MACFRUT 2014, punkt odniesienia dla sektora warzywno-owocowego

9 czerwiec 2014

Po pozytywnych wynikach uzyskanych w 2013 roku, przekładających się na 24 800 zwiedzających i wystawców z ponad 35 krajów, Macfrut - międzynarodowe targi sektora warzywno-owocowego - przygotowuje swoją najbliższą edycję, która odbędzie się w dniach od 24 do 26 września w Cesenie (Włochy). Najważniejszym z motywów przewodnich będzie w tym roku ponownie internacjonalizacja, czynnik, który zdecydował o sukcesie poprzednich edycji i do którego organizatorzy targów będą dążyć z jeszcze większym zdecydowaniem.
Dzięki 20-procentowemu wzrostowi wystawców zagranicznych względem roku 2012 oraz wzrostowi o 15% wystawców z zagranicy, co przekłada się na prawie 6000 jednostek, targi Macfrut kierują swe kroki w stronę selekcji, która koncentruje się wokół basenu Morza Śródziemnego oraz Bałkanów, będących strategicznymi obszarami dla produkcji starej Europy oraz jej technologii. Równocześnie, badając potencjalne zapotrzebowanie na technologie dla sektora warzywno-owocowego na tych obszarach, podkreśla się, że tam właśnie prezentują się najlepsze możliwości na scenie międzynarodowej, najczęściej w niewielkich odległościach od producentów kontynentalnych.
Oferta koncentrująca się na wysokiej wartości dodanej, aby zaoferować produkt targowy, zachowujący unikalne cechy wyróżniające się na tle sektora. Targi dedykowane całości łańcucha produkcyjnego, gdzie zwiedzający mogą znaleźć wszystkie elementy niezbędne do zbudowania solidnego biznesu na globalnym rynku. Począwszy do nasion, pod względem których targi Macfrut mogą się pochwalić przedstawicielstwem wystawców na poziomie międzynarodowym i, co roku, wieloma nowościami, zarówno w sektorze warzyw, jak i owoców, poprzez techniki upraw i ich ochrony, gdzie wyróżniają się międzynarodowe giganty obok doskonałej jakości ofert firm niszowych wyspecjalizowanych w biologicznych metodach ochrony roślin, a skończywszy na technologiach obróbki i przechowywania produktów, gdzie ceseński przegląd może liczyć na najważniejszy na świecie dystrykt wyspecjalizowany w aplikacjach dla sektora warzyw i owoców.
Innymi słowy, innowacja technologiczna jako dodatkowy element strategiczny i wyróżniający targi Macfrut na tle międzynarodowym dzięki, przede wszystkim, nie mającemu sobie równych programowi konferencji i spotkań: w ubiegłym roku w obrębie targów zorganizowano 23 seminariów , w których uczestniczyło ponad 3 000 osób. Do tego wszystkiego należy dodać Oscar Macfrut w dziedzinie technologii, nagrodę przyznawaną za innowację, o którą każdego roku walczy coraz więcej i uczestników i z którą wiążą się największe oczekiwania publiczności. A na koniec „fruitvalley”, w jakiej odbywają się targi Macfrut i w której zwiedzający mogą zapoznać się z najnowszymi aplikacjami technologicznymi. 820 wystawców w ubiegłym roku, o 2% więcej względem poprzedniej edycji, którzy wzięli udział w 480 spotkaniach B2B zorganizowanych z zagranicznymi delegacjami, są świadectwem roli, jaką ceseńskie targi odgrywają w strefie biznesu.
Potwierdza się zatem, że targi Macfrut są punktem odniesienia dla międzynarodowego systemu warzywno-owocowego, a dodatkowo odbywają się one w jednym z najbardziej reprezentacyjnych dla sektora warzywno-owocowego krajów na poziomie światowym, zarówno ze względu na ilość produkcji, jak i na gamę produktów. Najnowsza edycja targów odbędzie się w Cesenie (Włochy) w dniach od 24 do 26 września 2014.

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy