Brokuły - zdrowie z natury

1 czerwiec 2016

Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To również najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością.
Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe, wartościowe i zawsze pod ręką, możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku.

„Mrożenie jest idealnym sposobem przechowywania żywności. Dzięki tak zwanemu szokowemu mrożeniu ubytek witamin jest niewielki w porównaniu z innymi sposobami konserwowania żywności. Ten proces nie odbiera produktom wartości odżywczych. Co więcej, poza sezonem mrożone owoce i warzywa są nawet lepsze niż te w świeżej postaci”
- przekonuje członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła Barbara Niedzwiecka, pełnomocnik zarządu firmy Pinguin Foods Polska sp. z o.o.

Sektor mrożonych owoców i warzyw to silna gałąź polskiej branży rolno-spożywczej. Jak podają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła jesteśmy drugim po Belgii producentem i eksporterem mrożonek warzywno-owocowych oraz czwartym w Europie producentem brokułów.

Głównymi importerami mrożonek z Polski są Niemcy, Francja i Wielka Brytania. Poza Unię Europejską krajowe mrożonki wywożone są przede wszystkim do państw WNP oraz do Stanów Zjednoczonych.

Materiały prasowe: Agencja Group Media

Przeczytaj również:

Konsorcjum Fresh Produce wzywa rząd do umożliwienia oficjalnych inspekcji

7 maj 2024
„Staliśmy się pośmiewiskiem Europy”: Szef konsorcjum Fresh Produce krytykuje strategię graniczną Wielkiej Brytanii Nigel Jenney, dyrektor naczelny konsorcjum Fresh Produce Consortium (FPC), potępił rozwiązanie graniczne przyjęte przez rząd Wielkiej Brytanii po brexicie. „Rząd w zręczny sposób stworzył najbardziej nieefektywną i kosztowną granicę na świecie” – stwierdziła Jenney. „Ta jedyna w życiu szansa została zaprzepaszczona”. »

Ulepszenia monitorowania Echinothrips dzięki nowej pułapce Bug-Scan® Green

6 maj 2024
Zaprojektowane z myślą o optymalizacji monitorowania, nowe pułapki samoprzylepne Bug-Scan® Green okazały się siedmiokrotnie bardziej atrakcyjne dla Echinothrips niż żółte lub niebieskie pułapki samoprzylepne. „W przypadku wciornastków, które rzadko latają, atrakcyjne lepkie pułapki są kluczem do skutecznego rozpoznania – zasadniczej części skutecznego programu kontroli IPM” – mówi Yannah Cornelis, menedżer produktu ds. monitorowania i rozpoznania. »

Innowacja odmianowa i certyfikowana jakość: dwa wydarzenia dedykowane szkółkom roślin

2 maj 2024
W ciągu ostatnich kilku lat włoska branża szkółkarska stała się strategicznym graczem w ewolucji łańcuchów dostaw owoców. Początkowo utworzona i rozwijana w kontekście regionalnym, następnie przeszła proces samoorganizacji, agregacji i ekspansji, wykraczając poza granice krajowe, stając się wiodącym przemysłem międzynarodowym. »
Partnerzy