FRUITNESS, ENJOY IT! w Polsce

25 marzec 2015

Nieprzerwany marsz “Fruitness, Enjoy it!”, projektu pod patronatem CSO - Centrum Usług Owocowo-Warzywnych, współfinansowanego przez Unię Europejską oraz włoskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa w celu stymulowania spożycia owoców w Polsce, Danii, Wielkiej Brytanii, Niemczech i Szwecji trwa. Dobiegający w tym roku końca program obrał sobie właśnie Polskę na miejsce spotkania, którego tematem były visual merchandising i promocje w punkcie sprzedaży: ogromna możliwość - owoc współpracy pomiędzy producentami i supermarketami - by zadziałać jako katalizator zainteresowania konsumenta i dać impuls do zakupu owoców i warzyw. W spotkaniu, które odbyło się w Warszawie dnia 5 marca, uczestniczyli liczni dziennikarze reprezentujący tytuły branżowe, operatorzy handlu oraz przedstawiciele instytucji.
"Polska należy do krajów, które począwszy od roku 2006 do chwili obecnej wykazały największe zainteresowanie tematyką i treściami projektu “Fruitness, Enjoy it!”” - skomentował Federico Milanese, odpowiedzialny za umiędzynarodowienie CSO. “Wskazują na to również dane dotyczące dostępu do strony internetowej www.fruitness.eu oraz pochodzenie fanów strony www.facebook.com/MrFruitness na portalu Facebook. Uznaliśmy więc za ważne spotkanie z tymi, którzy razem z nami dzień po dniu zaangażowani są w ogromne wyzwanie, jakim jest zachęcanie osób do spożywania większej ilości owoców i warzyw oraz wprowadzenia zdrowszych nawyków żywieniowych. To wybór osobisty, który jednak można stymulować dzięki inicjatywom ad hoc, takie jak te, które od lat realizujemy w ramach projektu" - podsumował.
W spotkaniu w Warszawie udział wzięli również wiodący producenci włoscy, którzy mieli okazję podyskutować z obecnymi polskimi operatorami na zaplanowane tematy. Między innymi, oprócz projektu “Fruitness, Enjoy it!”,dyskutowano również o kluczowych cechach branży owocowo-warzywnej w krajach śródziemnomorskich oraz o możliwości synergicznego opracowywania działań ukierunkowanych na podbicie serc konsumentów. Spotkanie to umożliwiło ponadto zaprezentowanie trendów w produkcji i handlu owocami i warzywami w Polsce - kraju, w którym owoce uprawia się na powierzchni około 420000 hektarów, a produkcja oscyluje obecnie na poziomie około 3,5 miliona ton rocznie. Wśród najważniejszych upraw na pierwszy plan wysuwają się jabłka, stanowiące aż 72% produkcji owoców. Innymi ważnymi uprawami są truskawki, stanowiące 4% łącznej produkcji owoców oraz owoce leśne osiągające 11%, za którymi plasują się mniejsze ilości czereśni, wiśni, śliwek i gruszek.

mat. Biuro Prasowe Fruitness, Enjoy it!

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy