Nowe ekologiczne opakowanie wykonane jest w 100% z papieru nadającego się do recyklingu

20 październik 2020

Zaczyna się nowa era w zrównoważonym sektorze opakowań: Grupa Sorma wprowadza opakowania na owoce i warzywa, które są w 100% oparte na papierze, a zatem całkowicie nadają się do recyklingu. Zaprojektowane modele nadające się do pakowania owoców i warzyw posiadają nowatorski i wyróżniający się w stosunku do obecnie na rynku element składowy: wyposażone są w okienko z siatki celulozowej, dzięki czemu produkt w środku „oddycha”, przedłużenie jego trwałości i zapewnienie doskonałej widoczności.

„Dzięki tej nowej linii opakowań”, wyjaśnia Andrea Casali, dyrektor ds. Sprzedaży na Włochy w Sorma Group, „ulepszamy i uzupełniamy nasz asortyment, koncentrując się na zrównoważeniu środowiskowym i spełniamy wymagania konsumentów, którzy zwracają coraz większą uwagę na ten problem. Rzeczywiście, od kilku lat nieustannie podążamy w tym kierunku: od jednomateriałowej linii tworzyw sztucznych nadających się do recyklingu, którą stopniowo zmniejszaliśmy o 60-70%, po innowacyjną linię Sormapeel, którą opatentowaliśmy i wprowadziliśmy na rynek na początku. tego roku, który jest rewolucyjny pod względem sposobu, w jaki integruje plastik i papier, oferując wydajną, solidną i funkcjonalną konstrukcję, a wreszcie opakowanie wykonane w 100% z materiału kompostowalnego, wprowadzone jesienią ubiegłego roku.Papierowe opakowania Sorma Group będą dostępne w szczególności w pięciu modelach: „PaperPillow” z uchwytem na palce lub bez, „PaperStandup”, również z uchwytem lub bez, oraz PaperVertbag. Każda wersja jest wykonana w 100% z papieru certyfikowanego przez FSC (Forest Stewardship Council) i posiada „okienko” z celulozowej siatki wiskozowej: to otwarcie pozwala produktowi oddychać i umożliwia konsumentom sprawdzenie jego jakości.

Kolejną kluczową zaletą jest możliwość dostosowania nowego materiału do maszyn pakujących: będzie można zastosować papier na powszechnie stosowanym modelu SBU maszyn pakujących Sorma, poprzez zastosowanie prostego zestawu, a więc bez konieczności zakupu specjalnej obróbki papieru maszyn, co prowadzi do znacznych oszczędności kosztów.

„Rozpoczęliśmy już pierwsze testy naszych nowych opakowań”, dodaje Casali, „a wyniki były niezwykle pozytywne. W szczególności wprowadziliśmy na rynek francuski linię papieru, która jest jedną z najbardziej chłonnych i wymagających w zakresie rozwiązań w zakresie papieru nadającego się do recyklingu, oraz przeprowadziliśmy testy we Włoszech, m.in. w firmie Romagnoli F.lli SpA z Bolonii, jednej z główne włoskie firmy zajmujące się przetwórstwem i sprzedażą owoców i warzyw, zwłaszcza ziemniaków i cebuli, które zawsze były zaangażowane w kwestie zrównoważonego rozwoju. Celem jest zapewnienie optymalnej obsługi wszystkim firmom z branży i sieciom handlowym, które zamierzają zainwestować w innowacyjne, korzystne opakowania, we wszystkich krajach docelowych Grupy. ”

Przeczytaj również:

Sezon na arbuzy i melony | FRESH ENERGY

23 maj 2024
Fresh Energy oferuje produkty pochodzące ze swojego gospodarstwa, w którym uprawiane są świeże produkty najwyższej jakości, zgodnie z najsurowszymi standardami jakości. Pozwala to zachować kontrolę nad każdym etapem procesu, od nasion po półkę, zapewniając klientom najświeższe i najbardziej aromatyczne produkty. Uprawa Fresh Energy obejmuje 10 dzień Ramadanu CITY, Dar El Salam 1 i 2, AL Alamein i Al Ismailia na glebie bogatej w minerały, »

GPG wprowadza na rynek nową genetykę jeżyn

22 maj 2024
Global Plant Genetics (GPG) i polski program hodowli Rubusa Niwa właśnie zawarły umowę licencyjną na dwie nowe odmiany jeżyny pierwiosnkowej. Umowa dotyczy reprezentowania przez GPG odmian Maryna i Juhas na szeregu terytoriów międzynarodowych. Światowy przemysł jeżynowy rośnie nieprzerwanie od wielu lat i niezwykle istotne jest wprowadzenie na rynek ulepszonych odmian, które pomogą w tym rozwoju i jeszcze bardziej go przyspieszą »

Interpera2024: skupienie się na wizytach technicznych

22 maj 2024
Interpera 2024 zgromadzi międzynarodowy sektor gruszek w dniach 26–27 czerwca w Óbidos w Portugalii. Oprócz głównego dnia konferencji organizatorzy przygotowali gruszkowe wizyty techniczne, których po prostu nie można przegapić! Uczestnicy zapoznają się z uprawą i ochroną gruszek w Portugalii. Program będzie łączył wymianę wiedzy i wizyty w firmach. Uczestnicy Interpera 2024 zostaną przeniesieni do serca regionu gruszkowego Rocha, w obszar znany jako Oeste, gdzie koncentruje się 90% produkcji. »
Partnerzy