Fruitness, enjoy summer and keep fit! Podbija Danię!

6 czerwiec 2014

Europejski projekt promujący spożywanie owoców przez dzieci prowadzony w niektórych krajach starego kontynentu przygotowuje się na spotkanie nowego, bogatego w inicjatywy i spotkania roku. Światło reflektorów skierowane będzie w szczególności na jeden z krajów uczestniczących w tym programie - Danię.

(Ferrara, 30 kwietnia 2014 r.) Zbliża się lato i jak zwykle podjęte zostaną działania promocyjne w ramach projektu „Fruitness, Enjoy it!“ prowadzonego przez Włoskie Centrum Usług Owocowo-Warzywnych (CSO) i współfinansowanego przez Unię Europejską oraz włoskie Ministerstwo Polityki Rolnej i Leśnictwa. Projekt zrodził się w 2006 r. i jego celem było zachęcanie dzieci i młodzieży poprzez zabawę do spożywania owoców. W zeszłym roku został wznowiony i będzie prowadzony aż do 2016 r., proponując pewne interesujące nowości. Wśród nich jest poszerzenie grupy państw dotychczas objętych projektem, tj. Wielkiej Brytanii, Polski, Niemiec i Szwecji, o nowy kraj - Danię.

fruitness_poster_summer.jpg

Właśnie tam w ciągu najbliższych kilku miesięcy będzie mieć miejsce seria promocji sklepowych oraz inicjatyw, które mają wzbudzić zainteresowanie opinii publicznej niektórymi rodzajami owoców letnich: brzoskwiniami, nektarynkami oraz śliwkami. W kampanii udział wezmą setki punktów sprzedaży i jak zwykle pojawią się plakaty, ulotki, materiały informacyjne oraz specjalne gadżety „Fruitness, Enjoy it!“. Nie zabraknie również nowych totemów multimedialnych, dzięki którym odwiedzający będą mogli za pomocą zwykłego dotknięcia wejść do świata owoców i warzyw. Aby uczestnictwo w działaniach promocyjnych było jeszcze bardziej atrakcyjne i angażujące, latem 2014 r. ponownie pojawią się Mister i Miss Fruitness, czyli nasz muskularny superbohater w zielonym kostiumie oraz jego towarzyszka - zawsze piękna i w dobrej formie dzięki owocom. Obie te postaci będą informować opinię publiczną w miejscach prowadzenia promocji o zaletach i korzyściach spożywania owoców, tj. przede wszystkim o tym, że mają one bardzo dużą zawartość witaminy C (jedna brzoskwinia zawiera 10% zapotrzebowania dziennego), potasu oraz antyutleniaczy, np. betakarotenu i prowitaminy A.. Zgodnie z najnowszymi badaniami w Danii dzienne spożycie owoców na głowę jednego mieszkańca wynosi 197 g, tzn. jest równe średniej europejskiej. W 2011 r. kraj ten wyprodukował ok. 87.000 ton owoców, z czego ponad 30.000 poszło na eksport. Import świeżych produktów owocowych jest wysoki i w 2011 r. przekroczył 400.000 ton (źródło: Freshfel Consumption Monitor 2012). Wielka waga, jaką w krajach nordyckich przywiązuje się do zdrowego i zrównoważonego stylu życia, sprawia, że rynek duński jest wyjątkowo otwarty na wszelkie działania promujące zmianę zwyczajów żywieniowych na lepsze.

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy