Cała branża spotyka się w Warszawie!

23 marzec 2015

Ponad 170 wystawców z 28 krajów świata, przewidywane ponad 3 tysiące zwiedzających, ponad 10 medali i odznaczeń,  wiele paneli i dyskusji tematycznych, niezliczona ilość ekspertów – tak w skrócie można opisać II edycję WorldFood Warsaw i towarzyszących im podwystaw – Wine&Spirits Warsaw, Ingredients Warsaw, FoodTech Warsaw.
Targi, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa Marka Sawickiego, prezesa ARR Radosława Szatkowskiego, prezesa ARiMR Andrzeja Grossa i prezesa KIG Andrzeja Arendarskiego, odbędą się w dniach 14-16 kwietnia w Warszawski Centrum EXPO. W wystawie udział wezmą przedstawiciele branży spożywczej z kraju i ze świata (m.in. z USA, Holandii, Ukrainy, Grecji, Macedonii, Chin czy Sri Lanki). Nowością tegorocznej wystawy jest specjalna strefa do rozmów wystawców z sieciami handlowymi reprezentującymi m.in. Auchan, SPS Handel, TOPAZ, Organic Farma Zdrowia czy EkoWital.
Smacznym i ciekawym wydarzeniem towarzyszącym będzie seria pokazów kulinarnych zorganizowanych przez Agencję Rynku  Rolnego. Dzięki temu zagraniczni goście będą mogli poznać polską tradycję kulinarną i rozsmakować się w naszych hitach eksportowych. Jak na targi spożywcze przystało – nie zabraknie licznych degustacji produktów z całego świata.

Bogaty program….

Trzy targowe dni będą obfitowały w bogaty program merytoryczny z udziałem wielu znamienitych ekspertów. Pierwszego dnia odbędzie się uroczyste otwarcie targów i inauguracyjna debata „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”. Udział w niej wezmą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Agencji Rynku Rolnego i Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.
Druga część dnia poświęcona będzie sektorowi handlu, a złożą się na nią panele „Zakupy w sklepie spożywczym małoformatowym”, „Zarzadzanie cenami oraz promocjami w sieciach retailowych”, „Budowanie wizerunku cenowego”.
15 kwietnia, drugi dzień wystawy będzie poświęcony głównie eksportowi i zagranicznej ekspansji firm. Rozpocznie się debatą na temat „Zagospodarowania nadwyżek w produkcji polskiej żywności”. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa ARR Lucjan Zwolak, a udział w niej wezmą m.in. Piotr Ziemann (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy), Andrzej Gantner (Polska Federacja Producentów Żywności), Andrzej Faliński (Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji), Mirosław Maliszewski (Związek Sadowników RP), Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka), Krzysztof Przybył (Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska).
Następne panele będą omówieniem perspektywicznych kierunków eksportowych dla polskiej żywności – rynków afrykańskich, azjatyckich, Bliskiego Wschodu, USA czy Brazylii. W tej części zaprezentujemy analizy ekspertów oraz konkretne przykłady firm-eksporterów.
Przy współpracy z Kancelarią Brokerską ASYSTA zostanie poruszona ważna kwestia ryzyka w biznesie spożywczym, podczas panelu „Ranking ryzyk – sugestie z rynku dla gospodarczych think-tanków”.
Trzeci dzień targowy poświęcony będzie analizie rynku żywności ekologicznej w Polsce. Tego dnia odbędzie się także panel kulinarny z udziałem polskich kucharzy pod hasłem „Lekcje smaków”.

Złote Medale…

Ważnym targowym wydarzeniem będzie uroczyste wręczenie Złotych Medali Targów WorldFood Warsaw 2015, które odbędzie się podczas Bankietu Wystawców. Prestiżowe odznaczenia zostaną wręczone za wyjątkowe produkty wyróżniające się jakością i innowacyjnymi rozwiązaniami.
WorldFood Warsaw – musisz tu być
Ruszyła już internetowa rejestracja na targi WorldFood Warsaw. Można jej dokonać za pośrednictwem strony http://worldfood.pl/rejestracja-on-line/

Serdecznie zapraszamy!

mat. prasowe WorldFood Warsaw

Przeczytaj również:

POLECO 2024 – biznesowe wydarzenie dla zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska

6 listopad 2024
Targi POLECO 2024 potwierdziły swój status kluczowego wydarzenia biznesowego w branży ochrony środowiska i gospodarki komunalnej, przyciągając ponad 5000 uczestników gotowych nawiązać wartościowe kontakty handlowe oraz wymienić się wiedzą o najnowszych trendach i technologiach w tej dynamicznie rozwijającej się branży. Wystawcy z 10 krajów zaprezentowali innowacyjne rozwiązania – od zaawansowanych maszyn do segregacji i recyklingu »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID

5 listopad 2024
Przeprowadzone testy na terenie zakładu wyrobów spożywczych potwierdziły, że technologia RFID sprawdzi się w optymalizacji procesu inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi we wszystkich wskazanych lokalizacjach. Szacunki wskazują, iż przy liczbie 10 tys. środków trwałych do zinwentaryzowania metodą tradycyjną potrzeba 30 pełnych dni, a za pomocą RFID 2 dni, natomiast samo tworzenie raportu zajmie 5 min przy 5 dniach metodą ręczną. »

Wyniki testów inwentaryzacji RFID na przykładzie producenta spożywczego

5 listopad 2024
Wiodący producent wyrobów spożywczych powierzył firmie ISS RFID przeprowadzenie testów systemu RFID w obszarze produkcyjnym, magazynowym i biurowym. Ich celem było zbadanie środowiska dla funkcjonowania technologii RFID i sprawdzenie możliwości optymalizacji obszaru inwentaryzacji i zarządzania środkami trwałymi. Testy, których wyniki przedstawiono w 3. kwartale br., potwierdziły zasadność wdrożenia technologii radiowej. »
Partnerzy