Targi Polagra Food 2019 w przyszłym roku odbędą się w dniach 20-22 maja

27 czerwiec 2018

- Targi Polagra Food to wydarzenie o charakterze B2B skoncentrowane na budowaniu relacji handlowych na linii producenci żywności – odbiorcy biznesowi - kupcy z sieci handlowych oraz hurtownicy i detaliści z branży spożywczej. Na tych grupach planujemy koncentrować nasze działania marketingowe. Chcemy, by targi odwiedziły osoby zainteresowane rozwojem asortymentu i gotowe przystąpić do rozmów handlowych.  - zaznacza Edyta Bonin-Kanikowska, dyrektor projektu.
Organizatorzy targów wskazują także, że więcej uwagi poświęcą grupie z obszaru gastronomii – szefom kuchni, restauratorom, ponieważ wystawcy poprzedniej edycji targów wskazywali, że zależy im na popularyzacji produktów również w sektorze kulinarnym, dla którego mają dedykowaną ofertę.

Oczywiście, ogromnym walorem wydarzenia, jakim są targi Polagra Food, jest obecność zagranicznych kupców. Ten aspekt będzie rozwijany w kontekście kolejnej edycji wydarzenia, ponieważ polscy producenci żywności poszukują nowych rynków, które pozwolą na wykorzystanie potencjału produkcyjnego, jakim dysponują. Niemniej jednak potrzebna jest platforma do rozmów, która pozwoli na skuteczną promocję produktów i budowanie marki polskich firm zagranicą.
- Pracując nad przyszłoroczną edycję Polagra Food będziemy niewątpliwie koncentrować się na międzynarodowym profilu, zarówno wystawców, jak i zwiedzających. To ogromne wyzwanie, które wymaga sporego nakładu pracy od zespołu przygotowującego to wydarzenie, ale nie tylko. Targi biznesowe wyróżnia to, że kupcy, w tym ci zza granicy, planują swój udział w nich z dużym wyprzedzeniem, a punktem zwrotnym w tej decyzji jest prezentowana przez nas lista branż czy firm, które wystąpią w roli wystawcy. Dlatego już dziś zachęcam do udziału w kolejnej edycji Polagry Food, zaplanowanej na dni 20-22 maja 2019. Wcześniejsze zgłoszenia pozwalają nam na bardziej precyzyjne dopasowanie grupy zwiedzających do oczekiwań wystawców, a także podjęcie odpowiednich działań promocyjnych dedykowanych poszczególnym wystawcom. – podsumowuje Edyta Bonin-Kanikowska.
Warto tu podkreślić, że w 2018 roku ekspozycję targów Polagra Food odwiedzili m.in przedstawiciele branży spożywczej z Tadżykistanu, Wielkiej Brytanii, Gruzji, Kaliningradu, Grecji, Rumunii, Azerbejdżanu oraz kupcy z firmy Bidfood - największej hurtowni żywności działającej na rynkach detalicznym i HoReCa w Czechach, a także przedstawiciele Evrotek - grupy skupiającej pod sobą 4 sieci detaliczne operujące na terenie Ukrainy.
Hasło przyszłorocznej edycji targów nawiązuje również do takich aspektów jak jakość spotkań merytorycznych – prelekcji, szkoleń dotyczących kluczowych dla branży zagadnień czy jakość obsługi. Podkreśla też jeszcze jeden ważny element każdej jakim jest docenianie jakości żywności. Tu nie sposób nie wspomnieć o wyróżnieniu jakim jest Złoty Medal MTP przyznawany żywności o najwyższych standardach jakości, innowacyjnej i wybornym smaku, który wykorzystywany jest przez laureatów w kampanii promocyjnej produktów, co można zaobserwować na półkach sklepowych.
Więcej informacji: www.polagra-food.pl.

Przeczytaj również:

Macfrut - dzień trzeci

10 maj 2024
Nowe granice podkładek. Powrót do przeszłości w świecie podkładek dla najpopularniejszych włoskich roślin owocowych, takich jak jabłka, gruszki i owoce pestkowe. Kierunek badań ma na celu odzyskanie „starego” wigoru tych roślin, aby uczynić je odpornymi na nowe fitopatologie. Wyłoniło się to podczas Międzynarodowego Sympozjum Podstawek, które odbyło się w Macfrut w ciągu dwóch dni roboczych, w którym uczestniczyli czołowi badacze z całego świata. Orodnictwo włoskie i europejskie w ogóle przesuwa się na wschód, szczególnie do Azerbejdżanu, Uzbekistanu czy Mołdawii, gdzie ze względu na zmiany klimatyczne tworzone są optymalne warunki, przynajmniej w tym początkowym okresie fazie, do uprawy jabłek i wiśni. »

Macfrut drugiego dnia

9 maj 2024
Międzynarodowe targi sektora świeżych produktów, które do jutra odbędą się w Rimini Expo Center, w centrum uwagi znajdą się innowacje w biorozwiązaniach i badania odmianowe w sektorze winogron stołowych. Zaprezentowano także Program Transformacji Rolnej Demokratycznej Republiki Konga. Demokratyczna Republika Konga ma bardzo duży potencjał i dąży do stworzenia możliwości partnerstwa dla włoskich i europejskich firm pragnących inwestować w tym państwie afrykańskim. »

Konsorcjum Fresh Produce wzywa rząd do umożliwienia oficjalnych inspekcji

7 maj 2024
„Staliśmy się pośmiewiskiem Europy”: Szef konsorcjum Fresh Produce krytykuje strategię graniczną Wielkiej Brytanii Nigel Jenney, dyrektor naczelny konsorcjum Fresh Produce Consortium (FPC), potępił rozwiązanie graniczne przyjęte przez rząd Wielkiej Brytanii po brexicie. „Rząd w zręczny sposób stworzył najbardziej nieefektywną i kosztowną granicę na świecie” – stwierdziła Jenney. „Ta jedyna w życiu szansa została zaprzepaszczona”. »
Partnerzy