Inauguracja XXXII targów Macfrut

25 wrzesień 2015
Inauguracja XXXII targów Macfrut, organizowanych przez Cesena Fiera, po raz pierwszy w centrum wystawienniczym w Rimini; uczestnicy z optymizmem i entuzjazmem przyjęli nowe wyzwania biznesowe.

Dane te zostały przekazane przez Renzo Piraccini, prezesa Fiera di Cesena, podczas otwarcia imprezy, w środę, 23 września. „Liczby te napawają nas optymizmem. Już impreza pilotażowa, Macfrut 3.2, wzbudziła ogromne zainteresowanie, otrzymaliśmy 8000 zgłoszeń. W tym roku liczba wystawców wzrosła z 800 do ponad 1000, przy czym co piąty wystawca reprezentuje jeden z 30 krajów zagranicznych. Mamy pond 350 kupujących, a powierzchnia wystawiennicza zajmująca w poprzedniej edycji 20 tys. metrów kwadratowych, zwiększyła się do 33 tysięcy w centrum wystawienniczym Fiera di Rimini. Macfrut zapowiada się imponująco, to będą najlepsze targi w całej historii. To zasługa partnerów, którzy do nas dołączyli, przede wszystkim Unicredit, a także gospodarzy świadomych wartości i dalekosiężnego znaczenia tego projektu”. Następnie prezes Piraccini przedstawił kilka danych o sektorze owocowo-warzywnym. „W stosunku do roku poprzedniego odnotowujemy 10% wzrost eksportu; po latach kryzysu także spożycie owoców i warzyw zaczęło wykazywać tendencję wzrostową (+3%). Eksport produktów owocowo-warzywnych ustępuje jedynie branży enologicznej. Jestem przekonany, że możemy rozwijać pracę w tym sektorze na płaszczyźnie globalnej, umacniając pozycję produktu włoskiego. Potrzebujemy motywacji i pragmatyzmu, ale damy radę”.

Przecięcia wstęgi dokonał włoski wiceminister Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej, Andrea Olivero, dziękując wszystkim organizatorom za determinację, z którą podjęto wyzwanie, jakim są targi Macfrut. „Współpraca targów Cesena i Rimini jest dowodem ogromnej odwagi i perspektywicznego myślenia - powiedział wiceminister Andrea Olivero – Taką właśnie drogę należy obrać, by móc konkurować z rynkiem i podążać za duchem czasów. Ogromną wartość stanowi także wasza praca, której od lat dokonujecie na obszarze innowacyjności, jakości i promocji konsumenckiej. Sądzę również, że tegoroczna nowość, w postaci show cooking prowadzonych przez słynnych szefów kuchni, stanowi mocną formę światowej promocji naszej śródziemnomorskiej diety.
„I chociaż pierwsze sygnały odnoszące się do początku roku 2015 w sektorze rolniczym są pozytywne – dodał wiceminister – czeka nas wciąż dużo pracy. Pozostają do usunięcia pewne bariery fitosanitarne, musimy zwiększyć koncentrację produkcji i poważnie zająć się logistyką. Wysokie koszty energii są kulą u nogi dla niektórych naszych przedsiębiorstw. Musimy pójść za przykładem Europy i dołożyć wszelkich starań, aby także Włochy stały się częścią rynku międzynarodowego”.
„Zawsze należy równać w górę, nie w dół - stwierdził Paolo De Castro, koordynator ds. rolnictwa w Parlamencie Europejskim – a kroki, jakie poczyniły wspólnie Fiera di Cesena i Fiera di Rimini, pracując przy najnowszej edycji imprezy, stanowią konkretny wyraz tej zasady”.
Także Lorenzo Cagnoni, prezes Fiera di Rimini, podkreślił, że „Macfrut jest owocem współpracy, dobrym przykładem udanego dialogu dwóch terytoriów”. „W historii targów w naszym kraju – powiedział w dalszej części swojego wystąpienia Lorenzo Cagnoni – znajdujemy niestety klika przykładów niewłaściwej konkurencji, napięć. Tegoroczna edycja Macfrut stanowi novum, które, jak mamy nadzieję, stanie się wzorem dla całych Włoch”.
Głos zabrali także dwaj burmistrzowie - Paolo Lucchi, burmistrz Ceseny, oraz Andrea Gnassi, burmistrz Rimini, którzy wspólnie uczestniczyli w uroczystym przecięciu wstęgi. Andrea Gnassi, burmistrz Rimini, podkreślił, że jeśli Romania połączy swoje siły, uformuje drużynę, która nie ulęknie się niczego. Aby jednak stało się to możliwe, należy odważnie ruszyć pod prąd, tylko w ten sposób można działać perspektywicznie. Andrea Gnassi dodał: „Zamiast tkwić w ratuszu, postanowiliśmy z Paolo Lucchi wyjść na zewnątrz, rozejrzeć się po świecie. Reprezentujemy region, który nigdy nie obawiał się internacjonalizacji, dlatego też musimy wspólnie pracować, by pokazać się z jak najlepszej strony”.
Paolo Lucchi, dziękując ustępującemu ze stanowiska prezesowi Cesena Fiera, Domenico Scarpellini, za wszystkie dokonania i za to, że przedsiębiorstwo radzi sobie dzisiaj, uściślił, że decyzja o przeniesieniu imprezy do Rimini została podjęta wspólnie z lokalnymi przedsiębiorstwami. „Stało się dla nas jasne, ze scenariusz pisany przez sektor owocowo-warzywny, staje się coraz ambitniejszy - wyjaśnił Lucchi. Pokażemy całemu światu to, co w nas najlepsze. Tylko w ten sposób możemy podjąć wyzwania, które stawia nam przyszłość”.

2015-09-25-macfrut_opening_.jpg

W otwarciu wzięli również udział Domenico Scarpellini, były prezes Cesena Fiera, Tiberio Rabboni, były komisarz ds. rolnictwa w Regonie Emilia Romania oraz reprezentacja z Republiki Dominikany, honorowego gościa targów Macfrut: wszystkim tym osobom wręczono wyróżnienie za zaangażowanie i długoletni wkład w organizację targów Macfrut.

Zdjęcia i mat. prasowy: Macfrut

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy