MACFRUT INTERNATIONAL

19 lipiec 2014

Podczas tegorocznej edycji, zaplanowanej na 24 - 26 września, zostaną zaprezentowane nowości dotyczące przyszłego formatu Macfrut, o których wprowadzeniu zdecydowano podczas Zgromadzenia wspólników Cesena Fiera.

(Cesena, 14 lipca 2014) Macfrut przygotowuje się do zmiany struktury, mającej na celu wzmocnienie jego pozycji lidera pośród targów sektora warzywno-owocowego, gdzie już teraz jest głównym elementem kalendarza włoskiego i jednym z najbardziej znaczących w Europie.
To główna nowość jaka pojawiła się w trakcie zgromadzenia wspólników Cesena Fiera, organizatora kluczowej imprezy sektora warzyw i owoców (24-26 września).

To nowo wybrany wiceprezes Cesena Fiera Renzo Piraccini będzie nadzorował edycję 2015 di Macfrut, krążącą wokół ideii Macfrut International. Celem jest uczynienie targów Macfrut centralnym punktem spotkania między włoskimi i międzynarodowymi przedstawicielami sektora warzywno-owocowego, koncentrując się na kilku jasnych strategicznych tematach: wzmocnienie tożsamości jedynych targów będących równocześnie wystawą włoskiego sektora warzywno-owocowego; zwiększenie ich roli jako narzędzia promowania przemysłu owocowo-warzywnego i jego internacjonalizacji w kluczowych krajach dla basenu Morza Śródziemnego.
Hipoteza robocza dotycząca ekspozycyjnej części targów Macfrut to innowacyjny format objazdowy, obejmujący - w oparciu o specjalne umowy wiążące - dalsze lokalizacje wystawowe na poziomie imprezy międzynarodowej. Model, na którym Macfrut chciałby się wzorować został już sprawdzony w USA przez targi P.M.A., gdzie polega on na imprezach wystawowych, przeprowadzanych dodatkowo obok już istniejących, w strategicznych krajach, takich jak Chiny i Brazylia, dzięki czemu możliwe byłoby zaoferowanie firmom włoskim doskonałych okazji do internacjonalizacji .

„Mogliśmy zadowolić się sukcesem odniesionym przez Macfrut w ostatnich latach - wyjaśnia mianowany ponownie prezes Domenico Scarpellini – a zamiast tego postanowiliśmy przejść do ataku. Wyzwań przed nami wiele i tyleż samo zachodzących zmian, a my będziemy starać się dać targom nowy impuls poprzez innowacyjne pomysły”.
Punktem wyjściowym projektu jest jedna z głównych mocnych stron targów Macfrut: zdolność wywalczenia sobie zdecydowanej tożsamości i przestrzeni także w obecności imprez takiego kalibru jak Fruit Logistica w Berlinie i Fruit Attraction w Madrycie. Pozycja ta umocniła się podczas ostatnich edycji dzięki znacznemu wzrostowi liczby gości i wystawców z Europy Wschodniej i z krajów basenu Morza Śródziemnego.

Według harmonogramu przedstawionego dziś rano podczas zgromadzenia wspólników Cesena Fiera, projekt Macfrut International powinien być gotów do zaprezentowania w ciągu najbliższej edycji targów – w dniach 24 - 26 września 2014 – zaś rok 2015 będzie rokiem testowym, służącym ocenie rozwoju projektu i propozycji zmian.
Dalsze informacje: www.macfrut.com

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy