Wpływ Brexitu dużym wyzwaniem dla firm po obu stronach kanału La Manche

16 luty 2021
The impact of Brexit is a big challenge for businesses on both sides of the Channel with EU27 exports representing over 3 million tonnes of fresh fruit and vegetables to the UK, 40% of the UK’s internal demand. The sector is already facing additional annual costs of at least €55 million as a result of the adaptation to new administration, customs and trading processes. From 1 April, the cost of official inspections and of the issuance of over 750,000 phytosanitary certificates (PCs) will be added to this economic and administrative burden, a threat which may significantly hamper the capacity of the industry to continue ‘just in time’ operations of highly perishable produce. In this context, Freshfel Europe and FPC have addressed a letter to the RT Hon Michael Gove expressing the concerns of the sector about the introduction of a requirement for PCs from 1 April.

In their letter Freshfel Europe and FPC argue that this requirement will mean more than three quarters of EU fresh produce exports to the UK will require a phytosanitary certificate (approx. 2.5 million tonnes). This will be a herculean effort for both the sector and public administrations, as at least 750,000 PCs will have to be issued on an annual basis to support this trade. The reason is that whilst some bigger operators may issue a single PC per truck (e.g. for exports of big categories such as apples), most EU27-UK trade is highly fragmented with consignments addressed to many small customers and wholesalers and often carrying over 10 PCs per truck. This requirement will therefore lead to significant delays in orders, to blockages both at departure and arrival, and generate losses of quality and food waste. This will also add costs to the already fatigued fresh fruit and vegetables businesses as a result of the COVID-19 pandemic effects.

Freshfel Europe and FPC therefore urge the UK to introduce derogations to the almost systematic obligation of a PC for fresh produce trade across the English Channel taking into account the very limited risk of fresh fruit and vegetables trade across the Channel after 40 years of free flows. Freshfel Europe General Delegate Philippe Binard highlighted, “We ask the UK to consider a derogation to reflect the very limited phytosanitary risk of fresh fruit and vegetables exchanges across the Channel after over 40 years of free and safe flows, and the fact that EU and UK plant health legislation will remain, at least in the mid-term, almost identical”. “Postponing the introduction of the phyto requirement for EU imports until electronic certification is in place would facilitate trade on both sides of the Channel. It’s the very least we need to help maintain supplies of fresh produce”, added Nigel Jenney, Chief Executive of the Fresh Produce Consortium.

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy