Cała branża spotyka się w Warszawie!

23 marzec 2015

Ponad 170 wystawców z 28 krajów świata, przewidywane ponad 3 tysiące zwiedzających, ponad 10 medali i odznaczeń,  wiele paneli i dyskusji tematycznych, niezliczona ilość ekspertów – tak w skrócie można opisać II edycję WorldFood Warsaw i towarzyszących im podwystaw – Wine&Spirits Warsaw, Ingredients Warsaw, FoodTech Warsaw.
Targi, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa Marka Sawickiego, prezesa ARR Radosława Szatkowskiego, prezesa ARiMR Andrzeja Grossa i prezesa KIG Andrzeja Arendarskiego, odbędą się w dniach 14-16 kwietnia w Warszawski Centrum EXPO. W wystawie udział wezmą przedstawiciele branży spożywczej z kraju i ze świata (m.in. z USA, Holandii, Ukrainy, Grecji, Macedonii, Chin czy Sri Lanki). Nowością tegorocznej wystawy jest specjalna strefa do rozmów wystawców z sieciami handlowymi reprezentującymi m.in. Auchan, SPS Handel, TOPAZ, Organic Farma Zdrowia czy EkoWital.
Smacznym i ciekawym wydarzeniem towarzyszącym będzie seria pokazów kulinarnych zorganizowanych przez Agencję Rynku  Rolnego. Dzięki temu zagraniczni goście będą mogli poznać polską tradycję kulinarną i rozsmakować się w naszych hitach eksportowych. Jak na targi spożywcze przystało – nie zabraknie licznych degustacji produktów z całego świata.

Bogaty program….

Trzy targowe dni będą obfitowały w bogaty program merytoryczny z udziałem wielu znamienitych ekspertów. Pierwszego dnia odbędzie się uroczyste otwarcie targów i inauguracyjna debata „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”. Udział w niej wezmą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Agencji Rynku Rolnego i Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.
Druga część dnia poświęcona będzie sektorowi handlu, a złożą się na nią panele „Zakupy w sklepie spożywczym małoformatowym”, „Zarzadzanie cenami oraz promocjami w sieciach retailowych”, „Budowanie wizerunku cenowego”.
15 kwietnia, drugi dzień wystawy będzie poświęcony głównie eksportowi i zagranicznej ekspansji firm. Rozpocznie się debatą na temat „Zagospodarowania nadwyżek w produkcji polskiej żywności”. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa ARR Lucjan Zwolak, a udział w niej wezmą m.in. Piotr Ziemann (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy), Andrzej Gantner (Polska Federacja Producentów Żywności), Andrzej Faliński (Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji), Mirosław Maliszewski (Związek Sadowników RP), Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka), Krzysztof Przybył (Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska).
Następne panele będą omówieniem perspektywicznych kierunków eksportowych dla polskiej żywności – rynków afrykańskich, azjatyckich, Bliskiego Wschodu, USA czy Brazylii. W tej części zaprezentujemy analizy ekspertów oraz konkretne przykłady firm-eksporterów.
Przy współpracy z Kancelarią Brokerską ASYSTA zostanie poruszona ważna kwestia ryzyka w biznesie spożywczym, podczas panelu „Ranking ryzyk – sugestie z rynku dla gospodarczych think-tanków”.
Trzeci dzień targowy poświęcony będzie analizie rynku żywności ekologicznej w Polsce. Tego dnia odbędzie się także panel kulinarny z udziałem polskich kucharzy pod hasłem „Lekcje smaków”.

Złote Medale…

Ważnym targowym wydarzeniem będzie uroczyste wręczenie Złotych Medali Targów WorldFood Warsaw 2015, które odbędzie się podczas Bankietu Wystawców. Prestiżowe odznaczenia zostaną wręczone za wyjątkowe produkty wyróżniające się jakością i innowacyjnymi rozwiązaniami.
WorldFood Warsaw – musisz tu być
Ruszyła już internetowa rejestracja na targi WorldFood Warsaw. Można jej dokonać za pośrednictwem strony http://worldfood.pl/rejestracja-on-line/

Serdecznie zapraszamy!

mat. prasowe WorldFood Warsaw

Przeczytaj również:

GPG wprowadza na rynek nową genetykę jeżyn

22 maj 2024
Global Plant Genetics (GPG) i polski program hodowli Rubusa Niwa właśnie zawarły umowę licencyjną na dwie nowe odmiany jeżyny pierwiosnkowej. Umowa dotyczy reprezentowania przez GPG odmian Maryna i Juhas na szeregu terytoriów międzynarodowych. Światowy przemysł jeżynowy rośnie nieprzerwanie od wielu lat i niezwykle istotne jest wprowadzenie na rynek ulepszonych odmian, które pomogą w tym rozwoju i jeszcze bardziej go przyspieszą »

Interpera2024: skupienie się na wizytach technicznych

22 maj 2024
Interpera 2024 zgromadzi międzynarodowy sektor gruszek w dniach 26–27 czerwca w Óbidos w Portugalii. Oprócz głównego dnia konferencji organizatorzy przygotowali gruszkowe wizyty techniczne, których po prostu nie można przegapić! Uczestnicy zapoznają się z uprawą i ochroną gruszek w Portugalii. Program będzie łączył wymianę wiedzy i wizyty w firmach. Uczestnicy Interpera 2024 zostaną przeniesieni do serca regionu gruszkowego Rocha, w obszar znany jako Oeste, gdzie koncentruje się 90% produkcji. »

Macfrut - miejsce, w którym można dowiedzieć się, w jakim kierunku zmierza ten sektor

20 maj 2024
Macfrut, międzynarodowe wydarzenie dla branży świeżych produktów, po raz kolejny spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem wystawców. W trzydniowych targach w Rimini Expo Centre wzięło udział ogółem 56 200 osób, co stanowi wzrost o 13% w porównaniu z rokiem ubiegłym. To była najbardziej ekscytująca edycja jak dotąd i widać, że branża jest dynamiczna i pewna przyszłości. Powodów do zadowolenia z przebiegu tej imprezy jest wiele. »
Partnerzy