Polskie brokuły już na sklepowych półkach

15 czerwiec 2016

Z roku na rok areał upraw brokułów w Polsce wzrasta. Dotyczy to zarówno sezonu wiosenno-letniego, jak również uprawy jesiennej. Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów tych warzyw, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo.

Polski brokuł cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych konsumentów. Na chwilę obecną roczne spożycie to około 300 g/osobę, jednakże obserwowana jest tendencja wzrostowa. To warzywo uprawiane na polskich polach zdobywa również coraz więcej miłośników zagranicą, szczególnie z krajów Europy Zachodniej.

„Pomimo suchej wiosny brokuły doskonale poradziły sobie w sezonie wiosennym. Dzięki temu produkt dostępny na rynku jest wysokiej jakości. A świadczy o tym jędrna, duża główka oraz intensywnie zielony kolor różyczek” – informuje Michał Taraska, członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Brokuł idealnie sprawdza się w wiosennym menu. Możemy go dodawać do sałatek czy zielonych koktajli, na jego bazie możemy przygotować zupy czy dania główne, tj. makaron z brokułami. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe.

Brokuły mają bogate walory odżywcze, są źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin. Zaledwie 200 g tych warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Magnez zawarty w brokułach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś sulforafan wspomaga organizm w walce z nowotworami oraz korzystnie wpływa na oczy neutralizując szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Ich spożywanie zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ale również ludziom aktywnym fizycznie. Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo błonnika pokarmowego powodującego uczucie sytości.

Informacja prasowa: Stowarzyszenie Promocji Brokuła

Przeczytaj również:

Macfrut - dzień trzeci

10 maj 2024
Nowe granice podkładek. Powrót do przeszłości w świecie podkładek dla najpopularniejszych włoskich roślin owocowych, takich jak jabłka, gruszki i owoce pestkowe. Kierunek badań ma na celu odzyskanie „starego” wigoru tych roślin, aby uczynić je odpornymi na nowe fitopatologie. Wyłoniło się to podczas Międzynarodowego Sympozjum Podstawek, w którym uczestniczyli czołowi badacze z całego świata. Orodnictwo włoskie i europejskie w ogóle przesuwa się na wschód, szczególnie do Azerbejdżanu, Uzbekistanu czy Mołdawii, »

Macfrut drugiego dnia

9 maj 2024
Międzynarodowe targi sektora świeżych produktów, które do jutra odbędą się w Rimini Expo Center, w centrum uwagi znajdą się innowacje w biorozwiązaniach i badania odmianowe w sektorze winogron stołowych. Zaprezentowano także Program Transformacji Rolnej Demokratycznej Republiki Konga. Demokratyczna Republika Konga ma bardzo duży potencjał i dąży do stworzenia możliwości partnerstwa dla włoskich i europejskich firm pragnących inwestować w tym państwie afrykańskim. »

Macfrut - 8 maja

8 maj 2024
Doświadczenia z uprawą w pomieszczeniach i zastosowania farmaceutyczne. Rolnictwo wertykalne: znaczenie współpracy multidyscyplinarnej, kluczowej w środowisku akademickim, krzyżuje innowacyjne praktyki agronomiczne z korzyścią dla zdrowia i jakości życia. Nie zapominając o potrzebie niemal ciągłych badań, jak zauważyła Andrea Primavera, prezes Fippo (Włoskiej Federacji Oficjalnych Producentów Roślin). To wokół tych koncepcji powstała konferencja »
Partnerzy