Robert Makłowicz gościem specjalnym Festiwalu Wódki i Zakąski

17 maj 2017
Robert Makłowicz, czołowy polski krytyk kulinarny i podróżnik, będzie gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal Wódki i Zakąski. To pierwsze tego typu wydarzenie, zarówno w Polsce, jak i na świecie, które odbędzie się w dniach 19-20 maja 2017 r. na terenie warszawskiej Fortecy. 
Główny cel, jaki przyświeca pomysłodawcom i organizatorom Festiwalu Wódki i Zakąski, jest zwrócenie uwagi na rolę, jaką mocne trunki odegrały w naszej rodzimej tradycji, w polskiej kulturze stołu i w rozwoju naszej kuchni. Wódkom zawsze towarzyszyły odpowiednio dobrane dania i zakąski, aby całość tworzyła optymalną kompozycję smaków.
- Od początku w całym koncepcie Domu Wódki, którego częścią jest Festiwal, naszym celem było edukowanie na temat szlachetnego polskiego trunku, jakim jest wódka, pokazywanie wysokiej kultury konsumpcji oraz zalet polskiej kuchni na tle innych narodowych kultur gastronomicznych. Mamy przecież czym się chwalić. Bo wódka może mieć różnorodny smak, może pasować do różnych potraw, a z jej degustowaniem wiążą się ciekawe tradycje. Dlatego obecność Roberta Makłowicza podczas tego Festiwalu wydaje się być naturalną koleją rzeczy. Mało kto ma takie doświadczenie z podróżami po całym świecie, degustacjami potraw i łączeniu ich z odpowiednim alkoholem. Jestem przekonany, że goście Festiwalu docenią jego obecność i wiele się od niego dowiedzą – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Dlatego podczas dwudniowego Festiwalu najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata oraz warszawskie restauracje, będą prezentować swoje wyroby oraz zapraszać do degustacji. 
- Mam nadzieję, że tegoroczny Festiwal będzie początkiem cyklicznego, dorocznego święta wódki i zakąski. Chcielibyśmy, aby to wydarzenie stale się rozwijało i urastało do rangi rozpoznawalnego na całym świecie Oktoberfest. Skoro w tak spektakularny sposób można celebrować warzenie i degustowanie piwa, to dlaczego nie stworzyć takiej oprawy dla tak szlachetnego trunku, jakim jest wódka – dodaje Piotr Popiński.

Organizatorem Festiwalu Wódki i Zakąski jest grupa Dom Wódki, w ramach której funkcjonuje wyróżniona w Przewodniku Michelin restauracja Elixir wraz z Vodka Atelier, gdzie możemy na co dzień poznawać zasady foodpairingu, czyli sztuki łączenia smaków i dobierania odpowiednich dań do alkoholi. Ponadto Festiwal propaguje wódkę oraz rodzimą kuchnię jako naszą dumę narodową.
Festiwal Wódki i Zakąski, to dwudniowy piknik, w trakcie którego organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji, w tym m.in. Mistrzostwa najlepszych polskich cocktail-barów BAR MASTERS organizowane przez Tomasza Małka – sześciokrotnego Mistrza Świata Barmanów „flair”, ambasadora Domu Wódki. O oprawę muzyczną Festiwalu zadba Marek Sierocki.

Zapraszamy!
Sprzedaż biletów: www.TicketPro.pl oraz w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni)
Więcej informacji na: www.festiwalwodki.com

Przeczytaj również:

Seminarium biznesowe

19 luty 2018
„Inicjatywa Pasa i Szlaku - rola Hongkongu.Możliwości pozyskiwania inwestorów dla projektów infrastrukturalnych w Polsce.” 22 lutego 2018 (czwartek), godz. 11 - 14, Krajowa Izba Gospodarcza, ul. Trębacka 4, 00-074 Warszawa. Seminarium przeznaczone jest dla osób odpowiedzialnych za inwestycje i promocję eksportu w swoich firmach i instytucjach. Ma na celu zaproszenie do realizacji inwestycji infrastrukturalnych wspólnie z chińskimi partnerami biznesowymi oraz prezentację Hongkongu jako bramy do Paostwa Środka dla polskich eksporterów. »

Dam pracę w gospodarstwie sadowniczym

10 luty 2018
Poszukujemy kandydata do pracy w gospodarstwie sadowniczym o powierzchni 15 ha (jabłonie) w okolicy Grójca. Zakres Obowiązków: - koordynowanie prac w gospodarstwie według ustalonego harmonogramu, - nadzór, rozliczanie i organizowanie pracy pracownikom najemnym w sezonie, - prowadzenie prac agrotechnicznych w ciągu sezonu wegetacyjnego (cięcie, nawożenie, ochrona, nawadnianie, zbiór, przechowywanie, itp.) »

Port Gdańsk – wrota Europy otwierają się na Azję

6 luty 2018
W ostatnich latach Port Gdańsk istotnie wzmocnił swoje znaczenie na arenie międzynarodowej. Ambicją zarządzającego nim ZMPG jest osiągnięcie do 2020 roku pozycji najważniejszego ośrodka transportowego w regionie m.in. poprzez dynamiczny rozwój przeładunków kontenerowych. Dla Portu Gdańsk kluczowym partnerem w tym obszarze są rynki azjatyckie. Port Gdańsk z roku na rok coraz silniej konkuruje z największymi głębokomorskimi portami Europy Zachodniej. W przyszłości ma szanse stać się największym portem Bałtyku. »
Partnerzy