Festiwal Wódki i Zakąski

20 maj 2017
Dziś rozpoczyna się pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski w warszawskiej Fortecy. To dwudniowy piknik, w którym wezmą udział najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata, prezentując swoje najlepsze produkty w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Gościem specjalnym drugiego dnia Festiwalu będzie Robert Makłowicz, który będzie opowiadał o historii i tradycji łączenia alkoholi z zakąskami oraz wprowadzi przybyłych gości w tajemnice foodpairingu.
Festiwal Wódki i Zakąski to dwudniowe wydarzenie, które ma na celu pokazanie, że Polska ma mocną pozycję na tle innych narodowych kultur kulinarnych i gorzelniczych.
Od samego południa do 22.00 w dniach 19-20 maja uczestnicy Festiwalu Wódki i Zakąski będą poznawali smaki rodzimej kuchni oraz alkoholi sprowadzonych specjalnie na tę okazję. Ważną rolę podczas degustacji będzie pełniła zasada „foodpairingu” czyli sztuka łączenia smaków.
 - Podczas festiwalu chcemy zaprezentować ponad sześć wieków tradycji picia wódek, miodów pitnych oraz nalewek, które doskonale łączą się z bogactwem polskiej kuchni. Jeśli ktoś liczy jedynie na nieśmiertelnego śledzika to może czuć się zawiedziony, ponieważ propagujemy nowoczesne interpretacje klasycznych receptur w połączeniu z wysokogatunkowym alkoholem – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator,  pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal jest Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Oprócz degustacji alkoholi program Festiwalu jest rozszerzony o szereg atrakcji związanych z tytułową wódką. Można podziwiać zawody flair show – efektowne popisy barmańskie w wykonaniu mistrzów świata. W strefie chillout o oprawę muzyczną zadba Marek Sierocki. Prosto z Amsterdamu specjaliści z „Hangover Center”, gdzie do tzw. kaca podchodzi się w naukowy sposób, służą radą, jak zregenerować organizm po wypiciu zbyt dużej ilości trunków. Ale top of teh top atrakcji Festiwalu, to przyjazd braci Collins, znanych z angielskiego programu „Odjazdowe bryki braci Collins”, którzy zaprezentują jedyny na świecie egzemplarz auta Corvette Carbon Stock Prestige.

Gorąco zapraszamy!

Sprzedaż biletów: www.TicketPro.pl, w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda oraz na miejscu Festiwalu – w warszawskiej Fortecy.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni), więcej informacji na: www.festiwalwodki.com

Przeczytaj również:

Innowacje na Konferencji Maszynowej podczas TSW 2025

24 październik 2024
Podczas nadchodzących Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2025) w Kielcach, serdecznie zapraszamy do udziału w Konferencji Maszynowej, która odbędzie się 23 stycznia 2025. To wydarzenie, które zgromadzi ekspertów i entuzjastów nowoczesnych technologii ogrodniczych – idealne miejsce, by podzielić się swoją wiedzą, nawiązać kontakty i poznać najnowsze trendy w Ogrodnictwie 4.0 i 5.0. »

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo na temat chilijskiej wiśni

23 październik 2024
Chilijski łańcuch dostaw wiśni jest tematem nowego odcinka Macfrut Academy, innowacyjnej platformy promowanej przez Macfrut. Spotkanie w czwartek, 24 października, o godz. 17:00 (czasu włoskiego) na lekcję wideo poświęconą jednemu z wiodących na świecie sektorów produkcji wiśni. Bardziej szczegółowo odcinek koncentruje się na procesie po zbiorach, ze szczególnym uwzględnieniem technologii, które umożliwiają eksport 90% tego owocu na całym świecie. »

PPWR, niepraktyczne i szkodliwe rozporządzenie dla całego łańcucha dostaw

21 październik 2024
Europejskie rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), przyjęte przez Parlament Europejski 24 kwietnia, znacząco wpływa na łańcuch dostaw świeżych owoców i warzyw, szczególnie tam, gdzie zakazuje stosowania opakowań plastikowych. Europejskie świeże owoce i warzywa są już sprzedawane luzem w 50% przypadków, a opakowania plastikowe stosowane w tym sektorze stanowią zaledwie 1,5% wszystkich opakowań żywności. »
Partnerzy