnością miał sukces ubiegłorocznej edycji. – informuje Miłosz Jankowiak, Dyrektor Projektu.

POLAGRA FOOD co roku przyciąga liczne grono zwiedzających kusząc doskonale znanymi markami produktów spożywczych, żywnością innowacyjną pod względem składu czy smaku, egzotycznymi smakami z całego świata. Nie inaczej będzie w tym roku. Prym będą wiodły oczywiście krajowa branża mleczarska i przetwórstwa mięsnego. Te dwa sektory co roku są reprezentowane przez liczne grono firm – liderów rynkowych, których produkty są doskonale znane z półek sklepowych. Szykuje się również interesująca ekspozycja ze strony firm przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie zabraknie także słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi.

2016-06-07-polagra2.jpg

Z pewnością kusząca w szczególności dla polskich dystrybutorów będzie ta część ekspozycji, na której zaprezentowana zostanie żywność spoza Polski. Włoskie szynki to już klasyka na targach POLAGRA FOOD, ale pojawi się również oryginalna żywność azjatycka zarówno w postaci gotowych dań, jak i składników, z których można je przygotować. Nie zabraknie też oryginalnego hiszpańskiego chorizo, greckich przysmaków i herbat z Sri Lanki. To będzie istny tygiel smaków i aromatów.

2016-06-07-polagra1.jpg

Wciąż trwają przygotowania do tego wielkiego święta branży spożywczej, ale już dziś wiemy, że we wrześniu Poznań ponownie stanie się Mekką dla kupców z sieci handlowych, menedżerów hurtowni spożywczych czy sklepów detalicznych. Bez wątpienia dostarczy wielu inspiracji w zakresie zatowarowania półek sklepowych nie tylko zgodnie z preferencjami konsumentów, ale również kreując je. Przede wszystkim jednak stanie się miejscem długoterminowych kontaktów biznesowych zarówno tych na gruncie krajowym jak i międzynarodowym.

2016-06-07-polagra3.jpg

Międzynarodowe Tragi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w tym roku odbędą się w dn. 26-29 września. Towarzyszyć im będą Międzynarodowe Targi Gastronomiczne POLAGRA GASTRO oraz Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, a cały blok POLAGRA rozpoczną dwa dni wcześniej targi wyrobów tradycyjnych i certyfikowanych Smaki Regionów.

Zainteresowanych przedstawicieli mediów do kontaktu zaprasza:
Katarzyna Świderska| katarzyna.swiderska@mtp.pl | tel. 61 869 24 38

Materiały prasowe MTP

Przeczytaj również:

Macfrut - dzień trzeci

10 maj 2024
Nowe granice podkładek. Powrót do przeszłości w świecie podkładek dla najpopularniejszych włoskich roślin owocowych, takich jak jabłka, gruszki i owoce pestkowe. Kierunek badań ma na celu odzyskanie „starego” wigoru tych roślin, aby uczynić je odpornymi na nowe fitopatologie. Wyłoniło się to podczas Międzynarodowego Sympozjum Podstawek, w którym uczestniczyli czołowi badacze z całego świata. Orodnictwo włoskie i europejskie w ogóle przesuwa się na wschód, szczególnie do Azerbejdżanu, Uzbekistanu czy Mołdawii, »

Macfrut drugiego dnia

9 maj 2024
Międzynarodowe targi sektora świeżych produktów, które do jutra odbędą się w Rimini Expo Center, w centrum uwagi znajdą się innowacje w biorozwiązaniach i badania odmianowe w sektorze winogron stołowych. Zaprezentowano także Program Transformacji Rolnej Demokratycznej Republiki Konga. Demokratyczna Republika Konga ma bardzo duży potencjał i dąży do stworzenia możliwości partnerstwa dla włoskich i europejskich firm pragnących inwestować w tym państwie afrykańskim. »

Macfrut - 8 maja

8 maj 2024
Doświadczenia z uprawą w pomieszczeniach i zastosowania farmaceutyczne. Rolnictwo wertykalne: znaczenie współpracy multidyscyplinarnej, kluczowej w środowisku akademickim, krzyżuje innowacyjne praktyki agronomiczne z korzyścią dla zdrowia i jakości życia. Nie zapominając o potrzebie niemal ciągłych badań, jak zauważyła Andrea Primavera, prezes Fippo (Włoskiej Federacji Oficjalnych Producentów Roślin). To wokół tych koncepcji powstała konferencja »
Partnerzy