MACFRUT INTERNATIONAL

19 lipiec 2014

Podczas tegorocznej edycji, zaplanowanej na 24 - 26 września, zostaną zaprezentowane nowości dotyczące przyszłego formatu Macfrut, o których wprowadzeniu zdecydowano podczas Zgromadzenia wspólników Cesena Fiera.

(Cesena, 14 lipca 2014) Macfrut przygotowuje się do zmiany struktury, mającej na celu wzmocnienie jego pozycji lidera pośród targów sektora warzywno-owocowego, gdzie już teraz jest głównym elementem kalendarza włoskiego i jednym z najbardziej znaczących w Europie.
To główna nowość jaka pojawiła się w trakcie zgromadzenia wspólników Cesena Fiera, organizatora kluczowej imprezy sektora warzyw i owoców (24-26 września).

To nowo wybrany wiceprezes Cesena Fiera Renzo Piraccini będzie nadzorował edycję 2015 di Macfrut, krążącą wokół ideii Macfrut International. Celem jest uczynienie targów Macfrut centralnym punktem spotkania między włoskimi i międzynarodowymi przedstawicielami sektora warzywno-owocowego, koncentrując się na kilku jasnych strategicznych tematach: wzmocnienie tożsamości jedynych targów będących równocześnie wystawą włoskiego sektora warzywno-owocowego; zwiększenie ich roli jako narzędzia promowania przemysłu owocowo-warzywnego i jego internacjonalizacji w kluczowych krajach dla basenu Morza Śródziemnego.
Hipoteza robocza dotycząca ekspozycyjnej części targów Macfrut to innowacyjny format objazdowy, obejmujący - w oparciu o specjalne umowy wiążące - dalsze lokalizacje wystawowe na poziomie imprezy międzynarodowej. Model, na którym Macfrut chciałby się wzorować został już sprawdzony w USA przez targi P.M.A., gdzie polega on na imprezach wystawowych, przeprowadzanych dodatkowo obok już istniejących, w strategicznych krajach, takich jak Chiny i Brazylia, dzięki czemu możliwe byłoby zaoferowanie firmom włoskim doskonałych okazji do internacjonalizacji .

„Mogliśmy zadowolić się sukcesem odniesionym przez Macfrut w ostatnich latach - wyjaśnia mianowany ponownie prezes Domenico Scarpellini – a zamiast tego postanowiliśmy przejść do ataku. Wyzwań przed nami wiele i tyleż samo zachodzących zmian, a my będziemy starać się dać targom nowy impuls poprzez innowacyjne pomysły”.
Punktem wyjściowym projektu jest jedna z głównych mocnych stron targów Macfrut: zdolność wywalczenia sobie zdecydowanej tożsamości i przestrzeni także w obecności imprez takiego kalibru jak Fruit Logistica w Berlinie i Fruit Attraction w Madrycie. Pozycja ta umocniła się podczas ostatnich edycji dzięki znacznemu wzrostowi liczby gości i wystawców z Europy Wschodniej i z krajów basenu Morza Śródziemnego.

Według harmonogramu przedstawionego dziś rano podczas zgromadzenia wspólników Cesena Fiera, projekt Macfrut International powinien być gotów do zaprezentowania w ciągu najbliższej edycji targów – w dniach 24 - 26 września 2014 – zaś rok 2015 będzie rokiem testowym, służącym ocenie rozwoju projektu i propozycji zmian.
Dalsze informacje: www.macfrut.com

Przeczytaj również:

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo

17 wrzesień 2024
Profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University opowie o wykorzystaniu markerów molekularnych, przewidywaniu genomicznym, nowych osiągnięciach w hodowli i o tym, w jaki sposób narzędzia bioinformatyczne mogą przyspieszyć innowację odmian. Nowa lekcja wideo na temat osiągnięć w produkcji truskawek, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów poprawy i utrzymania ich jakości, zostanie opublikowana w czwartek 19 września o 17:00 czasu włoskiego (UTC+2). »

Rozwiń swój biznes w Egipcie na targach Pacprocess MEA

17 wrzesień 2024
pacprocess MEA, Międzynarodowa Wystawa Przetwórstwa i Pakowania na Bliskim Wschodzie i w Afryce, to kompleksowa i bardzo ukierunkowana wystawa, która odpowiada na wymagania sektorów żywności, napojów, słodyczy, piekarni, farmaceutyków, kosmetyków, dóbr nieżywnościowych i przemysłowych w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki. Targi gromadzą lokalnych i międzynarodowych interesariuszy branży z całego łańcucha wartości, aby zaprezentować najnowocześniejsze technologie i nawiązać partnerstwa. »

XI Food Safety Congress

17 wrzesień 2024
Wyspecjalizowane prelekcje, ciekawe panele dyskusyjne oraz możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami branży żywnościowej to zasadnicze elementy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów biznesowych. Organizatorem Kongresu jest International Featured Standards (IFS), instytucja odpowiedzialna za powszechnie uznawaną na świecie certyfikację zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów oraz PPH Ewa BIS Sp. z o.o. »
Partnerzy