
Nowe strategie eksportowe na WorldFood Warsaw
27 luty 2017
Unia Europejska jest najważniejszym rynkiem, na który Polska eksportuje 80% produktów. Najwięcej przyjmują od nas nasi zachodni sąsiedzi czyli Niemcy. Dużą rolę również odgrywają rynki wschodnie, ale to kraje azjatyckie: Chiny, Korea, Wietnam nabierają coraz to większego znaczenia. Polskie firmy odkryły również uroki rynku krajów arabskich i północnej Afryki gdzie coraz więcej podmiotów wysyła swoje produkty. Główna rolę odgrywa oczywiście żywiec, mięso i jego przetwory, następnie owoce, warzywa i ich przetwory oraz zboża i ich przetwory.
Dlatego naprzeciw tym trendom wychodzą właśnie Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw, które skupiają biznes i ekspertów z wielu krajów. Wspierają je politycy oraz media krajowe i międzynarodowe. Ambicje organizatorów co do zasięgu i wielkości przedsięwzięcia ekspozycyjnego powiększają się z każdym rokiem. Celem targów jest tworzenie i dostarczanie wiedzy oraz doradzanie w zakresie posłużenia się nią w działaniach biznesowych. Poprzez tworzenie zaplecza dla dialogu, kontaktów, negocjacji i wymiany myśli organizatorzy zamierzają łączyć uczestników targów i ich partnerów biznesowych. Eksponowanie produktów, towarów, usług i koncepcji – to początek współpracy. Organizatorzy targów myślą o wsparciu umiejętności strategicznego wywalczania sobie silnej pozycji firm w łańcuchu dostaw. Potrzeba jest kooperacji na wielu płaszczyznach.
Według prognozy ekspertów KUKE szacunki popytu na towary z Polski w roku 2017 wskazują na zwiększenie sprzedaży do 188,9 mld euro tj. o 8%. Tempo wzrostu popytu dla poszczególnych rynków nie będzie już tak zróżnicowane jak w roku 2016. Najszybszego wzrostu eksportu oczekuje się po rynku Europy Wschodniej (około 10%). Wzrost sprzedaży do Niemiec szacowany jest na około 8,2% natomiast do pozostały krajów strefy euro na 8,5%.
W sytuacji, gdy firmy mają dobrą pozycję na swoich rynkach krajowych, zaczynają szukać rynku eksportowego i znajdują partnera branżowego, który chętnie poszerzy swoje portfolio produktowe, ale zaproponuje też swoje produkty w ramach wzajemności. To jest negocjowalne i policzalne, choćby w prostym rachunku terms of trade… ale, trzeba zmienić nawyki myślowe, otworzyć się na innowacje w organizowaniu kooperacji w łańcuchu i kooperacji w samym rynku docelowym. I takim stylom „biznesowania” targi WorldFood chcą patronować, pomagać, otwierać perspektywę biznesową – w rynku krajowym i w rynkach eksportowych.
Eksperci KUKE szacują, że w kolejnych miesiącach dynamika eksportu powinna się stopniowo poprawiać. Stabilizacja koniunktury u naszych głównych partnerów będzie temu sprzyjać. Kolejne rynki otwierające się na nasze towary prowadzą do normalizacji wymiany handlowej. Na wzrost dynamiki eksportu wskazują statystyki tyczące się poziomu zamówień.
Umowa gospodarczo-handlowa CETA to efekt niedawno zakończonych negocjacji między UE a Kanadą. Umowa zapewnia stronie europejskiej dużo więcej atrakcyjnych możliwości prowadzenia podmiotów gospodarczych w Kanadzie, a także na pewno przyczyni się do zwiększenia zatrudnienia w Europie. Celem umowy jest: zlikwidowanie ograniczeń w dostępie do zamówień publicznych, otwarcie rynku usług i stworzenie przewidywalnych warunków dla inwestorów. Można śmiało powiedzieć, że to dobra wiadomość dla każdego polskiego eksportera, a także polskiego konsumenta, który otrzyma tańsze produkty.
Perspektywy największego rozwoju dla polskich eksporterów zapewnia druga co wielkości gospodarka świata czyli Chiny. Region Azji Południowo-Wschodniej to ponad 600 mln potencjalnych konsumentów, którzy potrzebują towarów coraz lepszej jakości. Pomimo spadku w ostatnich latach wciąż jest to rynek dla polskich firm perspektywiczny. Powstała w 2015 roku wspólnota gospodarcza krajów Azji Południowo-Wschodniej ASEAN Community sprzyja powstawaniu głębszych stosunków handlowych. Jej celem była likwidacja ograniczeń celnych, poprawienie systemu transakcji elektronicznych, ulepszenie infrastruktury transportowej oraz zwiększenie udziału sektora prywatnego w gospodarce.
Spotkania B2B podczas targów WorldFood Warsaw, które odbędą się w dniach 11-13 kwietnia 2017 r. w EXPO XXI WARSZAWA będą doskonałą szansą dla tych, którzy zaplanowali rozpocząć współpracę z partnerami między innymi z Chin oraz dla tych, którzy już eksportują swoje produkty.
Przeczytaj również:

POLAGRA+TAROPAK = kompleksowe spojrzenie na sektor spożywczy
25 czerwiec 2025
W odpowiedzi na potrzeby rynku, Targi POLAGRA 2025 zostaną połączone z Targami TAROPAK – wydarzeniem w pełni dedykowanym rozwiązaniom opakowaniowym, etykietowaniu oraz logistyce. To wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu zapoznać się z kompleksową ofertą dla całego łańcucha produkcyjnego – od surowców i technologii, przez przetwórstwo, aż po pakowanie i dystrybucję gotowego produktu. Dzięki tej synergii, producenci z różnych segmentów branży spożywczej będą mogli:
znaleźć innowacyjne rozwiązania »

Świeże inicjatywy napędzają globalny wzrost na targach ASIA FRUIT LOGISTICA 2025
24 czerwiec 2025
ASIA FRUIT LOGISTICA zwiększa globalny handel dzięki nowym funkcjom i silniejszemu udziałowi międzynarodowemu. Targi ASIA FRUIT LOGISTICA 2025 szykują się do dynamicznej edycji AsiaWorld-Expo w Hongkongu w dniach 3–5 września, a globalny biznes świeżych produktów reaguje z impetem. Wystawcy z 41 krajów i regionów, 25 pawilonów narodowych. Tegoroczne wydarzenie wprowadza dwa zupełnie nowe fora: Frozen Fruit and Vegetables Forum pierwszego dnia oraz Nuts and Dried Fruit Forum drugiego dnia. »

Wyczekiwane targi branży spożywczej i napojów SIGEP Asia powracają
24 czerwiec 2025
SIGEP Asia, Speciality Food & Drinks Asia i Speciality Coffee & Tea Asia 2025, odbywające się w tym samym czasie co 6. edycja Restaurant Asia, zgromadzą i zainspirują najlepszych graczy branżowych i decydentów z całego łańcucha dostaw F&B i gastronomii. Priorytetowo traktując programowanie o dużym wpływie, wydarzenie wykracza poza tradycyjne stoiska handlowe, oferując dziesiątki dodatkowych wydarzeń, takich jak tematyczne salony, przejęcia barów, pokazy na żywo i kursy mistrzowskie. »