Festiwal Wódki i Zakąski

20 maj 2017
Dziś rozpoczyna się pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski w warszawskiej Fortecy. To dwudniowy piknik, w którym wezmą udział najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata, prezentując swoje najlepsze produkty w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Gościem specjalnym drugiego dnia Festiwalu będzie Robert Makłowicz, który będzie opowiadał o historii i tradycji łączenia alkoholi z zakąskami oraz wprowadzi przybyłych gości w tajemnice foodpairingu.
Festiwal Wódki i Zakąski to dwudniowe wydarzenie, które ma na celu pokazanie, że Polska ma mocną pozycję na tle innych narodowych kultur kulinarnych i gorzelniczych.
Od samego południa do 22.00 w dniach 19-20 maja uczestnicy Festiwalu Wódki i Zakąski będą poznawali smaki rodzimej kuchni oraz alkoholi sprowadzonych specjalnie na tę okazję. Ważną rolę podczas degustacji będzie pełniła zasada „foodpairingu” czyli sztuka łączenia smaków.
 - Podczas festiwalu chcemy zaprezentować ponad sześć wieków tradycji picia wódek, miodów pitnych oraz nalewek, które doskonale łączą się z bogactwem polskiej kuchni. Jeśli ktoś liczy jedynie na nieśmiertelnego śledzika to może czuć się zawiedziony, ponieważ propagujemy nowoczesne interpretacje klasycznych receptur w połączeniu z wysokogatunkowym alkoholem – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator,  pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal jest Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Oprócz degustacji alkoholi program Festiwalu jest rozszerzony o szereg atrakcji związanych z tytułową wódką. Można podziwiać zawody flair show – efektowne popisy barmańskie w wykonaniu mistrzów świata. W strefie chillout o oprawę muzyczną zadba Marek Sierocki. Prosto z Amsterdamu specjaliści z „Hangover Center”, gdzie do tzw. kaca podchodzi się w naukowy sposób, służą radą, jak zregenerować organizm po wypiciu zbyt dużej ilości trunków. Ale top of teh top atrakcji Festiwalu, to przyjazd braci Collins, znanych z angielskiego programu „Odjazdowe bryki braci Collins”, którzy zaprezentują jedyny na świecie egzemplarz auta Corvette Carbon Stock Prestige.

Gorąco zapraszamy!

Sprzedaż biletów: www.TicketPro.pl, w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda oraz na miejscu Festiwalu – w warszawskiej Fortecy.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni), więcej informacji na: www.festiwalwodki.com

Przeczytaj również:

Dzień mrożonej żywności

5 marzec 2021
Anuga Frozen Food z innowacyjnymi produktami mrożonymi i nowymi trendami. 6 marca 2021 r. to Dzień Mrożonki. Mrożonki narodziły się 91 lat temu w dziesięciu sklepach spożywczych w małym mieście Springfield w amerykańskim stanie Massachusetts. Po raz pierwszy można było tu kupić mrożonki, takie jak warzywa, owoce i ryby. Zastosowanym tu trikiem było tak zwane mrożenie szokowe, które do dziś jest najdelikatniejszą metodą konserwacji, ponieważ całkowicie obywa się bez konserwantów. »

Grupa Emsur uzyskuje certyfikaty ISO 9001 i 14001 we wszystkich swoich zakładach

5 marzec 2021
Emsur pomyślnie przeszedł audyty ISO 9001 i 14001 w zakresie systemów zarządzania jakością i zarządzania środowiskowego. Grupa dodatkowo wzmacnia swoje zaangażowanie w doskonałość operacyjną i zrównoważony rozwój. Dzięki tym dwóm certyfikatom EMSUR ratyfikuje swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój i ochronę środowiska, a także promowanie kultury doskonałości w zakresie jakości i bezpieczeństwa. »

Popyt na jabłka Kissabel nadal przewyższa podaż

4 marzec 2021
Dostawcy zgłaszają duże zainteresowanie handlowe i przewidują świetlaną przyszłość dla marki. Kissabel®, innowacyjna seria odmian jabłek o czerwonym lub różowym miąższu, oferuje coraz większej liczbie europejskich nabywców ogromną szansę na zwiększenie sprzedaży. Jest to pogląd podzielany przez niektórych wiodących dostawców na kontynencie, którzy obecnie zgłaszają poziomy popytu komercyjnego znacznie przekraczające dostępną podaż. »
Partnerzy